1. Diagnózis pillanatok alatt – Wiwe 

forrás: Facebook/Wiwe Hungary

A magyar egészségmegőrző fejlesztés a leggyakoribb, halálhoz vezető megbetegedések kiszűrését célozta meg; az agyvérzést, a hirtelen szívleállást és a szívritmuszavart is képes előrejelezni. Az eszköz könnyű, alig negyven gramm, és a tárcában is bőven elfér, bármikor előkapható, hogy egy gyors vizsgálatot készíthessen a beteg. Az eszköz természetesen nem vált ki egy több órás átfogó EKG-s szívdiagnosztikai vizsgálatot (és nem is arra való), viszont gyors visszajelzést ad az állapotodról, és így még időben cselekedhetsz. Ami ezeknél a betegségeknél életmentő lehet. A gyártó a szükséges klinikai értékelések mellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóságának minősítő tanúsítványát is megkapta, így egy komoly eszközről van szó.

A készüléket nemcsak szívbetegséggel élőknek, hanem minden egészségtudatos embernek ajánlják a szakemberek. Ha valaki szeretné beszerezni, akkor annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, jelenleg 289 euró, átszámítva mintegy 87 ezer forintba kerül a készülék.

2. Egy gyűrű mind fölött – Priya Ring 

A következő készülék azokat a nőket célozza meg, akik szeretnének babát vállalni. A Priya Ring, tulajdonképpen egy olyan hüvelygyűrű, ami a peteérést megelőző hőmérsékletváltozást monitorozza, és Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat a telefonodra. A készülékre írt algoritmus kielemzi az így kapott adatokat, és segíti a felhasználót a teherbeesés legjobb pillanatának megtalálásában. A készülék megjelenését ugyan már tavaly novemberben bejelentették, de még nem kapható.

3. Gluténérzékenyek, szevasztok! Itt a Nima-szenzor!

Forrás: Facebook/NimaSensor

Jó hír a gluténérzékenyek számára, hogy forradalmi eszközzel álltak elő Amerikában, ami megkönnyíti mostantól az étkezésüket. Egy olyan hordozható eszközt hoztak létre, ami kielemzi az étel összetevőit, és így megtudhatod, hogy pontosan mit is tartalmaz. Egy gluténérzékeny újságíró tesztje a következő pro-kontra visszajelzést adta a készülékről: „Egészen pontosan mér az eszköz, diszkrét, így jól használható nyilvános helyeken, egy kis kapszulába kell behelyezni az ételdarabokat, majd pár perc elteltével fel is állítja az összetevők listáját. A probléma csak az hogy a kapszulát cserélni kell, így maga a készülék folyamatos költségekkel jár – de remélhetőleg idővel lejjebb megy az ára.” Ami pedig a legpozitívabb visszajelzés volt a tesztelő részéről: rengeteg kellemetlenségtől szabadította őt meg, nem kellett hosszas, kellemetlen beszélgetéseket folytatnia az étteremben, nem kell lépten-nyomon jeleznie, hogy gluténérzékeny, ezért úgy érzi, hogy visszanyerte az önállóságát és idejét. A készülék az Amazonról rendelhető. Maga a szenzor 12 eldobható tárolóval 301 dollárért, kábé 90 ezer forintért kapható, a 12 darabos kapszula 72 dollárba, azaz további 21 ezer forintba kerül.

 4. Okoszokni a cukorbetegeknek – Siren

2018-as CES szórakoztatóelektronikai kiállításon tűnt fel ez a klassz zokni. A hazai és külföldi online magazinok zöme a top kedvencei közé választotta, ahogy mi is. Egészen egyszerű okból, mert hiánypótló és hasznos találmány. A zokni lényegében monitorozza a talpon keletkező mikrosérüléseket, gyulladásokat,  amiket sokszor maga a beteg is csak későn észlel, vagy csak akkor, amikor már eldurvul a betegség. A zokniba épített szenzorok a telefonra küldik az adatokat, ami jelzi a neuralgikus pontokat. Az innováció segíti a probléma korai felismerését, amivel megelőzhetők például olyan súlyos problémák is, amik a – diabéteszesek esetében – később amputációhoz vezethetnek.

5. Fitneszforradalom, pontos adatok az LVL karperecétől

A következő csapat azt tűzte ki célul, hogy a lehető legjobban mérő fitnesz- és életmód-alkalmazást hozza létre, pontos adatokat szolgáltat rólad, és még azt is jelzi, hogy pontosan mennyire dehidratált a szervezeted, valamint mennyi vízre van szükséged. Pusztán ezeket a „csekély” célokat tűzték ki maguk elé, és úgy tűnik, a felhasználók támogatják is őket ebben, ugyanis a Kickstarteren indított kampányuk sikeresen lezárult. Ezzel is bizonyítva azt, hogy valóban nem mérhet annyira pontosan a többi életmód-alkalmazás és a kiegészítőik, mint amennyire azt a felhasználók szeretnék.

Ehhez pedig a BSX Technologies maga köré gyűjtötte a legjobb szakembereket, orvosokat, hogy aztán összeállítson egy szupercsapatot, akik megalkották a megálmodott terméket. Technikailag annyiban több az LVL karpántja, hogy infravörös érzékelője a bőr alá is képes behatolni, ezért számíthat pontosabb mérésekre az, aki az edzései, mindennapjai során fitneszkarpántot használ. Az okoskarkötő biometrikus mérője a szervezet hidratáltságának mérésére hivatott, és az alapján javaslatot tesz arra, hogy pontosan hány deciliter vízre van szükséged. Az LVL 200 dolláros, kábé 52 ezer forintos karkötőjével lépne be a piacra idén nyáron, a bikini body-szezon kellős közepén. Meglátjuk, hogy mennyit engednek majd ebből az árból a jövőben. Bár nekem a vérnyomásom kicsit felmegy az áraik láttán...

6. Innováció a Parkinson-kórban szenvedők számára

This invention helped me write again - BBC Stories

A Parkinson-kór milliókat érint világszerte. A Microsoft technológiai innovációért felelős vezetője grafikus barátnőjén szeretett volna segíteni, aki ugyanebben a kórban szenved – történetüket a BBC saját gyártású dokumentumfilmjében a The Big Life Fixben mutatták be. A készüléket egyelőre nem forgalmazzák, de a jelenlegi prototípus olyannyira jól sikerült, hogy megreformálhatja az orvostudományt. A fejlesztők a betegség egyik fő tünetének, a betegek kézremegésének csillapítását tűzték ki célul.

A mozgásérzékelő szenzorokkal ellátott eszköz leköveti a kézremegés mozgását, felismeri az ujjak merevségét, és folyamatosan monitorozza azt. Az így nyert adatok segítségével képes kompenzálni, sőt szinte teljesen koordinálja a kézremegést. Fontos azonban tudni, hogy a készülék nem szünteti meg azt, de a segítségével a páciens hosszú évek óta először le tudta a saját nevét, és képes volt egyedül megenni egy tányér levest. 

  Szőcs Lilla

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/PopTika