-

– Ha az éves bevételed 1000 forint, és az éves kiadásod 999 forint, akkor az eredmény: boldogság. Ha az éves bevételed 1000 forint, az éves kiadásod viszont 1001 forint, akkor az eredmény: nyomorúság – ecsetelte Copperfield Dávidnak Micawber úr immár nyolszázötvenkettedjére.

– Ugyan már, Micawber úr! – csattant fel a fiú türelmetlenül. – Már réges-rég nem ilyen szelek fújnak! Eleve akinek csak ennyi az éves bevétele, az tök mindegy, mennyit költ, piszok nyomorultul fogja érezni magát, persze csak három napig, aztán garantáltan éhen hal.

Szegény Micawber úr először alig kapott levegőt. Amióta az eszét tudta, még soha senki nem szakította félbe alaposan átgondolt, egyszerűségében bonyolult közgazdasági érvelését. Ám nem volt ideje a mai fiatalok pimaszságán tovább lamentálni, Dávidunk ugyanis folytatta.

– Sőt, tisztelt uram, manapság az emberek sokkal rugalmasabban állnak a pénzhez is. Vegyük például a bankkártyát! Ezzel, ugye annyi pénzt használhatok fel, amennyi a számlámon van.

– Éppen erről beszélek én is, drága fiam! Ha türelmesen végighallgatnál...

– Persze-persze! Na, de hallott már a bácsi folyószámla hitelkeretről?

– Hogyan, kérem? – kérdezte az öreg fülig pirulva. Nem szerette, ha tudatlanságon kapják.

– Ha van folyószámla hitelkerete, akkor a bank elbírálhatja, hogy a bácsi a saját pénzén kívül még mennyiért vásárolhat. Ezt a pénzt kvázi megelőlegezi magának a bank.

– Csak úgy? A két szép szememért?

– Hát... Már megbocsásson, de azokért nem nagyon hiszem. A bank emberei alaposan megvizsgálják Micawber urat, mielőtt hitelt adnának. Hány éves, kiféle, miféle, mennyi a fizetése, van-e felesége, gyereke, kötelességtudó ember hírében áll-e... Ilyesmik. A bankoknak rengeteg hitelezővel van dolga, nyilván ők is azon vannak, hogy megbízható adósaik legyenek. Ugyanilyen, hacsak nem szigorúbb elbírálás és kivizsgálás alá esnek azok, akik viszont hitelkártyát igényelnek.

– Ó, hát hitelkártya is van? – ámult el most már igazán Micawber úr. – Ennyi flancot! Az meg miben más?

– A hitelkártya önálló dolog, még folyószámlát sem kell nyitni hozzá! – magyarázta türelmesen Dávid, miközben arra gondolt, Dickens úr igazán frissíthetné ezeket az ódon szereplőit. Hát, hogyan fognak így megélni a mai világban?!

– Szóval a hitelkártyáját kétféleképpen használhatja, vagy vásárol belőle, vagy készpénzt vesz fel.

– Ó, ez pompásan hangzik! Imádom azt az érzést, amikor a szép zöldhasúaktól dagad a bukszám! – suttogta álmodozva Micawber úr, miközben könnyek szöktek a szemébe a meghatottságtól.

– Ácsi-ácsi, bácsi! – kapott frászt Dávid, akivel már nem egyszer előfordult, hogy az adósok börtönéből volt kénytelen kiszabadítani öreg barátját. – Ne olyan hevesen, előbb hadd magyarázzam el szépen! Persze, értem én, szeretjük a készpénzt, jól esik megtapogatni a ropogós bankókat, legyezgetni magunkat egy sornyi Deák Ferenccel, janizni vele... De sajnos a hitelkártyával nem a leggazdaságosabb megoldás a készpénzt felvenni, mert azon nyomban elkezd kamatozni.

Micawber úr csüggedten lehorgasztotta a fejét.

