Így tehetné zöldebbé irodai működését a WMN-csapat
Támogatott tartalom
Pár hónappal ezelőtt kaptam azt a megtisztelő feladatot, hogy járjak nyitott szemmel az irodában és figyeljem meg, mit lehetne zöldíteni az irodai működésünkön. Több kolléganőmmel alaposan át is beszéltük már, miken lehetne változtatni, mi az, ami könnyen megvalósítható, és mi az, ami már az amúgy kifejezetten fenntarthatóságra törekvő csapatnak is túlzás lenne. Mára lett egy végleges listám, megmutatom, mire jutottam. Szabó Anna Eszter írása.
–
Szóval több hónapos alapos megfigyelés után összeszedtem mindazt, ami szerintem viszonylag kevés erőbefektetéssel nagyot lendíthetne a szerkesztőségünk ökológiai lábnyomának csökkentésében.
Gerilla (le)kapcsolgató
Szerintem már egy éve csinálom az irodában, hogy a konyhai világítást lekapcsolom, ha nincs ott épp senki. A szerkesztőségi konyhánk kimondottan sötét, ezért verőfényes napsütés esetén is szükség van némi extra fényforrásra. Csak hát a lámpa gyakran marad felkapcsolva. Ahányszor észreveszem, nyúlok a kapcsolóhoz. Apróság, tudom, bagatellnek tűnik, de mégiscsak számít. És semmibe nem kerül. Ugyanez érvényes bármelyik irodai helyiségre – tudatosítanunk kell, hogy ne égessük a lámpát fölöslegesen, kapcsoljuk le a nem használat hosszabbítókat, húzzuk ki a töltőket, satöbbi.
A kis kukák rémuralma
A konyhai nagy szemetesen és szelektív hulladékgyűjtőn túl, a többi helyiségben is vannak kis kukáink. Vessen mindenki a mókusok elé, de szerintem ez teljesen fölösleges, ráadásul a kis kukákba máris nem szelektíven dobjuk a szemetet csak azért használjuk, mert közel van. De megtenni azt a pár lépést a konyháig nem egy nagy truváj, nyugodtan kidobhatja mindenki ott a szemetét. Arról nem is beszélve, hogy kukánként egy szemeteszsákkal is kalkulálni kell, ami szintén műanyag. Nyilván adja magát, hogy használjunk lebomló műanyag zacskót, de azért nem árt tudatosítanunk, hogy az a műanyag nem lebomlik, hanem szétesik, vagyis semmiképp sem szabad azt gondolnunk, hogy a lebomló zacskóval jót teszünk. Az csak a kisebbik rossz, ami persze több mint a semmi. Mindenesetre pont emiatt szerintem minimalizálni kell a zacskókat igénylő kukákat is.
Le az ételpazarlással!
Az a szerencsés helyzet, hogy igazából egyetértés van közöttünk abban, hogy
ételt pazarolni gáz. Nem is lehet ezt finomabban fogalmazni, hát micsoda luxus ételt kidobni?!
Mégis, az irodai hűtőnk gyakran a behozott finomságok vesztőhelyévé alakul, mert könnyen elfelejtjük, hogy a múlt héten mit hoztunk be, hátulra kerül a hűtőben, egészen addig ott marad, amíg már szinte a saját lábán mászik ki onnan. Érdemes lenne erre odafigyelnünk, kitalálni egy rendszert, akár azt, hogy mindenki írja a nevét a behozott elemózsiákra, és akkor tisztán látszik, hogy mi tartozik a „szabadrablás” kategóriájába, és mi az, aminek van gazdája. Na meg az is, hogy ki az, akinek nem kell aznap kaját rendelnie, mert ott van a hűtőben. Még a saját háztartásunkban sem mindig könnyű ezt tudatosan megtenni, de muszáj. És ha már itt tartunk…
…a komposztálást is bedobom
Tudom, ez sokakból ellenérzéseket, undort vált ki, de speciel mi a Nyúl utcában rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk. Két perc sétára vagyunk a Városmajortól, ahol többek között van egy szuperül működő közösségi komposztáló is. Mi is használjuk családilag! Annyi a titka, hogy hűtőben kell egy lezárható dobozban gyűjteni a komposztba valót, és ahányszor a parkba megyünk, visszük magunkkal a dobozt, aztán öntjük is a tárolóba.
Ennek az egyik csodálatos hozadéka, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és komposztálás mellett a kommunális hulladék mennyisége is drasztikusan csökken, ezáltal sokkal ritkábban kell levinni a szemetet. Ha nem pazaroljuk az ételt, akkor nincs megbüdösödő, kidobandó maradék és bűzlő szemetes sem. Egy szimpla irodában, mondjuk, nem sok komposztba való hulladék termelődik, de nálunk azért előfordulnak sütés-főzések, amikből ezekből pedig már bőven lehetne etetni a majori komposztot. Felmerülhet a kérdés, hogy oké, de ez hogy nézne ki a gyakorlatban? Én például
vállalom, hogy az irodai napjaimon leviszem a komposztot, ha ezen múlik. Nem nagy ügy, tényleg.
