A szülinapos szupereb, nincs is nála szuperebb!

Hacsikót a japán kultúrában a hűség jeles példaképeként szokták emlegetni, nem véletlenül. Az aranybarna akita kutya ugyanis minden este elbattyogott a vonatállomásra, hogy ott várja meg egyetemi professzor gazdáját, aki a közeli városkában tanított. Hidesaburō Ueno azonban egy tragikus napon a saját előadása közben kapott agyvérzést, így soha többé nem térhetett haza kedvencéhez. A kutyát értelemszerűen senki nem értesítette gazdája haláláról, ő pedig mindennap, hűségesen járt ki továbbra is az állomásra, kilenc éven, kilenc hónapon és tizenöt napon át.

Hachiko A Dogs Story Dog GIF - Find & Share on GIPHY

A kutyára egyébként Ueno egyik diákja, az akitakutató Hirokichi Saito figyelt fel, aki meglátta egyszer az állomáson, és hazáig követte. Itt szerzett tudomást a professzor kertészétől Hacsikó történetéről, majd kezdett el maga is foglalkozni az esettel, több kutatást és cikket szentelve a különleges fajtának. Neki köszönhette Hacsikó az országos ismertséget is. Idővel Hacsikó igazi szenzációvá vált, szépen beleilleszkedett a japánok hűség és lojalitás iránti rajongásába. Történetéből később a nézők könnycsatornáját megmerénylő hollywoodi film is készült Richard Gere főszereplésével.

Már nem vadkutya, hanem a legjobb barát a neve, mert barátunk lesz örökre” (J. R. Kipling)

Ha azt mondom, hűség, te biztos rávágod, hogy férfiak kutya, amivel persze abszolút jó nyomon jársz. Nem Hacsikó az egyetlen eb, aki példaértékű lojalitással szolgálta gazdáját – még jóval annak halála után is. Feltétlenül meg kell említeni az argentin Capitánt, aki bár japán kollégájához hasonlóan szintén nem tölthetett együtt túl sok időt gazdájával, a közös egy évük során olyan mély kötelék alakult ki kettejük között, hogy az eb hat éven át őrizte egykori tulajdonosa sírhelyét.

Az oklahomai névtelen bull terrier példája is azt mutatja, hogy a kutyák még saját maguknál is jobban szeretik a gazdáikat. Ez az eb ugyanis már a kiszáradás határán volt, de nem volt hajlandó egy tapodtat sem mozdulni hajléktalanként elhunyt gazdája mellől – hiába volt tőle csak pár lépésre egy folyó.

Egy kép többet mond ezer szónál, ennél pedig az embernek garantáltan könnyek szöknek a szemébe, olyan szívbemarkoló Hawkeye fotója, akinek a gazdája Afganisztánban halt meg egy helikopterbaleset során.

Fotó: Getty Imaes/Lisa Pembleton

Hosszan lehetne sorolni példákat az elhunyt gazdájuk sírját őrző kutyákról, ám e fejezet zárásaként álljon itt egy még különlegesebb történet. Talán nem meglepő, ha elmondom, hogy a kóbor kutyákon segítő Margarita Suarez temetésén egy csapat gazdátlan kutya jelent meg. Ami viszont igazán szíven üti az embert, hogy ezek nem is az általa gondozott állatok voltak. A gyászszertartást ugyanis 1300 kilométerrel arrébb tartották onnan, ahol ő a kóbor állatokon segített. A holttestét meglátogató ebek tehát mintha csak a többi állatot akarták volna képviselni. Vajon honnan tudhatták?

"In pain, they jumped for joy, it was wonderful." Pic of the stray dogs that were allowed to attend the funeral of the old lady in Mexico who fed them everyday for years. #onionseverywhere #omgsotouching #margaritasuarez #tears #greatstory #dogsmakeeverythingbetter #moredogsplease #respect

Macska, mint a hűség mintaképe?

