1. Búzakalászt simogató, virágokat szagolgató szép napot!

Forrás: Shutterstock/azur13

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én semmi pénzért nem merészkednék a derékig érő susnyásba egy lenge ruhában, mert minimum két tonnányi bogárcsípéssel lennék gazdagabb. A hippiromantika közkedvelt műfaj az interneten, de bármennyire is csábító egy ilyen kép, bevallom, én totál mást látok benne, mint romantikát. Gondolj csak bele, mi minden rejtőzhet abban a dzsumbujban: ürgejárat, siklócsalád, giga méretű bogarak, kullancs, még több gigantikus bogár… és még sorolhatnám. Na, hogy ezen felül még ilyen boldogan és nyugodtan lehet virágot szagolgatni a növények között, az nettó hazugság. 

2. Tájkép/Virág 

Forrás: Shutterstock/biletskiyevgeniy.com

Temészeti vonalon maradva, szintén egy klasszikust láthatunk. Csakugyan „trend” az a fotó, amikor valaki szuperközeli növényeket fotóz, tájképet használ profilkép gyanánt, hiszen ma az egymillió természetfotós világát éljük, mind Máté Bencék vagyunk. Vagy mégse. Sokkal inkább az egymillió fizetett troll és ügynök világát éljünk, mert lássuk be, elég gyanús szokott lenni, ha az illetőről semmilyen infó nincs fent egy természetfotón kívül. Tapasztalataim szerint nagy eséllyel vagy troll, vagy online marketinges, aki rommá kommenteli különböző bravúros akciókkal, a „zinternetet”. Vagy... vagy egy kedves nyugdíjas az illető, aki tényleg szereti a virágokat. AWWW. <3

3. Ezokép

Forrás: Shutterstock

Rózsaszín, lila, kék színáradatban, hatkarú istenségekben úszik a fotód? Te csakis ezotéria-hívő lehetsz. Ha valaki, akkor te biztos, hogy tudod, mikor lesz a következő „ezer hold éjszakája”, ki a város legtutibb jósnője, kinek milyen színű az aurája, és mik a legforróbb gyógynövénytrendek idén. Ó, je!

4. Híresség

Penélope Cruz a Vanília égbolt (2001) című filmben - Forrás: UIP-Duna Film

Kultikus film kultikus szereplőjét választod, mert többet akarsz mondani egy üres, távolságtartó bélyegképnél, amin mindenki ugyanúgy néz a semmibe. Te viszont azt üzened az embereknek, hogy több vagy ennél. Sokkal több! Például egy filmkritikus...? Vagy csak simán – nagyon beteg – plátói módon belezúgtál egy hírességbe... Hú, hát, az viszont súlyos.

5. Stewie, Peter Griffin és egyéb animációs hősök

Forrás: Fox

Az éppen aktuális társadalomkritikus-sorozat közönségkedvencét állítod be profilképnek. Annak idején valószínűleg iwiwen a South Park Séf bácsija voltál vagy Törcsi, esetleg Kenny, most szinte biztos, hogy Stewie, esetleg Peter Griffin kapta ezt a megtisztelő helyet a profilodon. Egyszerre üzened az emberiségnek, hogy gondolkodó, kritikus ember vagy – megfűszerezve azzal az életérzéssel, hogy mindenki bekaphatja. (Innen üzenem, hogy én már most bírlak!)

6. Bögre mögé bújó kis romantika

Forrás: Shutterstock/Daxiao Productions

A „jó reggelt” szelfik egyik nagy előnye, hogy úgy tudod leplezni az önbizalomhiányod, ha közben egy baromi aranyos, hangulatos képet teszel ki magadról. Mégis, ha a profilod tele van olyan fotókkal, amelyeken csak félig látszol, hátat fordítasz, különböző tárgyak kitakarnak, akkor azok gyanúsan önbizalomhiányra utaló jelek lehetnek … (vagy csak egy szuper híresség vagy). Ne bújj el, mutasd meg magad!