˜– Ettől persze adódhat úgy – folytatta a fiú, – hogy rászorul erre a megoldásra, de jobb, ha tisztában van vele, hogy ennek kamata van. Azonban ha vásárlásra használja a bácsi a hitelkártyáját, és mellette rendszeresen és határidőre visszafizeti minden hónapban a kölcsönt, akkor a bank egyáltalán nem számol fel magának hitelkamatot. Ez esetben nem lesz több költsége a dologgal, mint az éves kártya-, és a havi zárlati díj. Akárcsak a betéti kártya esetében!

– És azt vehetek a pénzből, amit csak akarok? – csillant fel újra Micawber úr szeme.

– Hogyne! Külföldön, belföldön, egyszer, vagy többször... Annyit vesz belőle, amennyit a hitelkerete... és, már megbocsásson, a kedves neje megenged.

– Pompás! – dörzsölgette a kezét a bácsi. – De mikor kell mindezt visszafizetnem?

– Ha letelt a hónap, akkor kap egy gyönyörű, részletes, tételes elszámolást a banktól. Onnantól van harminc napja visszacsengetni nekik a lóvét.

– Harminc?!

– Hát, tulajdonképpen ez a 30 a mi esetünkben 45. Van ugyanis még egy 15 napos puffer, azaz türelmi idő.

– Zsírkirály, akkor az se baj, ha kicsit megfeledkezem a dologról! – rikkantotta Micawber úr, korát meghazudtoló magasságokba ugrándozva örömében.

– Sajnos nem egészen – hűtötte le a kedélyeket gyorsan Dávid. – Ezzel ugyanis nemcsak a jó kis kamatmentességtől esik el, hanem a végén még törlesztőrészletet is kell fizetnie. Ha meg még jobban elfeledkezik róla... akkor jönnek a felszólító levelek, meg a telefonhívások, meg ezeknek az egyre türelmetlenebb kombinációja...

– Ó... – nézett maga elé búsan Micawber úr. – Nem is tudom, ezek után kell-e nekem az a fránya plasztik.

– Jól van, hát nem eszik olyan forrón a kását! Ide figyeljen, drága Micawber úr!

Hadd mondok egy rövid példát. Jön a karácsony, nagy a család, mindenkinek szeretne a bácsi szép ajándékot venni, nem igaz? Igényel egy hitelkártyát, aminek a segítségével kényelmesen elintézi a bevásárlást, majd az egész hacacáré végén szépen, és legfőképp időben!!! visszatörleszti a pénzt. Na, de az igazi királyságot csak most mondom, figyeljen már ide! Ha hitelkártyával fizet, akkor minden egyes vásárlás után kap a Micawber úr egy teljes százalék visszatérítést! De mondok még jobbat. Van olyan fokozatú plasztik, ahol ez már két százalék! Cashback, tetszik érteni? Ez olyan, mint a talált pénz! Mindegy, hogy mit vett rajta, hajas babát, fülönfüggőt, vagy hózentrógert, kap vissza plusz dohányt!

– De hát ez pompás!

– Sőt, kedves uram, még pompásabb! – fűzte tovább Dávid. – A hitelkártyájához ugyanis olyan extra szolgáltatások is járnak, mint például az alapfokú balesetbiztosítás. Nem kell tehát külön ilyet kötni, ha Ausztriába megy síelni. Persze ez bankonként igen eltérő lehet, úgyhogy azért érdemes lecsekkolni, mielőtt helikopterrel akarná lehozatni magát az osztrák hegyekből egy bokaficam miatt.

– Azt hiszem, kezdem már kapiskálni – ráncolta a homlokát az öregúr. Tehát ha mindig pontosan törlesztek, akkor...

– Akkor?

Most, hogy újra visszaszerezte régi magabiztosságát, Micawber úr szónoki pózba vágta magát.

– Az éves hiteled 1000 forint, és az éves bevételed 1001 forint, akkor az eredmény: boldogság.

Fiala Borcsa

Kép: David Copperfield, BBC, 1999.

-

 A fenti íráshoz köszönjük Veres Ibolya, az OTP Bank fogyasztási hitelek igazgatójának segítségét! Pénzügyi edukációs cikksorozatunk megjelenését az OTP Bank támogatja.