Egy mozdulat volt az egész

A vasárnap délutáni balesetről készült felvételeken pontosan látszik, ahogy az ominózus nézőhöz már vészesen közelítenek a versenyzők, aki erre kinyújtja a karját, hogy szelfit készítsen, egyenesen az egyik sportoló, Sep Kuss kormánya elé tartva a telefont, aki erre elesett, a körülötte lévő versenyzők pedig már rajta buktak át. Szerencsére mindenki tudta ezután folytatni a versenyt, de ez csak a szerencsének tudható be, rosszabbul is elsülhetett volna.

Ezután a (közösségi) médiában több versenyző és Tour de France-rajongó hangot adott dühének, miszerint az, aki nem képes tiszteletben tartani a versenyt, nincs tekintettel a résztvevőkre, jobban tette volna, ha inkább otthon marad. A  szervezők pedig határozottan kérik a nézőket, hogy ügyeljenek a versenyzők biztonságára.

A baleset ékes példája annak, mennyire képes beszűkíteni a tudatot a szelfizés. A képernyőt figyelve megszűnhet a realitás, elég egy rossz lépés, egy pillanat és kész a baj.

Mindent egy szelfiért

Nem kell feltétlenül rögtön balesetekre és tragédiákra gondolni, 2017-ben például Los Angelesben, múzeumlátogatás során egy nő szelfizés közben megdöntött egy szobortalpazatot, ami ezáltal eldőlt, és valódi domino-effektust idézett elő, kétszázezer dolláros kárt okozva.

2015-ben pedig egy angol túrázót csapott agyon egy villám Wales-ben, amelyet feltételezhetően a szelfibotja okozott.

A kínai üzletember, Jia Lijun sem volt elég körültekintő, amikor állatkertben szeretett volna közös képet a medence szélén kedvenc állatával, egy rozmárral. A kép készítése közben egyszer csak hátulról megjelent a rozmár, átölelte és magával rántotta, egyenesen a víz alá. Nem támadni akart, pusztán játszani, de sajnos tragédia lett a vége. Az állat gondozója utánuk ugrott, segíteni próbált, de az akkor már halott Lijunt elengedve, a rozmár végül a gondozóját is vízbe fojtotta.

Ebben az esetben nyilván nem a szelfi volt a tragédia első számú okozója, inkább az állatkert biztonsági intézkedései nem voltak megfelelőek, ám tudjuk: sokan vannak, akik tényleg csak maguknak és az óvatlanságuknak köszönhetik a bajt.

A szelfizéssel kapcsolatos halálesetek Indiában, Oroszországban, az Egyesült Államokban és Pakisztánban a leggyakoribbak, és az áldozatok háromnegyede férfi.

Oroszországban már olyan riasztóan sok az ilyen haláleset, hogy a kormány kampányt indított, amelyben óvatosságra inti a szelfiző embereket. Szükséges is, hogy ezt az egyszerűnek tűnő üzenetet minél többekhez eljuttassák, amíg olyan esetek előfordulhatnak, mint amikor például gránáttal szelfizett két katona a Szibériától nyugatra fekvő Urál-vidéken. A gránát váratlanul felrobbant, és a balesetet csak a telefon élte túl, rajta a képpel.

Könnyű ítélkezni

Egy tanulmány szerint

2008 és 2021 között 379 ember halt meg szelfi készítése közben.

A spektrum felfoghatatlanul és tragikusan széles. Készült már halálos fotó vonat tetején (amit minden idők legmenőbb szelfijének szánt a készítője), ami brutális áramütéssel végződött, de sétarepülés közben a pilóta által lőtt fotó is okozott már végzetes balesetet. Volt, hogy egy indiai kamaszfiú a ravaszt húzta meg, amikor a telefont akarta megnyomni, hogy egy pisztolyos szelfit készítsen, idén februárban pedig egy TikTok-videó készítése közben zuhant le egy szikláról Puerto Ricóban egy huszonhét éves férfi. 

Ennél a jelenségnél semmi sem mutatja jobban, milyen elképesztően veszélyes lehet a kütyük beszippantó ereje. Elmarad a pillanat megélése, a jelenlét, mert a kép készítése mindent felülír. És elég, ha csak néhány másodpercre vonja el a figyelmünket, máris kész a baj.

A Tour de France résztvevői és a szelfiző néző ehhez képest még igen olcsón megúszták.

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép forrása: YouTube/ FloBikes

Szabó Anna Eszter