Óvatosan a papírral!
Mint minden irodában, nálunk is sok papírhulladék keletkezik. A cikkötletek, to do-listák gyakran kerülnek cetlikre, ami valójában tök fölösleges rutin. Én például a telefonomba írom az ilyen jegyzeteimet, és ez tökéletesen működik is, nem igazán van szükség a színes-szagos cetlikre. A papírok, amikkel nyomtatunk, lehetnének inkább környezetbarát fajták a fehérített helyett, és ha már papír, a toalettpapír ugyanígy lehetne „zöldebb”. Mi már jó ideje kartondobozban rendeljük otthon a vécépapírt, gazdaságosabb is és jókora műanyag csomagolást spórolunk meg vele. Az megint más téma, hogy én tökre nem ragaszkodom a háromrétegű pihe-puha papírhoz sem, de ezzel általában egyedül vagyok, szóval első körben ezzel a kartonos verzióval is elégedett lennék.
Cseréljünk ruhákat!
Ami még eszembe jutott: mondjuk, negyedévente simán csinálhatnánk egy olyat, hogy mindenki behoz két-három olyan ruhadarabot, ami csak úgy kallódik a szekrényben (mindenkinek van ilyen, a kapszulagardróbosokat leszámítva) és csereberélhetnénk egymás között. A szerkesztőségben is egyre többen kattannak rá a különböző second hand-megoldásokra, és szerintem ismerős ruháját hordani, hozzáadni a ruhadarab történetéhez, mindig különleges érzés.
Na, hát ezek az én ötleteim így első körben. Aztán meglátjuk, mit szól hozzá a csapat, és elsősorban Erika, az irodavezetőnk… De igazából nem aggódom. Ezek igazán apró változtatások, nem igényelnek extra erőfeszítést, és ahhoz képest a sok kicsi igenis sokra megy. Hiszen egyénileg igaz, hogy a csapatban mindenki máshol jár a környezetbarát úton, de nincs olyan, aki még semmin nem változtatott a bolygó védelmében. Szóval ebben a folyamatban nemcsak személyesen, de közösségileg is együtt fejlődhetünk. Már csak ezért is megéri az egész.
Hogy látja mindezt a szakértő?
Törekvéseimről megkérdeztem Szilágyi Artúrt is, a WWF Magyarországi éghajlatvédelmi szakértőjét, aki hangsúlyozta:
„Mivel a gazdagabb országok munkavállalóinak túlnyomó többsége a szolgáltatói szektorban dolgozik, az irodákban elérhető ökolábnyom-csökkentési lehetőséget nem szabad alábecsülni. Gondoljunk arra, hogy ma a legtöbb világváros központját az üzleti negyed alkotja az irodaházaival.”
De min is lehetne változtatni?
„Közelebbről megnézve egy átlagos iroda környezeti hatásainak nagy részét általában az energiafogyasztás, azaz a hűtés-fűtés és az elektromos berendezések fogyasztása teszi ki. Komoly szeletet jelentenek a céges utak és a dolgozók munkába járása is.
A koronavírus-járvány megmutatta, hogyan lehet például távmunkával csökkenteni az utazások számát, a munkavállalók rugalmasabb időbeosztásával pedig sok cégnek a korábbinál kisebb irodaterület is elegendőnek bizonyult. A közelmúltban egekbe szökő energiaárak anyagilag is értelmet adtak az energiatakarékosságnak” – mondta Szilágyi Artúr, akitől fenti, konkrét ötleteim kapcsán a következőket tudtam meg:
„Az élelmiszerekhez és a pazarláshoz köthető környezeti hatások általában a különböző céges rendezvények kapcsán kerülnek előtérbe. Az élelmiszeripar az egyik legszennyezőbb iparág, globálisan kétszer annyi üvegházgáz kibocsátásáért felelős, mint a repülőgépes utazások. Világszerte a területhasználat 80 százaléka is az étkezéssel függ össze, valamint a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának 30 százaléka is ennek tudható be.
A szelektív hulladékgyűjtés, a ruhacsere és egyéb alulról jövő kezdeményezések környezeti szempontból talán nem feltétlenül hoznak annyit a »konyhára«, de azért lehetnek mégis fontosak, mert a dolgozók közvetlenül általában ilyen akciókon keresztül tudják megélni az »ökoszemléletet«. Főleg, ha a munkavállalók nem kényelmetlen kényszerként, hanem lehetőségként élik ezt meg, és megfelelően, konszenzusra építve bevonják őket ezekbe a folyamatokba, akciókba.”
Ezek olyan szempontok, amikre nekünk is érdemes odafigyelni.
Képek: WMN