-

Annak idején ráadásul nem is csak a kirakodóvásár helyszínét választottuk meg megkérdőjelezhető módon, hanem az eladásra kínált holmit is.  Ugyanis nem csak olyasmit árultunk, amit a család kiselejtezett... Mama ruháiból annyi volt, hogy „úgysem veszi észre, ha párnak lába kél” alapon elvettem párat... többek között ezeket is eladtam. Roppant nagy siker volt: 1985-ben fejenként 500 forint volt a bevételünk, és nem maradt egyetlen darab sem a nyakunkon. Mit mondjak, nem csoda.

Külön buli volt, hogy a szintén a mamámtól „szerzett” csomagolópapírra nagy hirdetményt festettünk. „Kuka Butik", ezt írtuk rá. Beáraztuk a ruhákat, kiragasztottuk a plakátot, és őrült jól szórakoztunk a felnőtteken, akik belementek a játékba.

Szerencsére megúsztuk a kalandot (persze az is lehet, hogy csak az eltelt évtizedek szépítették meg az emléket). Nem emlékszem ugyanis, hogy a szüleim leszidtak volna. Inkább el voltak ájulva, micsoda üzleti érzékem van. Nos, ez utóbbi sajnos valahol szintén eltűnt az évtizedek alatt... Ha valami maradt is belőle, az nem méltó a kezdetekhez. (Arról egy másik cikkben fogok írni, amikor napos voltam, és pénzért adtam a gyerekeknek a zsebemből a párizsit a vajas kenyérre.)

Azóta sikerült tökéletesítenem a garázsvásár rendezésének fortélyait  Ma már a mamával közösen szervezzük őket, szigorú szabályaink és elképzeléseink vannak. Ugyanis sok tapasztalatot gyűjtöttünk hasonló vásárokon, és ismerjük a tipikus hibákat.

Nézzük, mitől lesz a környék legkapósabb garázsvására a tiéd!

1. Szortírozz!

Első számú szabály, hogy olyat ne akarj eladni, ami már leginkább a kukába való. Foszlott, rongyos, kopott ruhák, kitaposott cipők más számára sem lesznek kincsek. Hiába volt valaha márkás egy darab, ha már annyira viseltes, hogy öt forintért sem veszi meg senki. Viszont csak rontja a tényleg jó darabok eladási esélyeit.

2. Moss és vasalj!

Engem a szüleim sosem engedtek el sehova vasalatlan ruhában. Nem egyszer álltam sminkben, bugyiban, miközben a mamám vasalta a nadrágomat, „Hát, így nem indulhatsz el, komolyan!” felkiáltással. Ma én is ezt csinálom otthon a saját kölykömmel, aki a nevelés csodája ebből a roppant fontos szempontból, az utcán mutogatja nekem fennhangon a vasalatlan ingű férfiakat.

Garázsvásárra vetítve ugyanezt: egészen másképp fest bármilyen ruhadarab, ha át van vasalva. Előtte persze a mosás is fontos, foltos, dohos szagú babaruhák, pecsétes férfiingek biztos, hogy nem kelnek el. De a plüssöket, gyerekjátékokat is ki kell mosni vagy le kell takarítani, mert így jelentősen nőnek az eladás esélyei.

3. Árazz egyszerűen!

Nálunk az vált be, ha árkategóriánként különítjük el a holmikat. Így nem kell az árazóval bajlódni, asztalokon helyezzük el, és állványokra lógatjuk az árut. Négy-ötféle árban lehet vásárolni, ami jól láthatóan ki van írva. Az áraknál mindig arra hajtunk, hogy minél kedvezőbb legyen; az a lényeg, hogy megszabaduljunk a számunkra már felesleges cuccoktól, így akármekkora is a bevétel, az máris nyereség. A váltópénzre is gondolni kell!

4. Vond be a gyerekeket!

Nekik a legnagyobb buli az egész, én gyerekkoromban mindig is imádtam eladósdit játszani, és az is lehet, hogy ezért élvezem annyira magát a garázsvásárt is. Az én fiam a saját levetett cuccait, játékait árusíthatja, plusz előzőleg együtt készítünk látványos kekszeket és limonádét, aminek a bevétele az övé lehet. Az IKEA-s krétatáblára ő írja fel a menüt, a limonádé-süti kombó árát. Egész nap képes ott ácsorogni, és mindenkire rádumálni a nagyobb pohár üdítőt.

5. Beharangozó kampány

Az a tapasztalatom, hogy a Facebook esemény létrehozásán kívül a környéken terjesztett szórólap is nagyon hatékony. Ennek a bedobálása, kiosztása is szuper elfoglaltság a gyerekeknek. Nálunk elintézték a srácok, hogy a helyi élelmiszer boltban, postán, fodrásznál is legyen pár darab, sőt olyan élelmesek voltak, hogy ingyen sütit ígértek a körzeti védőnőnek, ha minden páciensnek ad egy szórólapot…

6. Korlátozd az időtartamot!

Halogató típus lévén nekem sosem váltak be a túl hosszan húzódó akciók, események. A vége mindig az volt, hogy végül nem mentem el. Így én egy hétvégi nap pár órás időtartamára szavazok. A garázsvásárokon sok a kisgyerekes anyuka, ezért alvásidő előtt, vagy pedig épp azután a legjobb az időpont. Nálunk a 15.00-18.00 óra közötti, szombati időpont vált be a legjobban.

7. Öltözz ki!

Elsőre furán hangzik, hogy épp egy garázsvásárra csípje ki magát az ember. De én és a mamám azt valljuk, hogy olyan az áru, amilyen az eladó. Szerintem egész más visszaadni az aprót szépen lakkozott körmökkel, és valami finom kis nappali sminkben mosolyogva. Így tényleg zavartalanul kiélvezhetem a felnőttkori eladósdit a nyugdíjasan is kislánynak megmaradt anyámmal közösen.

Kárpáti Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Clem Onojeghuo