-

Teljesen mást kéne írnom, csak nem tudom megállni, hogy erre ne reagáljak valahogy.

Nemrégiben látott napvilágot a hír, hogy Palvin Barbara „kövér". Már hogy egyesek szerint. Legyen világos, hogy nem ismerem Palvin Barbarát, nem vagyok a barinője, nem vagyok járatos a modellek körében, és nem is nagyon érdekel ez a világ. Puszta kíváncsiságból néztem meg, hogy nagyjából milyen kommentek érkeztek a kövérségéről szóló hírhez. És azt kell mondanom – aki nem bírja a csúnya szavakat, most lapozzon... vagy kattintson tovább  –, hogy a picsába! De tényleg.

Van ez az elképesztően jó csaj, akinek a testét szerintem csak az nem irigyli, aki… nem tudom… biztos van ilyen is… És még így is akadnak olyanok, akik szerint tényleg van rajta egy kis fölösleg, meg aki szerint abba kéne hagynia a nassolást, meg aki szerint a modellvilágban egy nem Palvinbarbit körberöhögnének ezzel az alakkal.

Tudom-tudom: ízlések és pofonok. De olyan sokat, sokan és régóta vinnyogunk amiatt, hogy ne tolják már úton- útfélen az arcunkba a gebére fogyott nőket, ne kelljen már azt éreznünk, hogy csak akkor vagyunk jónők, ha negyven kiló alá szorítjuk a súlyunkat, répán és salátán kérődzve élünk, és a konditeremben virítunk ahelyett, hogy ennénk egy jó krémest a gyerekeinkkel.

És akkor van egy ilyen csaj (nem tudom, hány kiló), akin látszik, hogy él, és látszik rajta, hogy élvezi az életet. Sőt lehet, hogy még egy lángost is meg mer enni havonta. És erre lekövérezzük? Már nem mi, értitek, hanem… akiknek elment az esze.

Nem vagyok hajlandó tapintatosan és mértéktartóan fogalmazni, mert aki belemegy ebbe az utcába, az szerintem mindannyiunk ellen van. Az egészséges nőkép ellen, és az ellen, hogy a nők élvezzék az életet, az evést... Valamint elhiggyék magukról, hogy szépek. Aki belemegy ebbe az utcába, az rátapos az amúgy is vadul torzuló tükörre, hadd görbüljön még tovább, hadd ne merjen már a világon senki fürdőruhában mutatkozni, akinek nincsenek kiműtve a lengőbordái.

És tudom, most lehet azzal jönni, hogy ő ebből él, neki igenis kötelessége odafigyelnie a súlyára. Kérdezem lehorgasztott fejjel és elrejthetetlenül gyilkos tekintettel, hogy nem az lenne jó mindannyiunk számára, ha ilyen nőket látnánk a kifutókon, a magazinokban, a tévé képernyőjén? Nem az lenne jó mindenkinek, ha végre megértenénk, vagy legalább megtanulnánk és elhinnénk, hogy a szépség nem a kilókon múlik?

Palvin Barbara szép. És ha netalántán később húsz-huszonöt kilóval többet nyom, akkor is szép lesz.

Én pedig őszintén szeretném, ha abbahagynánk egymás mérlegelését.

Kormos Anett

Fotó: Sports Illustrated