1. A nyomulós lájk

Van az a típus, aki mindent végignéz az oldaladon, az összes albumodat, a régi posztjaidat, és utólag lájkolja. Na, ha ilyet látsz, menekülj. Hamarosan ugyanis üzenetet fog küldeni, bökdösni meg kommentelni, hogy virtuálisan építse veled a kapcsolatot. Ha nem válaszolnál rá esetleg, akkor meg jönnek majd a besértődős üzenetek, hahó, ITT VAGY? Hi! HARAXOL RÁM??? Ha ezeket kapnád, akkor tudd meg, már hónapokkal előtte menekülőre kellett volna fognod.

2. Amikor az excsajod lájkol

Ahogy a volt barátnőd lájkol, nem lájkol úgy senki! Az nem egy sima „tetszik”, abban tartalom van, történetek, asszociácók, érzelmek, nagybetűs jelzés. Csak az a baj, hogy kurvára nem érti senki. Akkor most lefordítom: „Héló, élek még, ajánlom, hogy ne felejts el”.

via GIPHY

3. Amikor az expasid lájkol

Sajnálom, hogy ezt így és itt kell megtudnod, de ő tényleg a posztodat lájkolja, nem téged…

4. Az „Aha, bezzeg rám nem szánsz ennyi időt bameg/Remélem, bűntudatod van lájk

Ez nem csupán a kapcsolatok privilégiuma, barátságokban is felüti a fejét. Amikor otthon vergődsz, és a haverod, pasid, nőd posztol egy olyat, hogy épp mennyire bitang jól érzi magát máshol, és te lájkolod, hogy emlékeztesd rá: „nekem annyira szar otthon, remélem, ettől bűntudatod lesz.”

5. Profilképcsere lájk 

Aranyszabály: Akár közeli, akár távoli ismerős az illető, egy profilkép frissítésnél mindig lájkolunk, hogy támogassuk a másikat. <3

via GIPHY

6. Az igazi lájk

Ritka, de néhanapján megtörténik. Amikor tényleg van az illetőben egy „ú, ez király” élmény, és dob a posztodra egy lájkot. Az esetek többségében az ilyen lájk kommentel is párosul, hogy jelezze, ez tényleg bazi érdekes.

7. „Azért kedveled, mert nem kedveli senki”, avagy: a szánalom lájk

Amikor látod, hogy már reggel kiposztolta valaki az élete képét, történetét, de senki nem kedvelte, akkor azonnal rányomsz a lájkra, hogy legalább egy tetszikelés legyen alatta.

via GIPHY

8. A lájkért lájk

Van az a roppant irritáló típus, aki a szociális életéből is bizniszt űz. Azaz, csak akkor lájkol, ha te is lájkolod, csak akkor köszönt fel, ha te is felköszöntöd. Édes. Jó. Istenem. TÖRLÉS, TILTÁS!

via GIPHY

9. Véletlen lájk

Amikor suttyomban megnézed valakinek a profilját, és véletlenül lájkolod. Amikor csak a telefonod képernyőjét pörgeted lefelé, és véletlenül lájkolod. ÓJAJNE. Na, az nagyon kellemetlen.

10. Benyalós lájk

Nem az a ciki, hogy lájkolod a főnököd minden posztját, hanem az, hogy egyáltalán bejelöltétek egymást Facebookon. Ez legalább annyira hungarikum, mint karácsonyi partin „összebaszni” a kollégákkal.

via GIPHY

11. Amikor azért lájkolsz, hogy ne tűnjön fel az utálatod

Amúgy baromira ellenszenves az illető, és nem akarod, hogy ez nyilvánvalóvá váljon számára. Ezért Turing-ot megszégyenítő egyenleteket állítasz fel, hogy kiszámold, milyen sűrűséggel kell lájkolnod az illető posztjait, ahhoz, hogy a titkod megmaradjon. 

12. A szülői lájk

Amikor a kamasz gyerek nyíg: nem elég, hogy fent vagy Facebookon, de ha már bejelölted ismerősnek, akkor a jó istenért ne merd ezt jelezni a rokoni kapcsolatot... „de-te-mégis” megteszed... és lájkolsz. 

13. Nagyszülői lájk

Amikor a mama lájkol, akkor ahhoz még jön egy rakás nyilvános üzenet, komment, csakis NAGYBETŰKKEL! JÓL VAN A CSALÁD, PISTIKÉM??? KARÁCSONYKOR JÖVÜNK. VIGYÁZZ MAGADRA, ÉS NE EGYÉL SOK CSÍPŐSET, TUDOD, AZ KÉTSZER CSÍP!!! CSÓK, MAMA

via GIPHY

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/m-imagephotography