Legenda 1.
A C-vitamint nem lehet túladagolni, mert úgyis kipisiled

Valóságalap: 8/10 – a fölöslegesen bevitt vízben oldódó vitaminok, így a C-vitamin is kiürül a szervezetből a vizelettel. Érdemes azonban a szükségleteknek megfelelő mennyiségben fogyasztani, mert előfordulhat, hogy egyes esetekben a tartós túladagolás növeli a vesekő kockázatát. Amit viszont biztosan túl lehet adagolni, azok a zsírban oldódó vitaminok, ezekkel egészségügyi károsodásokat is okozhatunk magunknak.

Tény: Épp a viszonylag gyors kiürülés miatt praktikus a C-vitamint több részletben fedezni. De mivel a C-vitamin számos gyakran fogyasztott táplálékunkban megtalálható, egy kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségben nyers zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrenddel könnyűszerrel gondoskodhatunk erről mi magunk is. Természetesen nagyobb stresszel járó élethelyzetekben, betegség és dohányzás esetén jelentősen megnő a szervezet C-vitamin igénye (is), ilyenkor már mindenképp szükséges lehet a vitaminpótlás.

Legenda 2. 
Csak a zöldségekben és gyümölcsökben van vitamin

Valóságalap: – 5/10 Igen, a frissen leszedett zöldségek és a gyümölcsök telis-tele vannak vitaminnal (főleg, ha biogazdaságból vagy a nagyink kertjéből származnak), de valójában a természetes ételek: a magoktól a tejtermékeken át a húsokig, mind valamilyen nélkülözhetetlen vitaminnak a forrásai.

Tény: A gyümölcsök és zöldségek amellett, hogy az emésztésünket segítő rostokkal vannak tele, természetes forrásai a C- és K-vitaminnak, a folsavnak és a már említett A-provitaminnak, a karotinnak. Például a paradicsom, a zöldborsó vagy épp a petrezsemzöld gazdag B1 és B2-vitaminban és káliumban is. A D-vitaminért halat, tejterméket, májat vagy tojást  kellene fogyasztanunk, az E-vitamint növényi olajakkal tudjuk a legkönnyebben bevinni. Ne felejtsük el azt sem – így a télhez közelítve –, hogy már a betakarítás pillanatától jelentősen csökken az ételeink vitamintartalma, a hosszú tárolás során mindenképpen veszíteni fognak az eredeti, tápanyagtáblázatokban feltüntetett értékeikből.

Legenda 3.
Ha megfőzöd, eltűnik belőle a vitamin

Valóságalap: 4/10 – Bizonyos hőérzékeny vitaminok valóban károsodnak a hőkezelés (főzés, sütés, párolás esetén), de a zsírban oldódó vitaminok csak kis mértékben csökkennek a nem túl hosszú ideig tartó sütés-főzés hatására.

Tény: ha aszkorbinsavval vagy citrommal szeretnéd inni a teád, hogy egy füst alatt a C-vitamin beviteléről is gondoskodj, akkor várd meg, amíg kihűl a tea. A csipkebogyót se jusson eszedbe leforrázni, mert búcsút inthetsz kivételesen gazdag C-vitamintartalmának. A leginkább vitaminbarát konyhatechnikai eljárás a gőzben főzés és a grillezés, a legrosszabbat a sütőben való magas hőfokon sütéssel és a hosszan tartó főzéssel tehetjük ételeinkkel – legalábbis a vitamin szempontjból.

Legenda 4.
A sárgarépától hangosan fogsz fütyülni!

Valóságalap: 1/10 – hogy ezt a sárgarépa elsőrangú vitamin-, antioxidáns- vagy ásványianyag-tartalmának tulajdonítják-e, azt nem tudom, de maradjunk annyiban, hogy ezt az állítást még soha senkinek nem sikerült bizonyítania. Bár lehet, hogy ha a nyers sárgarépa rágcsálásától megerősödnek a száj körüli izmok, az talán közvetve hozzájárulhat fütyülési sikereinkhez.

Tény: sárgarépa=béta-karotin (A-vitamin elővitaminja), vagyis jó a szemre!

Nekem elég nagy mázlim volt a vegyész-biológus anyukámmal, aki minden egészséges dolog fogyasztását igyekezett tudományosan is alátámasztani. A sárgarépát például azzal adta el nekünk, hogy éles lesz a szemünk, mint a sasnak, és ezzel az angol szülőkhöz hasonlóan járt el, akik a sötétben látás képességével bírják rá gyermekeiket a réparágásra. (Ehhez azért tegyük hozzá, hogy ezt az angol haderő kezdte terjeszteni a világháború ideje alatt, hogy a frissen feltalált radarról eltereljék a németek figyelmét). A sárgarépa valóban bővelkedik béta-karotinban, ami az A-vitamin elővitaminjaként segít megelőzni a látásproblémákat, többek között a farkasvakságot is. Fontos: zsírban oldódó vitaminként hasznosulását hozzáadott zsíradékkal tudjuk segíteni, tehát egy gyors olajon párolással máris megoldottuk a problémát.

Legenda 5.
Mindegy, mikor veszed be a vitamint, csak vedd be!

Valóságalap: 4/10 – Ha az étrendkiegészítők mellett tetted le a voksod, tehát multivitamin vagy a kimutatott vitaminigényednek megfelelő tabletták formájában viszed be a szükséges kiegészítést, akkor érdemes étkezés közben lenyelni a piruláidat.

Tény: Ahhoz hogy minél több hasznosulhasson belőlük, vedd be inkább étkezés közben vagy közvetlenül utána. Egyes étrendkiegészítők, például enyhe pajzsmirigyproblémákra javasolt vitaminokra speciális előírások vannak, ezekről mindig kérdezd meg az orvosodat/gyógyszerészedet, ahogy arról is, hogy a gyógyszerek és étrendkiegészítők milként befolyásolják egymás hatását. Általánosságban elmondható, hogy a vitaminokat érdemes külön, a gyógyszerek beszedése után legalább egy órával bevenni.

Prónay-Zakar Gina

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/SpeedKingz