-

 1. Szőrök itt, szőrök ott, szőrök mindenütt!

Ha beindulnak a hormonok, akkor lehet, hogy gyantázni kell majd a lányod lábszárát. Esetleg a combját. A hónalját. Meg talán a karját. Ja, és nyaranta a bikinivonalat. Aztán a lányod rájön, hogy ha a szád fölött pihék nőnek, akkor esélyes, hogy neki is gyantázni kell majd ott. Viszont azt senki nem mondja el a kamasz lányoknak, hogy szőrszálak bújhatnak elő a mellbimbó körül, az állon, és esetleg a has alsó részén is, öööö… igazából bárhol és bármikor. Bocsi. (Olvass tovább, mielőtt kiborulsz attól, hogy gyantázni kell...!)

2. Különbség a kopasz barack és a kivi között

Nem akarnék szőrszálhasogató lenni, de általában azt sem mondják el a kamasz lányoknak, hogy ha nem akarják, akkor nem kell kéthetente szemöldökig belemerülniük a gyantába. Lehet nemet mondani a „csupaszság-terrornak”. Vagy határokat húzni neki (például térdnél).

3. Nem egypetéjűek az ikrek

Aztán valahol a tizedik szülinap körül majd a kiskamasz lány lassan, de biztosan kezdi érzékelni, hogy a pólója nemcsak azért dudorodik elöl, mert az anyja rosszul teregetett, hanem életre keltek a cicijei. Ám a melleknek általában eszük ágában sincs egyszerre nőni, egyformán fejlődni, dekára ugyanakkorának lenni. Hahó! Ezt valakinek nagyon időben, és nagyon pontosan el kellene mondani a lányoknak:

„akármit csinálsz is, a testrészeid a saját menetrendjük szerint nőnek, fejlődnek, nyúlnak, kerekednek".

4. Szép hangszer a cselló

Igen. Kerekednek. Mert jó eséllyel felszedsz majd magadra pár kilót. Eltűnik a bébiháj a tokatájékról, de helyette lehet pár extra redő a has és a fenék körül... meg igazából bárhol máshol is. Ez talán csak átmeneti állapot, de az is lehet, hogy tartósan leparkol pár kiló itt-ott. És ez oké. „Mert csak te lehetsz úgy, és annyira szép, amilyen vagy." (Sajnos nagyon kevés kamasz lány kapja meg ezt a mondatot az anyjától.)

5. Punci-ügyek

Szóval jönnek a szőrök, a cickók, a zsírok... és még megannyi testi változás, és mivel az ötödik pontig általában csak a nagyon kitartó, hard core WMN-olvasók jutnak el, nyugodtan nevén nevezhetem a következő dolgot, aminek változásáról, növekedéséről, átalakulásáról szinte soha nem beszélünk a kamasz lányoknak. Igen. A punciról van szó. Ami ugyanolyan külső és belső változásokon megy át, mint a tizenévesek más testrészei. Jó lenne erre is felkészíteni őket, és például elejteni egy ilyen félmondatot egyszer: „Szerintem az tök rendben van, ha egy kis tükörrel megnézed, hogyan néz ki a tiéd.”

6. Vérzivatar

Ha már punci, akkor nem a szőr vagy a változó méret az igazi nóvum, hanem a vér. Ha menstruálsz, bármi megtörténhet. A színe, az állaga, a menstruációval „megbolondított” napok száma, a ciklus rendszeressége, a cucc színe mind-mind változhat (és változik is, csak hogy hónapról hónapra feltedd magadnak a kérdést: akkor ez most azért van, mert beteg vagyok, elkaptam valamit, rákom lett, meg fogok halni?). Nem. Valószínűleg minden oké. Csak senki nem mondta, hogy ez ilyen.

7. Három és fél milliárd szűz

Ahogy azt sem mondják el, ami szerintem minden kamasz fejében legalább egyszer megfordul tizenegy és tizenhat éves kora között (bármilyen valláshoz is tartozik): Már két hónapja nem menstruáltam, pedig még sosem feküdtem le senkivel. Lehet, hogy terhes vagyok? Nem. Jó eséllyel nem vagy terhes. Csak szimplán elfelejtettek szólni neked, hogy a menstruációs ciklusok az elején kábé annyira megbízhatóan érkeznek, mint a nemzetközi vonatok.

8. Egy csodálatos nő születése

A kamaszkor önmagában sem egyszerű, viszont cserébe remekül tovább nehezítjük tabukkal, elhallgatásokkal, álszeméremmel, és néha egy kis szülői önsajnálattal is („pedig régen milyen helyes kisgyerek volt...”).

A kamasz lányok változó testében egy önmaga újradefiniálásra törekvő lélek keresi a helyét, aki legalább ugyanannyira gyerek még, mint amennyire öles léptekkel halad a nőiség felé.

Mindezek miatt, ha igazán szereted, egy mondatot biztosan el kell mondanod a kamasz lányodnak: „Szeretlek, és csodálattal nézem, ahogy nővé válsz!"

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Nestor Rizhniak