Sokan a legfőbb különbséget a kutyák és a macskák között a gazdájuk iránti hűségben látják. Sőt, mi több (kérem, az érzékenyebb lelkű olvasók most forduljanak el egy pillanatra), gyakran szokták felemlegetni, hogy ha egy kisállat tulajdonosa tragikus hirtelenséggel zárt ajtók mögött elhuny csupán az állataival körülvéve, akkor a macskák jóval hamarabb elkezdenek falatozni a holttestből, mint a kutyák, akik diszkréten várnak pár napot, így értelemszerűen az ő esetükben a farkaséhséggel magyarázható a gazdi bekebelezése. Csakhogy sajnos, ez így, ebben a formában nem igaz.

Ott van például az az 1997-es berlini eset, ahol egy 31 éves fiatalember öngyilkos lett. Negyvenöt perccel később, amikor rátaláltak, az arca nagy részét már leharapdálta a német juhász kutyája. A szobában egyébként ott volt fél tányér kutyatáp is. Ezzel szemben 2010-ben, amikor egy nő holtan esett össze a fürdőszoba padlóján, és csak másnap találtak rá, az ő arcát is a kutyája ette meg, a macskái egy karommal sem nyúltak hozzá. Ám mielőtt gyanakodva kezdenéd el méricskélni a lábadnál heverő hűséges blökit, gyorsan elárulom, hogy a kutatók szerint távolról sem az álnok mohóság vezeti az ebeket a gazdi majszolásra. Ezt az is bizonyítja, hogy a farkasoktól származó négylábúak nem a puha, hasi részre mennek rá, mint ahogy tennék azt a vadonban, hanem az arcra. Szerencsétlen elárvult ebek (és macskák) minden bizonnyal először csak segíteni szeretnének az ájultnak hitt emberükön azzal, hogy az arcuk nyalogatásával, csipkedésével felébresztik. A csipkedésből aztán harapdálás lesz, ami idővel és az állat bepánikolásával párhuzamosan, elfajul. Szóval, ha szeretnéd elkerülni, hogy a magányos holttestedet megkezdjék a kis kedvenceid, akkor két dolgot tehetsz: nem élsz egyedül és/vagy nem tartasz otthon állatokat. Még madarat és hörcsögöt sem, mert a rossz hír, hogy az élettelen tested bizony tőlük sincs biztonságban.

Cat Licking GIF - Find & Share on GIPHY

Most, hogy visszaállítottuk a macskák renoméját, hadd hozzak egy példát a kivételes hűségükre is. Ott van ugyanis Toldo, az olasz cica története, aki minden egyes nap meglátogatta elhunyt gazdája sírját. Ráadásul nem is érkezett üres manccsal, ajándékképpen faleveleket, ágakat, műanyag poharat vagy szalvétát hozott magával.

„Hadd mutassam be az én szerelmetes Férgem”

Végül az emberi nárcizmusunkat félretéve, feltétlenül szót kell ejtenünk azokról a fajokról, akik a világon a leghűségesebbek, azaz életük végéig a választott párjuk mellett maradnak. Az emberszabású majmok közül egyedül a gibbon ilyen (rólunk, emberekről e téren még mindig vitatkoznak a tudósok). A madarak közül a hattyúk, az albatroszok, a császárpingvinek, a vadgerlék és a hollókeselyűk formálnak hosszú távú, monogám kapcsolatot – az utóbbiról fogadjunk, hogy nem is gondoltad volna, a kevésbé előnyös külső milyen romantikus, mély érzésű szívet takar. Ugyanígy talán nem ezek az állatok az első számú illusztrációi a Valentin-napi képeslapoknak, de létezik egy olyan élősködő, laposféreg fajta is, a vérmétely, ami, miközben épp szanaszéjjel fertőzi az emberi szervezetet belülről, monogám boldogságban él párjával.

De talán vegyünk búcsút a hűséges állatok sorától egy olyannal, ami pár fokkal esztétikusabb és kellemesebb benyomást kelt. A rovarvilágban ugyanis a tűzlepkék azok, akik ha virágról virágra szállnak is, de párt, azt egy életre választanak maguknak.

Dog Butterfly GIF - Find & Share on GIPHY

Fiala Borcsa

Kiemelt kép: Hacsikó című film (1938),  Shochiku-Fuji Company