Kilencven nap. És ez még csak a kezdet. Eddig tart az az életmódváltó program, amelybe a Libertad jóvoltából most betekintést nyerhettem. Még csak egy hét telt el, keveset tudok, de eleget ahhoz, hogy felismerjem, épp az utolsó pillanatban kezdtem el, mielőtt komoly egészségügyi kockázatnak tenném ki magam azzal, hogy helytelenül étkezem, nem figyelek magamra, nem alszom eleget, nem sportolok annyit, amennyit kellene.

Nézzük a puszta (és durva) számokat!

Tavaly júniusban sokkal rosszabb volt a helyzet, akkor egy kilencessel kezdődő szám villogott a mérlegen. Azóta rendszeresen futok, januártól az iskolaév végéig Pilatesre is jártam, de a tanév vége felőrölte a jól megszervezett hétköznapi tevékenységeket, úgyhogy ezen a nyáron csak futottam, nagyjából hetente kétszer. Augusztusban jött egy váratlan fogágy-gyulladás, ami finoman szólva nem tesz jót a futásnak, úgyhogy gyakorlatilag egy hónapja nem sportoltam semmit.

Egy diétás oktatással kezdődött minden… a Mens Mentis Egészségcentrum dietetikusánál, Adriennél jártam. Húúúú, egy ilyenre mindenkinek el kellene mennie!

Amilyen táplálkozási baklövés csak létezik, azt én mind elkövettem. Például SOHA nem reggeliztem.

Elmondom, hogyan zajlik nálunk egy reggel. Hétkor kelünk. Szegény gyerekeimet folyton reggelizésre kényszerítem… Miközben ők esznek, elkészítek három adag uzsonnát, lebeszélem a legnagyobbat arról, hogy téli cipőben menjen iskolába, miközben harminc fok van. (Ez minden reggel így megy, mióta kapott egy kissé emelt sarkú átmeneti cipőt… azóta visszatért a nyár.)

Hárompercenként közlöm, mennyi az idő.

Az uzsonnás zacskókat mindig összekeverik a gyerekek. A középső vegetáriánus, a legkisebb kizárólag vastag vajréteggel eszi meg az uzsonnáját, a legnagyobb a vaj szagától is rosszul van. El lehet képzelni, mi történik, amikor összecserélik az uzsonnáikat. És a tornacuccot is mindig megpróbálják itthon hagyni. De amikor a liftnél állnak, utánuk kiáltok, ahogy Vekerdy Tamástól olvastam a wmn.hu-n, és azt mondom: „Hahó!” Persze mindig olyankor derül ki, hogy nincs náluk telefon. Vagy bérlet. Esetleg egyik sem…

Szóval elvben reggel nyolcig ennem kellene 30 gramm lassú felszívódású szénhidrátot.

Én reggel nyolcra egy gyors felszívódású idegrohamot szoktam kapni, nem pedig rostokat meg ilyeneket.

Tehát, ha be akarom tartani a tanultakat, muszáj itthon teljes kiőrlésű pékárut tartanom. Kiderült, hogy az, amit eddig favorizáltam, csak a nevében viseli a teljes kiőrlést. Az összetevői így kezdődnek: Fehér liszt… Ezt is a diétás oktatáson kellett megtudnom, ahogyan azt is, hogy ez a hektikus étkezési gyakorlat, amit évek óta folytatok, a lehető legrosszabb számomra. Lásd a mellékelt számokat! Ez azt jelenti, hogy: vagy egész nap rohanok és nem eszem… bezzeg este farkaséhesen vetem rá magam az utolsó morzsára is, amit meghagynak a gyerekek.

Vagy: itthon ücsörgök, belemerülök a munkába, és közben-közben egész nap eszegetek valamit. Hol egy kis ezt, hol egy kis azt. Sok gyümölcs és zöldség is van a rágcsák között, de azért néha befigyel egy kóbor kifli, esetleg egy álnok kakaós csiga is…

Ebből számoljatok le egy kilót! Mert az eszköz, amit a kezemben tartok, fél kiló, és a ruha is legalább ugyanannyi, amit viselek. Tudom, nem sok, de az is valami...