7. Homályos, foltos kép

Forrás: Shutterstock/TAROToon

Rejtélyes személyek, akik művészi homályba veszett profilképet használnak, amin csak az illető elmosódott arca, sziluettje vehető ki. Hát, ehhez egy élet kéne, hogy megfejtse a tisztelt közönség, mit akarsz üzenni vele. Viszont, ha telis-tele vagy ilyen képekkel saját magadról, akkor érdemes elgondolkodnod, mennyire vagy jóban magaddal. Ezek a fotók számomra a megtestesült önbizalomhiányt jelentik. Nincs az az ok, amiért homályos képet kéne feltenned magadról, le a filterekkel, fel az éles képekkel! Vive la liberté!

8. Keresztbe font kar, határozott tekintet

Forrás: Shutterstock/A.D.S.Portrait

Ez csakis egy bizniszprofil lehet. Tökéletesen bevilágított kép, semleges háttér, minden nagyon stúdiószagú. A szád mosolyog, a tekinteted viszont gyilkol. Te magad vagy a nagybetűs PROFIMZUS. Jó tanács: amennyi svung van a fotóban, annyi legyen az önéletrajzodban is, mert azért egy ilyen elnöki kép túlzás ehhez a junior pozihoz. 

9. Felszabadult nevetős

Forrás: Shutterstock/UfaBizPhoto

A tökéletesen őszinte, nevetős profilkép nagyon ritka, de ha egyszer találkozol vele, akkor bizony elönt a sárga irigység, hogy bárcsak neked is ilyen lehetne. Nincs benne semmi mesterkéltség, se filterek, se Photoshop, mert a mosolyod önmagában eladja a profilod. Még több ilyet!

10. Amikor csak egy részletet mutatsz meg magadból

Forrás: Shutterstock/Alexander Gold

Mit csinálsz, ha azt szeretnéd, hogy az ismerőseid felismerjenek, az idegenek pedig békén hagyjanak? Csinálj egy fotót, amin kinézel a képből! Mutasd meg csak a fél arcod, a tekinteted vagy a szeplőid. Mindenkinél megvannak azok a jellegzetességek, amelyek alapján a régi ismerősök egyből vágják, hogy ez csak is te lehetsz, aki viszont nem ismer annyira, az elbizonytalanodik, hogy biztos te lehetsz? Hú, de ravasz!

11. A modellfotó

Forrás: Shutterstock/Kiselev Andrey Valerevich

„Ha Mohamed nem megy a rivaldához, a rivalda jön Mohamedhez” – régi bölcs közmondás. Mindenki lehet sztár, mindenki csempészhet egy kis csillogást az életébe, még  akkor is, ha nincs mire. Az egymillió celeb országában miért ne járhatna neked is egy pöpecül beállított modellfotó? Hiszen ahhoz, hogy sikeres legyél, az első lépés, hogy sikert kommunikálj magadról. Élj úgy, mint egy sikeres ember, nézz ki úgy, mint egy sikeres ember, és BUMM!, a siker ott van az életedben. Na, lehet gyönyörűen megcsinált fotókat feltenni magunkról, de azért nem árt, ha az közelít a valósághoz. Úgyhogy ne told túl a Photoshoppot, vagy ha mégis, ne lepődj meg, ha utána nem ismernek fel az állásinterjún. 

12. Szelfi

Forrás: Shutterstock/Cast Of Thousands

Egyszer elsütni tök jó, viszont ha nincs más a profilodon, kizárólag egy rakás szelfi, na, az már a nárcizmus non plus ultrája. Bármi történik, lősz egy szelfit, közös képeid nincsenek gyakorlatilag senkivel, max. úgy, hogy a háttérben van valaki, miközben te épp szelfizel. Hogy honnan tudom ezt ilyen jól? Szentesin már kinevelődtünk, aki megírta a szelfizés „kézikönyvét”.

13. Nagyszülő fotója

Forrás: Shutterstock/CREATISTA

Enyhén hátrahúzott fej, kicsit tokás kép, zavart tekintet, hogy melyik kamerába kell nézni. Ez bizony a tata/mama profilfotó. Száz kép közül is megismerném. Őszinte, cuki, és a miénk. 

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Cast Of Thousands