NEM az okostelefonra 

Azt gondolná az ember, hogy egy világsztárnak mindenképpen szüksége van okostelefonra. Hiszen egyébként hogy érik el a millió dolláros szerepek, címlapok, szerződések? Hogy jutnak el hozzá a busásan fizető márka együttműködések? Hogy másképp posztol a közösségi felületeire? A válasz: mindenre van megoldás. 

Például Justin Biebernek mobiltelefonja sincs, nemhogy okostelefonja. Egy iPadet használ a kommunikációra, így limitálni tudja, hogyan és mikor érik el. Dedikáltan vannak időszakok a napjaiban, amikor „rendelkezésre áll”, de fenntarthatatlannak érezte, amikor állandóan elérhető volt. 

Hasonlóképp tartja a kapcsolatot külvilággal Sir Elton John is, a gyerekeivel is legfeljebb az iPaden videótelefonál, amikor nincsenek együtt. 

A tehetségkutatók Mark Zuckerbergje, Simon Cowell még 2017-ben vált meg az okostelefonjától, miután már a mentális egészségére és a produktivitására is károsnak érezte a nem fogadott hívások és a megválaszolatlan üzenetek nyomasztó piros jelzéseit.

És hogy milyen lett az élete okostelefon nélkül?

„Nagyon egyszerű” – mondta. – „Ez azt jelenti, hogy nem ébredsz fel úgy, hogy ötven olyan üzeneted van, amire nem tudsz válaszolni. Mert pontosan ez történt egy reggel.

Felébredtem, és ötvenkét olvasatlan üzenetem volt. És arra gondoltam, még ha válaszolok is mindegyikre, akkor is újabb válaszokat kapok majd, és akkor aznap még többet fogok kapni… Szóval csak kikapcsoltam, és egy hónapot, három hónapot, aztán egy évet, aztán két évet, aztán három évet kibírtam így. És imádom.”

Igaz: ezt nem teheti meg akárki, asszisztensekkel nyilván könnyebben áthidalható egy ilyen helyzet. De abban igenis van valami, hogy az állandó elérhetőség nem fenntartható állapot és nem is normális. 

NEM a rongyrázásra

Sokan azt is abszolút készpénznek veszik, hogy a világsztárok kiapadhatatlanak tűnő pénztárcája egyet jelent azzal, hogy mindenféle kontroll nélkül szórják a dollármilliókat. Pedig számtalan olyan híresség van, akik a bőséges bankszámla ellenére sem élnek nagy lábon. 

Sarah Michel Gellar, a 2000-es évek népszerű színésznője például máig használ kedvezményes kuponokat, akkor is, ha tudja, hogy valójában nem lenne rá szüksége. Úgy van vele: azért, mert megtehetné, hogy többet fizessen, még nem muszáj. Sosem lehet tudni, mikor kell az a pénz máshol sokkal jobban. Ugyanígy nagy kuponrajongó Kristen Bell és Lady Gaga is, akik – ha csak tehetik –, kedvezményesen vásárolnak. Gaga ráadásul nemcsak kuponozni szeret (és tud), de alkudni is. 

Ed Sheeran, az énekes szintén szűken méri a költőpénzt, ő meghatároz magának egy havi limitet, azon felül nem költ, csak adókra, legalábbis elmondása szerint. 

A modellekről pláne azt gondolhatnánk, hogy a világ pénzét elköltik kozmetikumokra és dizájnerruhákra, de Tyra Banks erre is rácáfol, mert édesanyjától azt tanulta, hogy a pénzre igenis vigyázni kell. Ezért mániákusan félretett, és szinte alig költött. Ez aztán odáig fajult, hogy már a könyvelői könyörögtek neki, költekezzen is, mert így csak a bankok és az állam jár vele jól. Banks azt nyilatkozta: neki a biztonságérzetéhez kell az, hogy legyen bőséges megtakarítása.

Egy másik pozitív példa a modellvilágból, Emily Ratajkowski, aki ugyan hord olyan dizájnerruhákat, amikre gyakorlatilag még ránézni is egy vagyonba kerül, de simán megjelenik a vörös szőnyegen egy mezei fast fashion üzlet szettjében is. Igaz, utóbbit támogatni cseppet sem ajánlatos, és belegondolni is rossz, hogy vajon őt látva hányan rohamozzák meg az üzleteket ugyanazért a ruháért. Szóval elmondhatjuk, hogy inkább a ló két oldaláról ugrál ide-oda. 

Akkor már követendőbb példa Joaquin Phoenix, aki mindig ugyanabban a szmokingban jelenik meg a vörös szőnyeges eseményeken, mert nem hajlandó újat felvenni.

