Óvodások reggelije (vagyis a miénk!)
Óvodásoknak reggelire, iskolásoknak akár uzsonnára is. Nekünk pedig bármikor (kivéve a Szentesinek, aki most éppen életmódot vált...). Ez egy pogácsa... vagy lepény... vagy zsömlécske, esetleg – mérettől függően – zsömle, vagyis zsömácsa, pogle, lepács, pogény. De nem ám abból a sokat dagasztós, kelesztős fajtából, hanem az este összekutymagolós, reggeli zuhanyzás alatt kisütős fajtából. Kell! Horvát Sára írása.
-
Minden olyan tészta, amiben kefir vagy aludttej, netán joghurt van, finom
Ezt kár ragozni, tény. És jellemzően nemcsak finom, hanem könnyű, mármint levegős is. Ez a tészta is ilyen, ráadásul elkészíteni sem nehéz, de nem akarok zsákbamacskát árulni: ki kell tapasztalni. Képzelj el egy omlós tésztát, vagyis lisztet vajjal elmorzsolva. Csak nem hideg vizet adsz hozzá, hanem kefirt és egy kis sütőport is. Na jó, meg egy kis szódabikarbónát a biztonság kedvéért, hogy tényleg megemelkedjen. Ha jó a képzelőerőd, akkor egy ragacsos tésztát látsz magad előtt, bár még nem mondtam, mennyi kefir kell bele. Sok.
A tészta ragacsos lesz egy kicsit, de ez nem baj
Adhatsz hozzá lisztet nyugodtan, de vigyázz, nehogy száraz tésztát kapj. Úgyis megy a mélyhűtőbe, és úgy könnyebben formázható, ezért ne aggódj. Szépen ki tudod szaggatni, ha a hűtőbe teszed éjszakára, majd reggel félálomban bekapcsolod a sütőt, és mire megreggelizel, rakhatod is be a pogácsákat. Aztán tíz perc zuhany, fogmosás, könyörgés a gyerekeknek, hogy öltözzenek, és kész. Öt perc múlva pedig eheted is... vagy készítheted belőle a csemetének az uzsonnát. Nem mondom, hogy meghálálja, de ízleni fog neki, az biztos!
Kefires zsömácsa, pogle vagy lepács
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 tasak sütőpor
- 250 ml/ugyanennyi gramm kefir
Elkészítése: a vajat még hidegen kockázd fel, és tedd vissza a hűtőbe, hogy jó hideg maradjon. Az omlós tészta titka a hideg hozzávalókban rejlik, úgyhogy a kefir is legyen jó hideg. A lisztet keverd össze a cukorral, sóval, sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat morzsold el a liszttel. Ezt a műveletet vagy késes robotgéppel, vagy a két kezedet (szó szerint) morzsolgatva tudod megtenni a legkönnyebben. Ha már csak kis morzsák vannak a tálban, és nem nagyobb darabok, akkor mehet bele a kefir. Amíg össze nem áll, addig keverd, de ne dagaszd! Ha nagyon csirizes, egy kevés lisztet is adhatsz hozzá, de inkább próbáld anélkül.
Egy sütőpapíron tedd úgy huszonöt percre a mélyhűtőbe, addig össze is takaríthatsz, és gyereket is nevelhetsz. Ha kivetted, a sütőpapíron nyomogasd körülbelül három centi vastagságúra a tésztát, majd szaggasd tetszés szerinti méretre (lehet, hogy lisztezni kell a szaggatót vagy a kezed vagy a tésztát). A kisebbekből nyolc darab lesz, a nagyobbakból akár zsömlét is formálhatsz. Mehet vissza hűtőbe éjszakára, de ha nincs ennyi idő, akkor legalább egy órára.
A sütőt 225ºC-ra melegítsd elő, majd a nagyobb pogácsákat tíz percig süsd. A kicsiket öt percig, a zsömléket pedig érdemesebb alacsonyabb, kb 200ºC-on nagyából negyed óráig sütni, de tűpróbával ellenőrizd, mert könnyen lehet, hogy több idő kell neki.
Pár percig hagyd hűlni, és már fogyaszthatod is!
Horvát Sára
A képek a szerző tulajdonában vannak.