Kötözött rák, vizet lövellő kagyló és egyéb tengeri herkentyűk – Látogatás a kantoni halpiacon
Képzelj el egy piacot, ahol nem egy tucat, hanem temérdek fajta friss, színes, izgalmas megjelenésű halból, rákból, kagylóból, tengeri herkentyűből, algából, krokodilból válogathatsz, amiket aztán az akváriumok tetején egyensúlyozó kofák bedobnak egy nagy szemeteszsákba, és irány a legközelebbi étterem, ahol pillanatok alatt összedobják neked az ebéded. Elképzelted? Akkor félig már ott is vagy a Kanton felé vezető úton! Itt már ne is torpanj meg, irány tovább! Trembácz Éva Zsuzsa írása.
–
A harmincas éveim elejéig a tengeri ételek kategóriáját bőven kimerítették számomra az előpanírozott, fagyasztott halrudacskák és a konzervtonhal. Nem segített a friss halételekkel való viszonyom elmélyítésén, hogy apukám pecás barátja egy nap beállított két vödör hallal. A vígan lubickoló minikeszegek és -pontyok képétől a fogyasztásig vezető utat nem jártam be, de gyerekfejjel enélkül is horrorisztikus jeleneteket kreáltam. Így a tengeri finomságok iránti vágy hiánya és a pénztárcám is sokáig gátat szabott az osztrigák és polipok ízvilágában való elmerülésnek.
Amióta Kantonban, a Gyöngy-folyó partján élünk, a Dél-kínai-tengertől és Hongkongtól mindössze egyórányira, rendszeresen elzarándokolunk a helyi halpiacra – nemcsak omega–3 zsírsavakért, hanem a minden alkalommal emlékezetes élményért is. A kínálat a könnyen beazonosítható tengeri halaktól és rákoktól a rejtélyes furcsaságokon át a váratlanul „támadó” kagylókig terjed. Ehhez a képhez tartoznak még a gumicsizmában vagy műanyag papucsban a tartályok szélén vígan grasszáló legények. Szintén figyelmet érdemel az, ahogy a vizeskonténerektől a tányérunkig eljutnak a tengeri herkentyűk, ugyanis ötvenliteres szemeteszacskókba pakolt finomságokkal állítunk be a kiválasztott étterembe. De kezdjük az elején!
Ami felismerhető
A halpiac négy háztömb földszinti boltjaiból szolgálja ki a várost tengeri finomságokkal. Ezek közül gond nélkül felismertem a tengeri halakat, a lazacot, a garnélarákot, az osztrigát, a polipot, és a különféle méretű kagylókat. A nagyobb, szépen barázdált Camino-szimbólum, a Szent Jakab-kagyló vagy fésűkagyló kör alakú, fehér húsát itt leggyakrabban vékony rizstésztával, némi zöld hagymával körítik a héjon szétterítve, és ipari mennyiségű fokhagymával hintik meg. A kisebbeket szimplán csípős paprikával, szójaszósszal és az elmaradhatatlan fokhagymával ízesítik, de igény szerint a kínai konyha bármelyik jellegzetes ízvilágát tudják produkálni. Nekem a zsibbasztóan csípős szecsuani bors jöhet bármikor, bármilyen mennyiségben.
Az elkészítésben nincs nagy kecmec, egyszerű és gyors módszerekkel varázsolnak a szemeteszsák tartalmából isteni finomságokat.
A kantoni halpiachoz a közelség jogán egy történelmi-kulturális adalék: közvetlenül a Samian-sziget egyik déli bejáratánál helyezkedik el, amely évszázadokon át fontos szerepet játszott a külkereskedelemben, és ahol a XIX. századik második felétől hosszú évtizedeken át elszigetelten, a helyi lakosoktól teljesen elzártan éltek a külföldi diplomaták és üzletemberek. A francia és brit koncessziós területen épített impozáns barokk és neoklasszicista épületek, egy kis katolikus templom európai hangulatot csempésznek a tizenötmilliós, lüktető ázsiai metropolisz közepébe.
A befektetett munka–energia–idő és az élvezet aránya
A homár és a piros madzaggal megkötött rák szintén a felismerhető kategóriába esik, és az itt általában párolt finomságok fogyasztása igazi türelemjáték. Húsuk nehezen hozzáférhető, és a kemény héj feltöréséhez gyakran ollóra van szükség. Ezek a tengeri herkentyűk egyébként a helyi Metro áruházban szintén nagy tételben megvásárolhatók.
