1. A legjobb dolog, ami az eperrel történhet

Vannak azok az ízpárosítások, amik egész egyszerűen úgy vannak kitalálva, mintha maga a természet teremtette volna őket a találkozásra. 

Az eper-feta-bazsalikom kombinációt néhány éve fedeztem fel, de már nem emlékszem, melyik gasztroblogger hívta fel rá a figyelmem – talán Mautner Zsófi volt. Azóta, ha eperszezon van, minden héten többször is kerül belőle az asztalomra. 

Igazi könnyű, friss és zamatos, kalóriaszegény, néhány szempillantás alatt elkészíthető salátáról van szó, ami egyszerűsége ellenére mennyei élményt nyújt. 

Hozzávalók (1 főre):

– 7-8 szem eper  
– 1 szelet feta vagy sós lében ázott kecskesajt
– negyed csokor friss bazsalikom
– olívaolaj, só, bors, pár csepp citromlé

Elkészítése: Az epret felszelem, a fetát (én sós lében ázott kecskesajttal csináltam, aminek ugyanolyan az állaga, de a feta is tökéletes) rámorzsolom, a friss bazsalikomot (mindig van egy cseréppel idehaza, imádom) felaprítom. Egy bögrében olívát kikeverek egy kis sóval és borssal, mehet bele egy leheletnyi citromlé is. Az öntetet ráteszem a salátára, alaposan összekeverem egy tálban, és mély tányérban tálalom. Ennyi. 

2. Ha meghallod azt, hogy répafőzelék, innentől mást fogsz gondolni

A szükség törvényt bont. Soha, de soha nem jutott volna eszembe, hogy a sárgarépából lehet tökéletes főzeléket csinálni, de ez bizony a kedvencem lett. Jó, mondjuk, úgy könnyű, ha az embernek vannak hozzá extra fűszerei, egy kis kókuszteje és koriandere is. 

Az történt, hogy a sárgarépáim mindig halálra vannak ítélve, mert úgy betárazok belőle, hogy aztán sosem tudom, mit is kéne velük kezdeni, ezért majdnem mindig kidobom, vagy hús- és borsólevesbe dobom őket. Most pedig nyakunkon a válság, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy bármit is kidobjunk. Ezért kitaláltam ezt a receptet. Nem kell hozzá más, csak egy kis furfang. 

Hozzávalók (1 főre):

– 6 szál sárgarépa
– 1 deci kókusztej (zsírosabbik fajta)
– fél csokor brokkoli feltétnek (de ez elhagyható, nélküle is tökély)
– egy hüvelyk gyömbér
– fél kávéskanál őrölt római kömény
– fél kávéskanál sárga currypor (ha van)
– kevés szerecsendió
– koriander (ha találsz, de petrezselyem is jó)

Elkészítése: A sárgarépát előkészítem, meghámozom és hasábokra vágom. Kókuszzsíron odateszem egy magasabb falú lábosban pirulni. (Legyen jól megpirítva, mert úgy finomabb lesz.) Ha ez megvan, akkor rászórom a fűszereket, megsózom, ráreszelem a gyömbért, és felöntöm a kókusztejjel meg kevés vízzel. Ne lepje el a répát a víz. Ha már puhák a répák, akkor botmixerrel vagy turmixgéppel össze kell törni kissé rusztikusra. Aki szereti, ha sűrűbb, az tegyen hozzá egy teáskanálnyi keményítőt is. 

Ha megvan a massza, akkor sült brokkolival, aprított korianderrel és csilivel tálalom. 

3. Jelentem, a Nizzai elesett!

Oké, csak félig.

Imádom a nizzai salátát, de nem volt meg hozzá minden alapanyagom, viszont a spenót kezdett fonnyadni a hűtőmben, ezért ki kellett találnom valamit. Volt sós leves olívám, tonhalam, tojásom, és koktélparadicsomom is. Hát, nem voltam rest. 

