Áhh, én annyira élvezem a főzést, még akkor is, ha a következő két esetben nem is igazán főzésről van szó, mert mit kell tudni ehhez a két recepthez? Kábé semmit, nem szükséges hozzá nagy főzőtudomány, egy tízéves is meg tudná csinálni. (Itt megjegyzem, bár tízévesen ismertem volna olyan csodálatos alapanyagokat, mint a rukkola, a bivalymozzarella meg a cottage cheese…! Tuti, hogy akkor nem a parizeres kenyeret falom Tiszalökön az árokparton. Persze annak is megvolt a bája.)

Most pedig azt kérdezed, hogy mi az a cottage cheese, ugye? Sokan a túróval azonosítják, pedig nem egészen az, legfeljebb állagra hasonlatos egy picikét, viszont jóval krémesebb, lágyabb, és ami a jó benne, hogy alacsony a kalóriatartalma, viszont fehérjeforrásként kiváló. Továbbá, ha nem igazán veszed le a polcról a bivalymozzarellát, mert fogalmad sincs, hogy a megszokott caprese helyett mihez kezdj vele, akkor arra is mondok neked újabb opciót, méghozzá egyenesen Szicíliából. 

És akkor itt jön a vicc, ami úgy szól, hogy

mi történik, ha egy szicíliai találkozik egy kívánatos padlizsánnal? Hát, meghálnak a sütőben, és jól egy(b)esülnek. 

Nagyon finom lesz, kapaszkodjál meg szépen. A rossz hír az, hogy mindkettőhöz be kell kapcsolni a sütőt, a jó hír pedig, hogy nem sokáig. Most tehát jöjjön, aminek jönnie kell…

Cottage cheese bowl balzsamos rukkolával

Nem látod a cottage cheese-t, sajnos, mert az alján van, de hidd el, hogy ott van, szépen kiterítve, rá a rukkolaágy. Ez a pazar sajtféleség olyan pompásan passzol az enyhén csípős zamatú, fűszeres aromájú rukkolához, amit én magában is imádok rágcsálni, hogy az csuda, de a többi alapanyag sem utolsó szempont a tálon. Az avokádó megtámasztja a karakteres ízeket a lágyságával, a barnára sütött kápia pedig büszkén parolázik velük, míg a frissen hagyott koktélparadicsom üdítően hat az egész kompozícióra. 

A balzsamecet és a szezám csak hab a tortán, az étel ékköve, de el sem hinnéd, mennyire finomak együtt. 

Hozzávalók:

– 2 db kápia paprika
– fél avokádó
– 150 gramm cottage cheese
– két marék rukkola
– 10 szem koktélparadicsom
– fél lilahagyma
– 2 evőkanál balzsamecet
– 1 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál szezámmag
– só és bors

Elkészítése:

1. A kápiát megmosom, kicsumázom, vékony szeletekre vágom és sütőben aranybarnára sütöm. Kábé húsz perc kell neki. 

2. Amíg sül a paprika, a cottage cheese-t egy magasabb falú tányérba helyezem, és az aljára szépen kiterítem egy kanál segítségével.

3. Erre pedig csinos kis halomba rakom a rukkolát.

4. A rukkolára aztán jöhet a felkockázott koktélparadicsom és az avokádó.

5. Közben megsült a paprika, kiveszem a sütőből, kicsit hűtöm, majd azt is a tálba helyezem.

6. A lilahagymát apró kockákra vágom és rászórom a zöldségekre.

7. Egy kis tálban összekeverem a balzsamecetet, az olívát, a sót (fekete Himalája sót használok, ez a kedvencem, borzalmas a bukéja, de isteni finom és egészséges is) és a borsot, majd a tálba csurgatom.

8. Szezámmaggal megkoronázom, és kész is. Nem kell összekeverni, úgy jó, ha külön maradnak a rétegek, a balzsamos szósz úgyis elér mindenhova.

Bivalymozzarellás padlizsán Szicíliából

Aki evett már bivalymozzarellát, az pontosan tudja, hogy nem lehet egy napon említeni a sima, tehéntejből készített mozzarellával. Sokkal lágyabb, ízesebb, és könnyebb a vizibivaly tejéből készített változat, értelemszerűen sajnos drágább is. Ez a verzió azért is jó, mert laktózmentes, így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják, ráadásul ennek is alacsony a kalóriatartalma, és szintúgy zsírszegény, fehérjében viszont gazdag. 

Nyári szezonban sokszor vacsorázom capresét, amely nem más, mint bazsalikom, paradicsom és bivalymozzarella nyakon öntve balzsamecettel és olívával, kis sóval, borssal, és most megmutatom egy továbbfejlesztett, kiadósabb változatát. Igazi, könnyű, nyáresti étel ez a szicíliai recept, nem kell hozzá nagy tudomány, sem sok alapanyag, még hízni sem fogsz tőle.

Hozzávalók:

– 150 gramm bivalymozzarella
– egy közepes méretű padlizsán 
– 1 natúr darabolt konzervparadicsom
– Kalamata olajbogyó
– friss bazsalikom
– 2 cikk fokhagyma
– só, bors, olívaolaj

Elkészítése:

1. A padlizsánt félbevágom, a húsát beirdalom, bedörzsölöm sóval, borssal olívával, és nagyjából 20–25 percre a sütőbe rakom 180 fokon, addig sütöm, amíg szép barna nem lesz.

2. Közben a felaprított fokhagymát kevés olajon elkezdem pirítani, de még mielőtt barna lenne (az nem jó, mert keserű lesz), rádobom a darabolt konzervparadicsomot, sózom, borsozom ezt is, és tíz perc alatt összerottyantom. 

3. Ha megsült a padlizsán, kiveszem a sütőből, egy villával a tepsiben és a héjában hagyva összetöröm a húsát, rákanalazom a paradicsomos mártást.

4. Felszeletelem a mozzarellát, ráhalmozom a már paradicsomos padlizsánra, tépek rá egy kis bazsalikomot, dobok rá pár szem olajbogyót, majd tíz percre visszatolom a sütőbe.

4. Ha szépen megolvadt a sajt, akkor kiveszem, kicsit borsozom, és már tálalható is. 

Jó étvágyat ezekhez a könnyű, egyszerű nyári receptekhez!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak