-

1. Mióta tudod, hogy mi az a szex?

Nem emlékszem pontosan, de viszonylag korán (talán tizenkét éves koromban) elkezdtem fantáziálgatni arról, hogy élvezném, ha egy erdőben sétálgatva elkapnék egy-két nekem tetsző nőt. Ezért ne jelentsetek fel, plíz!

2. Miért esik olyan nehezünkre nyíltan beszélni róla egymással – és a gyerekeinkkel?

Ez nagyon jó kérdés. Anyámmal ez sosem volt téma, és apukám is nagyon szégyellt velem erről beszélni. Valószínűleg én is nagyon szégyelltem volna. Ők megúszták azzal, hogy felvilágosító könyveket szereztek be, és én azokat olvasgattam. Talán azért van bennünk ez a titkolózási késztetés és természetes szemérem, mert így őrizzük meg a szex különleges, titokzatos, értékes jellegét.

3. Mi az, amivel ebben a témában a felnőtteket leginkább zavarba lehet hozni?

Egyértelműen az, ha gyerekekkel vagy a saját gyerekeimmel kell ilyesmiről beszélni. Úgy érzem, más nem nagyon hoz zavarba.

A képen Czutor Miksa, Zoli legkisebb fia

4. Szerinted hogyan befolyásolja egy ember saját testéről alkotott képét az, ahogy gyerekként a szüleivel a testéről, a szexualitásáról beszélt (vagy nem beszélt)?

Nem tudom, milyen lett volna, ha beszélünk róla, így nincs összehasonlítási alapom, de kamaszkorban mindenkinek van testképzavara, mindig az a béna, amilyen vagy. Később ezt 100-ból 99-en kinőjük. Ha csak nincs valamilyen egyéb körülmény, ami alapjaiban tartja ingatagon az önbizalmunkat.

5. Milyen szavak jutnak eszedbe a saját testedről?

Leginkább semmilyennek. De ha kell valamit mondani, akkor az, hogy jó szagú. Emlékszem, apukámnak is nagyon jó szaga volt, és a kedveseim is feltűnően sokat emlegették ezt.

Képek: Czutor-Kilián Zsanett