(Hirdetés)

Nincs sok közöm a szépséghez. Nem is tartom különlegesen szépnek magam, inkább csak átlagosnak. Persze vasárnap reggelenként én is küzdök a zombi kinézet ellen egy húzós szombat este után. Igyekszem csinosan felöltözni, minden héten legalább ötször. Próbálkozom a nemkívánatos bőrhibák, karikák és egyéb csúfságok eltüntetésével, ha reggel még futja rá az időmből. Néha még egy leheletnyi szempillafestéket is felteszek, hogy tényleg tetsszen nekem a tükörképem. Na, meg az elengedhetetlen csengés mosoly, ami nem mindig olyan magától értetődő egy bosszús hétfő reggelen, de azért máskor többnyire igen. Ilyenkor még akár rá is bólintok, hogy egye fene, szépnek látom magam.

Ó, de ez nem tart sokáig! Elég egyetlen női magazin címlapoldala, és kezdeti önbizalmam semmivé foszlik.

Mert hiába vagyok tisztában azzal, hogy a kedélyesen mosolygó színésznő vagy énekesnő azért néz ki úgy, ahogy, mert jó néhány ember dolgozott rajta (meg minimum egy Photoshop-program), mégis elbizonytalanodom.

És már fele annyira sem hiszek a saját szépségemben, mint addig. És tudom, hogy ezzel lányok milliói vannak így.

Puszta kíváncsiságból (és előző állításom alátámasztásaként), megkértem néhány osztálytársnőmet, írják meg nekem a sok jó közül öt pozitív tulajdonságukat. Próbáltam kihangsúlyozni, hogy külső-belső, bármi jöhet, amit ők fontosnak tartanak. Ezen random felmérés eredménye pedig több szempontból is érdekes volt számomra. A következő konklúziókra jutottam:

1. Meglepően őszinték voltak...

Mindenféle lacafacázás nélkül elmondták, ahogy ők tényleg gondolják. Oké, ismerjük egymást, több éve osztálytársak vagyunk, bár a kapcsolatunk nem túl elmélyült. Mindenesetre a nyíltság, mint olyan, nagyon megnyugtató végeredmény.

2. ...és meglepően szerények is

A következő dolog, amit észrevettem, hogy annyira szerények vagy félénkek, vagy nem is tudom, milyenek, hogy még ezt az öt tulajdonságot is soknak találták. Akadt, aki túl nehéznek ítélte a feladatot, és sűrű elnézések közepette nem válaszolt. Így van ez jól, sokfélék vagyunk, különböző mértékű önbizalommal (vagy annak hiányával). Ez is benne volt a pakliban, hiszen legtöbbször a legegyszerűbb(nek tűnő) feladatok a legnehezebbek. És van ez fajta emberi hozzáállás, hogy inkább nem mondom, mert kérkedésnek fogják venni, ezért majd beképzeltnek meg önimádónak és narcisztikusnak gondolnak.

3. Ezeknek a lányoknak nincs külsejük

Végül, amiben pedig a legbiztosabb voltam, ami miatt direkt, külön kihangsúlyoztam, hogy KÜLSŐ–belső egyaránt érdekel, az, hogy szinte egyikük sem írt a külcsínről. Ez pontosan két dologra engedett következtetni:

– a megkérdezettek nagy százaléka vagy annyival fontosabbnak tartja a belbecst, hogy az öt tulajdonsága közé még véletlenül sem fért be valami külsővel kapcsolatos megállapítás (szerintem ez a kevésbé gyakori)

– vagy manapság annyira túlértékeljük a szépség fogalmát, kultuszát, mibenlétét, hogy sokan úgy érzik, nem képesek megütni azt a bizonyos lécet, amivel az emberek a szépséget hivatottak mérni (és úgy érzem, inkább ez volt a döntő).

Pedig bármiféle elfogultság nélkül mondhatom, hogy mindahányan szépek, egytől-egyig. Ki ezért, ki azért. Azon kívül is, amit mondtak, például, hogy valamelyiküknek király a szemöldöke, másikuk nem szenved VV (vastag vádli) – szindrómában (a szerencsés!), megint másikuknak kisportolt alakja van, és volt, aki büszke a hajára, valamint szereti a kék szemét.

Ezekkel együtt és még csomó minden mással kiegészülve, igenis szépek. Egyszerűen, mindenféle hamisság vagy filter nélkül. Csak ők ezt még nem igazán tudják. Vagy nem merik elhinni.

De akkor kérdezem én naivan, 17 évesen, mit sem tudva a világról: csak azok érnek valamit, akik bele tudják magukat passzírozni egy 36-os nadrágba meg egy XS-es felsőbe? Csak akkor szép valaki, ha a százas mosolya egy fogkrémreklámnak is elmenne? Csak akkor „piacképes” egy nő, ha hozza a várt, 90-60-90-es paramétereket?

Azért remélem, nem... Mert ennek tudatában, aligha rúghatnék labdába valaha is. Meg amúgy sem szeretnék egy olyan társadalomban élni, ahol Palvin Barbit kövérnek titulálják. Nem vagyok különösebben nagy rajongója, de örülök a sikereinek. Meg hát… szeretnék én olyan kövér lenni, mint ő.

Aminek viszont nagyon örülök, hogy…

… a plus size modellek reneszánszukat élik, és egyre több divatház készít molettebb nőkre szabott kollekciót.

… a filmiparban nagyobb teret kapnak a girl next door típusú lányok, akiknek nincs különösebben nagy melle vagy vakítóan fehér fogsora, de még csak édesen omladozó mézszőke hajuk sem, és mindemellett két pofára tömik magukba a pizzát. Röviden, lehetnék akár én is, te is az egyik közülük.

…tizenéves kortársaim szerint nem ciki a fogszabályzó vagy a pápaszem. Mondjuk, az ellentábort nem fogom tudni megérteni; azt, ha valaki szimplán divatból adja fejét fogszabályozásra vagy szemüvegre, mert az menő. Hiszen ezeknek a dolgoknak funkciói vannak.

…szeretem a különböző szépségápoló cégek kampányait is, amelyek elhitetik veled, igenis van helyed a világban, sokat érsz és szép vagy.

Szóval én összességében úgy látom, javuló tendenciát mutat a világ a sokszínű szépség elfogadására. Ami szuper. Sokszínű, mert ha van téma, amihez nem lehet objektíven hozzányúlni, akkor az a szépség.

Szép jövőm

Ha pedig már elég idős leszek ahhoz, hogy a ráncaimból meg lehessen határozni a koromat, remélem, olyan leszek, mint az anyukám. Vagy esetleg a WMN-szerkesztőségéből bárki. Egy vidám, soha meg nem nyugvó, tűzről pattant menyecske még a negyedik x után is. Aki tisztában van az értékeivel, megtanulta, mi áll jól neki, habzsolja az életet, de azért mértékletesen, mert tudja, hogy a csípőtájékra ilyenkor már igen gyorsan szaladnak azok a centik. Olyasvalaki, akinek nem kell villogtatni semmit ahhoz, hogy elérjen valamit. Aki amellett, hogy kiváló munkaerő, fáradhatatlan háziasszony, érzéki szerető és nagyszerű feleség, még egy imádni való anyuka is. Egy szép és jó nő.

Deli Csenge

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Elisa Photography

Ebben a bejegyzésben pedig meg tudod nézni a mi Csengénket, méghozzá smink nélkül: KATT IDE!

És ha már ennyire belejöttünk, legutóbb Kormos Anett írt a szépséghez fűződő viszonyáról, azt a cikket pedig ITT TUDOD ELOLVASNI.