A hét utolsó munkanapján végre eljutottam az első órára és az állapotfelmérésre is. Suri Andrea várt egy Espirito edzéssel fél kilencre. Én kilenc előtt öt perccel érkeztem üdvözült arccal, hogy végre nem késtem el valahonnan… Rosszul írtam föl az időpontot. Szóval ezt is meg kell tanulnom. Az időkezelést.

Ezen az órán kiderült, hogy reménytelen eset vagyok. A kettőt jobbra, kettőt balra helyett is képes voltam az összevisszát csinálni Espirito helyett, de Andi türelme nem fogyott. Irtó helyesen kezelte a bénázásomat.

Aztán jött Gina, felmérte az állapotomat, és komoly árnyékok suhantak át az arcán a számokat látva…

Itt tartunk most. Tanulom magam, tanulom a helyzetet. Próbálok átállni egy sokkal kiegyensúlyozottabb életmódra. Szorítsatok nekem! Belegondoltam, hogy minden pillanatomban minimum két karton ásványvíznyi fölösleges súlyt cipelek magamon. Az jutott eszembe: hogy tehettem ezt magammal? Nem ezt érdemlem, ugye?

Both Gabi

Prónay-Zakar Gina, életmód-tanácsadó kommentárja:

Gabinak a négypontos testösszetétel-mérő mérleg szerint meglehetősen magas a testzsír-százaléka, és az átlagnál valamivel alacsonyabb az izomtömege. A derék-csípő hányados alapján hasi, alma–típusúként is ismert elhízásról beszélhetünk, és felsőhatárérték-közeli a zsigeri, vagyis a szövetek között felhalmozódott zsír mennyisége. Ez általában az úgynevezett metabolikus szindróma egyik jellemző fizikai tünete. Ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres mozgásra, hiszen a belső szervek körül felszaporodó zsírszövet idővel szív- és érrendszeri problémákhoz is vezethet. A fizikai állapotfelmérés során kiderült, hogy Gabi izomereje most még mérsékelt, de a rendszeres és változatos edzés eredményeként a teljesítménye már a program félidejére is látványosan fog javulni, tehát aggodalomra nincs ok.

 

Gabi nagyon elszánt és lelkes, és ez most a legfontosabb. Heti három, szigorú pulzuskontrollal végrehajtott edzés vár rá a következő 13 hétben. Szabadon választhat az órarendünkben szereplő alacsony és közepes intenzitású edzések közül. Azt javasoltam neki, hogy heti egy Pilates mindenképp szerepeljen köztük a törzsizomzat erősítése és a testtudatosság fejlesztése miatt, a másik kettő pedig valamelyik állóképességi edzés közül kerüljön ki. Ez lehet egy zenés, kerékpáros tréning, a SpinRacing, az állóképességet, erőt és koordinációt egyidejűleg fejlesztő Gymstick, vagy egy jellemzően saját testsúlyos gyakorlatokat tartalmazó köredzés is. Érdemes a hétvégéket is aktívan tölteni: szombati vagy vasárnapi programként egy jó kirándulás, családi bringázás a legszórakoztatóbb edzésforma lehet. Igen, Gabi megérdemli, hogy jól legyen, és bízom benne, hogy karácsonyra, a program végére jobban lesz, mint valaha.

 

Ha pedig kíváncsiak vagytok rá, hogy mit mond a dietetikus, akkor olvassatok tovább! Nagy öröm, hogy Gabi életmódváltásáról szóló Visszakapom magam sorozatához Magyarország legnagyobb független, piacvezető receptoldala, a NoSalty is csatlakozott. Kipróbált életmódváltó receptekkel és tanácsokkal. Ezeket IDE KATTINTVA találjátok. ITT pedig elolvashatjátok a NoSalty ajánlóját a sorozatunkhoz.