Okoskonyha: Tököt mindenkinek! (Zseniális tökropogós recepttel)
Már megint jövök itt a hűvösebb idővel, és azzal, hogy beköszöntött az ősz... mintha az elmúlt héten nem vettétek volna észre magatoktól is. De ha egyszer tényleg ez történt! És nem elég, hogy ősz, még október is, amikor ereje teljében van a sütőtök, amit meg is ünnepelünk. Nem, nemcsak a Halloweenre, az amerikai Mindenszentekre meg a töklámpásokra gondolok... hanem például a nagyon is hazai Nagydobosra, ahol minden ősszel tökfesztivált tartanak. Na, szóval, az e heti Okoskonyha elég tökösre sikerült. Horvát Sára írása és receptje.
-
Mire mindenre jó a tök?
– Először is, rostokban gazdag. A tökök sokfélék (kicsi, nagy, ehető és dísz-, lopótök és Hokkaido, nyári tök, sütőtök és még sorolhatnám), közeli rokonai a cukkini és a hozzá nagyon hasonlító uborka is. Egyébként elég megnézni ezek virágait, és máris látszik, hogy le sem tagadhatnák, hogy egy családból származnak.
– Másodszor, egészséges. Ha az ehető, őszi-téli sütőtökünket nézzük, akkor már a színe is elárulja nekünk, mennyire. A béta-karotin, melynek ezt a mélysárga színt köszönheti, az emberi szervezetben is fontos szerepet játszik, hiszen ebből képződik a retinol, vagy A-vitamin, amely a látáshoz fontos, ráadásul a karotinoidok antioxidánsok is. A tök ezen kívül fontos E- és C-vitamin forrás, ráadásul olajos magja is ehető, ami nemcsak finom, hanem káliumban, magnéziumban és vasban is gazdag.
– Harmadszor, könnyen emészthető, ezért a hozzátáplálás kezdetén is adható babáknak. Jelentem, az enyém imádja, só nélkül, egy levél zsályával, pici olívaolajban, minimális vízben párolva, turmixolva. Bár a szénhidráttartalma nem kevés, de magas rosttartalma mindenki számára hasznos, béltisztító hatású, és hosszú ideig teltségérzetet biztosít.
– Negyedszer, gyulladáscsökkentő hatása van. Ezért használják kozmetikumokban is, sőt, a fent említett, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag tökmagból préselt olajat is felfedezte már a kozmetikai ipar.
De nekünk most az a legfontosabb, hogy a tök: finom!
Az évnek ennek a szakaszában a legízletesebb és legelterjedtebb a hosszúkás sütőtök, hiszen ennek a legédesebb a húsa. Levesnek, főzeléknek, süteménynek, currynek is kiváló, vagyis édesen és sósan is fogyasztható. Ez – egyebek mellett – annak is köszönhető, hogy rendkívül sok fűszer passzol hozzá, és sok más alapanyaghoz is jól megy (például a kókusztejhez).
A tökmagolaj ehető is, tele van telítetlen zsírsavakkal, és jellemzően finomítatlan formában árulják, úgyhogy inkább önmagában, salátákra, levesek tetejére használjuk, és ne süssünk vele. (Az összefüggést a finomítás és a főzés között itt keresd.)
A tök süteményként is remek, és nemcsak az amerikaiak pumpkin pie sütijére gondolok, hanem a répatortához hasonló, csak épp tökből készítendőkre is. Na meg a tökös-mákos rétesre. Sütőben istenien karamellizálódik, és ez az édeskés, égett íz jól passzol savanykás öntetekkel salátába, a puha textúra pedig jól párosítható roppanós rukolával, és magokkal.
A mai recept egy picit szokatlan; egyszerre ropogós és krémes, édes és sós. Egyszerűen isteni!
Tökropogós zsályával
1 közepes tök (körülbelül 1,3 kg)
8 dkg liszt
1 fej fehér hagyma (lehet vörös is)
1 ½ evőkanál aprított friss zsálya (vagy 1 evőkanál morzsolt szárított)
2 tojás
só, bors
1 kiskanál füstölt paprika (opcionális)
olívaolaj
tejföl vagy joghurt a tálaláshoz
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és nagy lyukú reszelőn, vagy robotgéppel lereszeljük. Összekeverjük a liszttel, a kissé felvert tojásokkal, az apróra vágott hagymával, és a zsályával, sózzuk, borsozzuk (elég sok só kell bele, legalább fél kiskanál, ízlés szerint), és most adhatjuk hozzá a füstölt paprikát is, ha ezt az opciót választottuk.
Közepesen magas lángon felhevítjük az olajat egy serpenyőben, és körülbelül két evőkanálnyi kupacba halmozunk fel egy darabot. A forró olajban szétterítjük a halmokat. Nagyjából három perc alatt ropogósra sütjük az egyik oldalukat, megfordítjuk, és a másikat már csak egy–két percig pirítjuk. Papírtörölközővel bélelt tálra szedjük, majd tejföllel vagy joghurttal tálaljuk. Díszíthetjük snidlinggel, vagy apróra vágott zsályával.
Tipp: használhatunk zsálya helyett kakukkfüvet vagy rozmaringot, mindkét fűszer jól illik a tökhöz.
Tipp: ez az étel édesen is készíthető, ha kihagyjuk a hagymát és a borsot, valamint a füstölt paprikát a hozzávalók közül, és sóból is csak egy csipetet adunk a masszához. A friss fűszernövények viszont édes ételekben is izgalmasak, de ha ez túl idegen, helyettesítsük reszelt citrom-, esetleg narancshéjjal. Ebben az esetben vajjal kevert napraforgóolajban süssük a pogácsákat, és cukros, fahéjas tejföllel tálaljuk.
Horvát Sára
A képek a szerző tulajdonában vannak