Végre a tányérunkon is tombol a tavasz! – 3 húsvéti recept
Támogatott tartalom
A virágzó fák, a vidáman trillázó madarak és a biztatóan melegedő időjárás mellett talán a legklasszabb dolog mostanában a piacok lassan, de biztosan színesedő zöldséges pultjai. Ünnepeljük hát a húsvétot könnyen elkészíthető, színes tálakkal, no meg egy paraguayi sajtos kenyérrel, amivel a gluténérzékeny vendégeket is bátran megkínálhatjuk. Fiala Borcsa írása.
–
A karácsonyi készülődésnél már csak a húsvétit szeretem jobban, méghozzá azért, mert ilyenkor (jó esetben) már színesedik a zöldséges pultok kínálata, és ha nem is dúskálunk még a vitamindús földi jókban, de mégis változatosabb és színesebb a felhozatal, mint akár hetekkel korábban. Gyerekkorom húsvéti asztalaiból is ez él bennem a legélénkebben: a harsogóan zöld újhagyma, a vidám piros retek, a fejes saláta, kígyóuborka-karikák vidám kikeletet ígérő jelenléte a szokásos sonka és a keményre főtt tojások mellett (melyek bizony itt-ott kék, lila, piros és sárga színben pompáztak – azokat ettük meg ugyanis, amiket meghagytak a locsolók).
Ha tehetem, most már évek óta szuvidálom a báránycombot, ez így lesz idén is, de mellette nagyon vágyom valami könnyűre, frissre és zöldségesre is! Úgyhogy hoztam nektek két fogást, amit könnyű összedobni, nem kellenek hozzá bonyolult hozzávalók, mégis különlegesek. Illetve egy gluténmentes paraguayi húsvéti kenyeret, a chipát, hátha van valaki a családban, aki szívesen enné ezt a kalács helyett.
Sült tojás
Hozzávalók:
50 gramm vaj
200 gramm kinyomkodott spenót (ezt lehet frissen is készíteni, akkor érdemes legalább egy kiló levelet venni, mert nevetséges módon összeesik főzés közben, én ezúttal fagyasztott spenótból csináltam, amit kiolvasztás után alaposan kinyomkodtam)
4 tojás
1 paradicsom
fél deci tejszín
100 gramm szeletelt szalonna, vékony csíkokra vágva
50 gramm reszelt parmezán
egy csipet szerecsendió
fokhagyma
só, bors
Egy tűzálló tálat kikenek vajjal. A spenótot összekeverem pár gerezd zúzott fokhagymával, a tál aljára kanalazom, majd csinálok bele négy mélyedést, és azokba beleütök egy-egy tojást. Megsózom, megszórom szerecsendióval, frissen őrölt borssal. Erre rászórom a szalonnacsíkokat, leöntöm tejszínnel, megszórom a parmezánnal, végül a tetejére helyezem a vékonyra szeletelt paradicsomot, és 200 fokon 15 perc alatt készre sütöm.
Paraguay-i chipa (húsvéti sajtos kenyér, gluténmentes)
Hozzávalók:
2 és fél bögre tápióka liszt
1 bögre kukoricaliszt (plusz a formázáshoz még egy kevés)
1/2 kiskanál sütőpor
só, bors
4 tojás
fél bögre tej
150 gramm vaj
150 gramm mozzarella
150 gramm feta
150 gramm cheddar
100 gramm parmezán
füstölt só pehely
Először összekeverem a száraz hozzávalókat: a liszteket, a sütőport, egy kiskanál sót, frissen őrölt borsot, majd belekeverek négy tojást, a puha vajat, a sajtokat, és szép, sárga bucit gyúrok belőle.
Letakarom, és pihentetem fél órát. Akkor 12 egyenlő részre vágom, abból kis hurkákat hengerítek (kábé 18 centi hosszúakat és három centi átmérőjűeket), majd karikába hajtom, a végüket óvatosan összenyomkodva. Sütőpapíros tepsire teszem, megszórom sópehellyel, majd bedugom a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 16 perc alatt készre sütöm. Önmagában is finom, de félbevágva megtöltheted sonkaszeletekkel, zöldségekkel is.
Ricottás, sült paprikás frittata
Hozzávalók:
vaj
fél bögre pecorino sajt lereszelve
egy nagy csokor petrezselyem
só, bors
1 kiskanál oregánó
8 tojás
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 nagy hagyma
2 burgonya felkockázva
2 kaliforniai paprika csíkokra vágva
200 gramm ricotta
fokhagyma
A felaprított hagymát vajon megdinsztelem, majd rádobom a felkockázott burgonyát. Kis vizet öntök alá, amíg az elfő, a krumpli is megpárolódik, és picikét meg is sül. A petrezselymet felaprítom, összekeverem nyolc tojással, sóval, frissen őrölt borssal, pár gerezd zúzott fokhagymával, az oregánóval és a sajttal. Kivajazok egy tűzálló tálat, az aljára kerül a hagymás burgonya, arra ráöntöm a tojásos masszát. A tetejére kanalazom a ricottát, arra a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt készre sütöm. Tálaláskor meglocsolom egy kevés extraszűz olívaolajjal.
Kellemes húsvéti készülődést kíván,
Fiala Borcsa
Képek: Kerepeczki Anna/WMN