A jó példák közé tartozik meglepő módon a „Szex és New York” vásárlásmániás főszereplőjének, Carrie-nek a megtestesítője, Sarah Jessica Parker is, aki kizárólag használt vagy örökölt holmikat ad a gyerekeire.

Mila Kunis és Ashton Kutcher pedig szintén híresek arról, hogy minél hétköznapibb életet próbálnak élni. A hírességekkel ellentétben, a jegygyűrűiket például nem a Cartier-nél, vagy a Tiffany’snál, hanem Etsyről vették, a kettőt összesen százkilencven dollárért (ami ma a hetvenezer forintot sem éri el). Nemrég pedig olyat léptek meg, amit a világsztárok közül ilyen módon még senki: feltették AirBnb-re az egyik kis házukat, amit ki lehet venni, extra „szolgáltatás”, hogy a pár fogadja a vendégeket.  

NEM a külsőségekre 

A sztárok világában már szinte elvárásnak látszik, hogy mindenkinek tökéletesnek kell lennie. De egyre többen legyintenek erre az íratlan és betarthatatlan szabályra is, és a legnagyobb lazasággal vonulnak fel a fotósok hada előtt smink, vagy bármi fajta plasztikai beavatkozás nélkül.

Ennek a „trendnek” a legfrissebb éllovasa például Pamela Anderson, aki a minap a MET-gálán csupán leheletnyi sminket viselt, és a kommentelők meg is lepődtek, ugyanis az utóbbi időben rendre smink nélkül jelent meg a vörös szőnyegen. A MET-gála a legextrémebb viseletekről, a legspeciálisabb dizájnerruhákról és sminkekről, frizurákról szól, de Anderson erre fittyet hányva, a legszolidabb eleganciával, és tényleg a lehető legminimálisabb sminkkel pózolt a fotósoknak. 

Egy másik, az utóbbi időben nagy port kavart képviselője a természetességnek, Millie Bobbie Brown, aki úgy jelent meg a Drew Barrymore Show-ban, hogy a pattanását nemhogy sminkkel nem fedte le, de még a figyelmet is felhívta rá egy tapasszal. Ez a teljesen natúr szereplés azóta is jellemző rá, simán megjelenik a kamerák előtt smink nélkül, és a tapasz is visszatérő „vendég”. 

De például

Alicia Keys, Frances McDormand, Kim Kardashian, Jennifer Garner, Tilda Swinton, Jennifer Lawrence, Heidi Klum, Amanda Seyfried, Naomi Watts és Kate Winslet is lépett már vörös szőnyegre smink nélkül, szóval lassan elmondhatjuk, hogy már a hírességeknek is elegük van a tökéletesség-kultuszból. 

NEM a… bármire

Ahogy az látszik, hiába van a szemünk előtt egy jól ismert példa, nem muszáj mindig beállni a sorba. Hiába szupersztár valaki, nem muszáj öklömnyi jegygyűrűt viselnie, nem kell, hogy még a vécépapírja is dizájnerlogós legyen, és még csak tökéletesen sem kell kinézni. Egyáltalán nem kell mindent megosztani a magánéletről, lehet élni milliónyi követő szem nélkül is. 

Az „itt és most”-ban, a mi saját életünkben nekünk kell fogni és forgatni a kormányt. 

Lehet nemet mondani a gyerekvállalásra: Seth Rogen és a párja is megbeszélték, hogy nem szeretnének gyereket, illetve Miley Cyrus is úgy nyilatkozott, nem szülne erre a világra kisbabát. Akár a pályát is el lehet hagyni, lehet nemet mondani a felfelé ívelő karrierre is, mint ahogy megtette Eva Mendes, aki inkább otthon maradt a Ryan Goslinggal közös gyerekeivel (és Gosling pedig a családjára tekintettel mond nemet a szerinte nem családkompatibilis munkákra). Angelina Jolie is kiszállt a darálóból, amikor gyerekei lettek, és már csak olyan filmet vállal el, ami a közös életükkel összeegyeztethető.  

Nemet mondani azt jelenti, hogy képesek vagyunk felismerni és megvédeni a határainkat. 

Nézd meg a Ki vele! legújabb epizódját május 13-án, hétfőn, 21 órától a Viasat3-on! Náray Tamás, D. Tóth Kriszta, Szentesi Éva és Steigervald Krisztián generációkutató beszélgetnek Krajnyik Cintivel.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Johnny Nunez / Contributor; Getty Images/ Franziska Krug / Contributor; Getty Images/ NBC / Contributor

Szabó Anna Eszter