–

Tanulj a mesehősöktől! Mit kívánj? És mit ne?

Mindenki ismeri azt a népmesét, amikor egy tündér megígéri a szegény embernek, hogy teljesíti a felesége három kívánságát, ha a sárba rekedt kocsiját kihúzza. Az asszony először egy rőfös kolbászt kíván, majd amikor az ember véletlenül a hamuba borítja a kolbászt, a második kívánságával az ura orrára növeszti azt... Ugye, tudod, mi lehet a harmadik kívánsága?

macska

Ahhoz, hogy ne járj te is így, alaposan meg kell gondolni a kívánságokat. Ezért összegyűjtöttem 9 pontba, hogy mit tudnak azok a népmesehősök, akik igazán jól kívánnak. Mit érdemes tőlük megtanulni, és mit nem.

9  jó kívánság

1. Az alap. Ez nem más, mint  a belső rend, rendezettség. Nem könnyű megteremteni, de nem is lehetetlen. Hamupipőke a tiszta búzát válogatja ki a hamuból, Világszép Vaszilissza a mákot és a borsót válogatja szét, de úgy, hogy abban egy szem üszkös sem maradhat. Amikor a mesehősnők magot válogatnak, elválasztják a jót a rossztól, az ocsút az egészségestől, az élőt a halottól, a termékenyt a terméketlentől. Amikor a mesehősök levágják a sárkány fejét, vagy bármilyen formában elpusztítják a rosszat, rendet vágnak a világban.

Rendezni és rendszerezni!

2. A mesehősök tudják, mi a céljuk, és azt is, mire van szükségük ennek eléréséhez. Ezt nagyon röviden, egyértelműen megfogalmazzák, fel vannak készülve arra, hogy a kívánságukat teljesítik. Ha azt kívánják, „Hipp-hopp ott legyek, ahol akarok!”, pontosan tudják hová szeretnének eljutni.

Megfogalmazni a célt, végiggondolni az eléréséhez eszközöket, felkészülni a kívánság beteljesülésére!

3. Képesek kapcsolatba kerülni kívánságteljesítőkkel. A mesékben ezek tündér, manó, aranymadár vagy az állatok királya alakjában jelennek meg. A mesehősök nem ijednek meg tőlük, és attól a lehetőségtől sem, hogy teljesülhet a kívánságuk. Gondoljunk csak bele, tudnánk élni a lehetőséggel, ha mellettünk ragadna a sárba a mókusos aranykocsi, vagy emberi hangon szólítana a sasok királya?

Látni a láthatatlant, hinni, sőt tudni, hogy teljesülhet, akármit is kívántunk!

4. Távlatokban gondolkodnak, és a cél eléréséhez szükséges nagy vagy kicsi kívánságot fogalmazzák meg, de mindig a szívük óhaját követik!

A szegény juhászlegény nem egy véka aranyat kér a kígyók királyától, hanem egy sípot, amivel fel lehet támasztani a halottakat, és így lesz királya egy gazdag birodalomnak, gyönyörű feleséggel az oldalán.

Nem elaprózni, és nem elaprózódni, meghallani a szív szavát!

5. A mesehősök sorsfordító kívánságai gyakran szokatlanok, a környezetük számára érthetetlenek vagy értelmezhetetlenek, nem egyszer teljesíthetetlennek és értéktelennek tűnnek. Szóló szőlőt, mosolygó almát, csengő barackot, vagy a bátor sólyom tollát elég kevesen kívánják, és még kevesebben találják meg.

Bátran rugaszkodj el az elvárásoktól, amikor magadnak kívánsz valamit!

6. Ha a beteljesült kívánsággal kapcsolatban valamit elrontanak, mindig megpróbálják helyrehozni a hibát, és ha elveszítik azt, ami segítheti őket, addig mennek, amíg újra az övék nem lesz.

A mesebeli lány a bátor sólyom tollát kívánta ajándékba, és amikor elveszítette, hetvenhét országon keresztül vándorolt, elkoptatott három vaspálcát, három pár vascsizmát, és három vascipót evett meg, mire újra megtalálta, de utána már vigyázott rá.

A beteljesült kívánságra éberen kell vigyázni! Megbecsülni azt, ami már a miénk!

7. A mesehősök, bár mernek hatalmasat kívánni, nem élnek vissza a „kívánságteljesítő” (aranyhal, tündér, nyírfa) erejével, nem nagyravágyóak, nem esnek túlzásokba. Tudják, hol a határ, a sajátjaikat is pontosan ismerik. Érzik, meddig mehetnek el, és mi az, amit már nem szabad kívánni, mert nem bírnák el, ha teljesülne.

Önismeret, mértéktartás!

8. Nem várják meg, sőt nem is hagyják, hogy mások kívánjanak nekik és helyettük, de elfogadják a náluk bölcsebbek tanácsát. Ha az apám megkérdezi, mit kívánsz, amiért megmentetted az életemet, te csak azt régi, ócska, magától járó malmocskát kérd!

Menj a magad feje és szíve után, de halld meg a bölcsek tanácsát!

9. A mesehősök a beteljesült kívánságaikkal boldogan élnek... egy darabig. Pontosan addig, amíg el nem kezdődik egy új szakasz az életükben, új célokkal, új kívánságokkal... vagy ameddig meg nem halnak. De az már egy másik mese…

Tudni, hogy mikor kell, és egyáltalán kell-e újat kívánni!

A témához kapcsolódó mesék olvashatók ITT.

Bajzáth Mária

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Havilah Galaxy