-

Bárcsak hamarabb olvastam volna ezt a kutatást! – írta az egyik olvasó Karl Pillemer gerontológus felméréséről, amelyet hétszáz 65 év fölötti amerikai férfival és nővel végzett a házasságról. A Cornell Egyetem megbízásából készített kutatásban részt vevő párok átlagosan 44 éve voltak házasok, a legidősebbek közülük 76 évet töltöttek el együtt. A professzor arról kérdezte őket, szerintük mi a titka a hosszú házasságnak, mi tartja össze a párokat, mit gondolnak a szerelemről, a párválasztásról, a házaséletről, a konfliktuskezelésről és a válásról? A kutatás alapján egy könyv is megjelent.

Pillemer abból indult ki, hogy a házassággal kapcsolatos intim tudásnak senki más nem lehet jobban birtokában, mint azok, akik legalább három–négy évtizedet leéltek már egymással. A beszélgetéseken részt vevők átlagéletkora 77 év, a legidősebb páros pedig 98 és 101 éves volt.

Az idősek válaszai alapján a gerontológus a következő öt legfontosabb jó tanácsot emelte ki:

1. Tanuljatok meg kommunikálni!

Beszélgess, beszélgess, beszélgess! Ezt nem lehet megúszni, ez az alapja mindennek, állították szinte egyöntetűen a felmérésben szereplő idősek. Szerintük a legtöbb gond megoldható lenne nyílt és őszinte kommunikációval.

2. Ismerd meg a társadat jó alaposan, mielőtt hozzámennél!

Ne várd, hogy majd az esküvő után megváltozik. Nem fog. És te sem fogod tudni megváltoztatni. Az idősek azt javasolják a házasságra készülőknek, hogy a lehető leghosszabb ideig éljenek egy fedél alatt, és éljenek át különböző élményeket együtt, mielőtt kimondanák az igent.

3. Úgy állj hozzá a házassághoz, mint egy élethosszig tartó elköteleződéshez!

Ne pedig úgy, mint valami átmeneti partnerkapcsolathoz, amely csak addig tart, ameddig a szenvedély. A kutatásban részt vevő idős házaspárok mind arról számoltak be, hogy a kapcsolatukban többször előfordul kifejezetten boldogtalan periódus, és küzdelmes, keserű időszakok is. Ezeken pedig szerintük leginkább egy valami segítette át őket: a mélységes elköteleződés, és a másik tisztelete. A kutatásban leírt egyik legszebb idézet is a tisztelethez kapcsolódik, és a 88 éves Eurla Zimmerman mondta:

„A tisztelet szabadságot jelent, nem pedig kontrollt: megadom neked a jogot, hogy önmagad légy.”

4. Tanuljatok meg csapatként dolgozni!

Az idősek egészen konkrétan azt javasolják, hogy hasznosítsuk otthon, amit az élet más területein tanulunk: a munkahelyünkön, a sportban, a hadseregben, vagy bárhol máshol, ahol kénytelenek vagyunk csapatjátékosok lenni. Minden probléma mindkettőtök ügye, ne hagyjátok, hogy csak az egyik házastárs harcoljon meg vele, legyen az nehézség, betegség, kudarc vagy más akadály. Osztozzatok a megoldás felelősségében!

5. Válassz olyan párt, aki hasonlít hozzád!

Persze nem külsőleg – bár azt mondják, hogy egy idő után a házaspárok a külsejükben is hasonlítanak egymásra… A gerontológus szerint az idős párok tapasztalatai azt mutatják, minél közelebb van a párok családi, szociális, társadalmi háttere, világlátása, alapvető érdeklődési köre egymáshoz, annál nagyobb eséllyel fognak együtt maradni hosszútávon. A legfontosabb, hogy a két ember értékrendje közel essék egymáshoz; gondolkodjanak hasonlóan a gyerekvállalásról, a pénzről, a vallásról, stb.

És a végére hagytam a kedvencemet:

+1

Soha ne veszekedjetek üres gyomorral!

Amikor arról kérdezték őket, vajon miként lehet megakadályozni, hogy egy vita túlságosan elharapózzon, meglepően sokan ezt válaszolták: kínáld étellel a társadat! Ha jobban belegondolsz, teljesen logikus a dolog. Üres gyomorral, alacsony vércukorszinttel az ember feszültebb, ingerlékenyebb, mint egyébként.

Arra az esetre, ha fáradt és éhes vagy, és közben felütötte a fejét a vita, az idősek instant megoldása: egy szendvics.

De persze azt Karl Pillemer, és az általa megkérdezett idős párok is elismerik, hogy nem mindenre van megoldás, és előfordul, hogy két embernek egyszerűen jobb külön. Amennyiben felmerül ez a gyanú, a gerontológus azt javasolja, hogy tegyétek föl magatoknak a kérdést:

Megéri? Megéri megmenteni a kapcsolatot, megéri dolgozni rajta, megéri tovább harcolni?

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Pressmaster