A halpiac rejtélye
A cikk további olvasása nélkül is javaslom a kép közepén lévő két darab, vastag húsos valami meghatározását. Ha nincsenek tippek, elárulom: ezt a helyigényesnek tűnő kagylót nyersen, szusi formában fogyasztják – nemcsak itt, hanem Oregon államban is.
A kagyló támadása
Legalábbis ahogy a hatéves lányom megélte a pillanatot, amikor egy kisebb kagyló vizet lövellt felé. A jelenség biológiai magyarázata egyszerű: a kagyló az egyik légcsövén beszippantott vízből szén-dioxidot és kalciumot von ki, majd a vizet visszaküldi a másik légcsövén.
Lost in Translation: béka, csiga
Nagyszerű dolog a Távol-Keleten felnőtt ismerőseimmel járni a halpiacot, hiszen kulináris tapasztalataik jóval túlszárnyalják az én konzervtonhal-halrudacskák igényeimet. Az csak utólag hökkent meg, ami az információfolyamban vagy a fordítás egy-egy kanyarában itt-ott elkallódott.
Így ettem már csípős zöldséges garnélarákot békával, amelynek íze csak a fűszerezés és a sokkal kisebb csontok miatt tűnt eltérőnek egy sült csirkéétől. A japán barátnőm annyit áradozott az elmondása alapján hal kategóriába eső abalone-ról, hogy minden kétség nélkül kóstoltam meg azt, amiről utólag kiderült, hogy csiga. Nem bántam meg, de lehet, hogy a teljes információ birtokában másképp döntök.
Az egyedüli megszokhatatlan érzés az angolnához kapcsolódik: többszöri nekifutásra sem tudok elszakadni a gondolattól, hogy a hosszú testű hal hogyan kígyózik a vízben. Sem szusi formájában a rizs tetején, sem grillezve, sem nyersen nem tudtam szabadulni a természetben előforduló állapotától. Akkor inkább krokodil – lásd lejjebb!
Nyers hal, amiből szerelem lett
Amikor először láttam a férjemet nyers lazacot enni, biztos voltam benne, hogy határozottan látom a saját határaimat. Ezek egyértelműen jóval a nyers hal fogyasztása előtt találhatók. Aztán a béka-csiga esetek odáig tologatták őket, hogy évek óta dúl a szerelem a nyers lazac és köztem.
Krokodilhús a hentespulton
Igaz, nem a halpiacon, de a helyi kvázi-Sparban mindig van a halpult jégkockáira kitéve krokodilhús.
Valahogy az angolnánál sokkal vonzóbbnak tűnik számomra, így családilag kóstoltuk meg a marhahúslevesre hasonlító kicsit rágós húsú krokodillevest.
Alga
Némiképp kilóg a tenger gyümölcsei közül, de a tenger olyan finomsága, amiből szintén szerelem lett. Levesekben és salátában is kitűnő, és szárított, csipszszerű formában úgy nyomják a gyerekek, mint otthon a kiflit.
Második felvonás
Miután intenzív alkudozás után a tartályokból a megazacskóba kerülnek a vacsora alapanyagai, szépen bevonulunk vele egy nekünk tetsző étterembe. Praktikus módon a földszinti halárusok boltjai fölötti négy-öt emelet tele van éttermekkel, ahol felkészülten várják a zacskós vendégeket, és már csak az elkészítés módjáról, az ízesítésről és a köretekről kell megállapodni. Párolják a halat vagy süssék? Zöldség vagy szósz kerüljön a tetejére? Csípős legyen vagy kevésbé csípős? A kérdések a tengeri ételnek megfelelően kis mértékben módosulnak, de a koncepció ugyanez akár a kagyló, akár a rákok esetében.
Nem tudom, mikor, miért és hogyan tört meg a halételek iránti néma ellenállásom, de örülök neki. Mindenesetre a halrudacskák és a majonézes-mustáros tonhalkrém még ma is előkelő helyen áll nálam.
Trembácz Éva Zsuzsa
Ha tetszett szerzőnk írása, akkor feltétlenül látogass el vele a világ más tájaira is, Facebook-oldalán keresztül!