Az eredeti nizzai recept olyan, mint a magyar paprikás csirke: azaz ahány ház, annyi szokás. A főbb különbségek kimerülnek abban, hogy az eredeti receptben van szardella és ceruzabab is. Na már most, én ezek nélkül készítettem, és így is príma lett. (Persze fagyasztott ceruzababot nem olyan ördöngösség otthon tartani, csak nekem most nem volt ennyire felkészült a konyhám.)

Hozzávalók 1 főre:

– 1 tonhalkonzerv
– 1 tojás
– két marék spenót
– pár karika lila hagyma
– egy marék zöld olíva
– néhány szem koktélparadicsom
– fél citrom leve
– olíva, só, bors
– 1 teáskanál mustár

Elkészítése: A tojást megfőzzük (a képen egy ötperces tojást láthattok, mert szeretem, ha kicsit folyós a belseje). A paradicsomot és az olívát felvágom, a lila hagymát hajszálvékonyra szelem. A mustárt, az olívát, a citrom levét, a sót és a borsot egy bögrében összekeverem, majd a spenótra öntöm. Hozzákeverem a paradicsomot és az oliívát is. Megpakolom tonhallal, majd ráhelyezem a tojást. És már kész is. 

4. Csirke és rizs helyett edd ezt!

A csirke és rizs a klasszikus „gyúrós kaja”, csak épp unalmas, egysíkú, íztelen étel. Pedig ha odafigyelsz az alakodra, és szeretsz sportolni, akkor sem kell egyoldalúan táplálkoznod. Ezzel a verzióval bőven meg leszel elégedve. 

A képen látható quinoa egyébként is csodálatos köret, amely számtalan lehetőséget rejt magában. Prímán fűszerezhető, keverhető dióval, eperrel, ehető húsok mellé, vagy simán csak salátában. A titka annyi, hogy be kell áztatni, majd alaposan meg kell mosni, mert ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor könnyen keserűvé válik. 

Hozzávalók (1 főre):

– fél csirkemell
– fél bögre quinoa
– fél csokor brokkoli
– pár szem medvehagyma (elhagyható, vagy spenóttal helyettesíthető)
– só, és bors

Elkészítése: a csirkét sózom, borsozom, majd sütőpapírba tekerem, és berakom a sütőbe (nekem így mindig szuperropogósra sül, de ha ez a módszer nem válik be, akkor a sütő előtt egy tepsiben kérgezd le). 

A brokkolit „ressre” főzöm, aztán hideg vízbe teszem. A quinoát a fentebb leírtak szerint elkészítem. Előkészítés után körülbelül 15 percig kell főzni. A spenótot vagy a medvehagymát megmosom és megtörlöm. Ha megvannak az alapanyagok, akkor a quinoát összekeverem a spenóttal/medvehagymával, meg a brokkolival, egy kis olívát öntök rá, sózom, borsozom. Egy tányérba halmozom. Ha a csirke is ropogósra sült, akkor pedig szépen felszelem, és az alapra helyezem. 

5. A dolog, amit nem kell sokáig magyaráznom

A medvehagymaszezon lecsengőben van, bár pesztót nem csak ebből lehet készíteni. Ha még ügyesek vagytok, akkor kaptok a piacokon. Maga az alapanyag erőteljes, fenséges és olcsó. Frissen hamar elfonnyad, de pesztóban sokáig eláll. Csináltam is belőle egy hatalmas adagot. Azóta ezzel kelek reggelente, gluténmenetes pirítósra kenem, és friss paradicsomot meg puha kecskesajtot eszem hozzá. 

Hozzávalók:

– 2 csokor medvehagyma
– 1 kis csomag fenyőmag
– három evőkanál parmezán
– olívaolaj
– só, bors

Elkészítése: a medvehagymát felvágom (a szárát kivágom), majd aprítóba teszem. Hozzáadom a parmezánt, az olívát, a fenyőmagot és a sót meg a borsot, majd rusztikusra keverem. Vigyázz, ha túl sokáig kevered, akkor bebarnul. Kevés citromlevet csepegtetek hozzá, és már kész is. Hűtőben sokáig eláll, pirítósra, tésztákra kiváló. Imádom!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak