A két előadót nagyon meglepte, hogy Búzadara című klipjük ekkora sikert aratott. Csak a móka kedvéért készítették a filmet, nem gondolták volna, hogy ekkorát durran. Lassan már 900 000-en látták a dalt. Többször is megnéztem, és még mindig lenyűgöz ez a szám. Egyszerűen elvarázsolja az embert.

A Nigériából érkezett fiúk Debrecenben tanulnak programozást. Dubem K remek zenei érzékkel rendelkezik, és saját örömére dalokat ír. Kedvenc zenei irányzata az R’n’B, saját dalainak stílusát afro-juice-nak nevezte el.

A Keleti pályaudvarnál találkozunk egy rövid fotózás erejéig, mert a nigériai fiú sűrű napoknak néz elébe. Vigyorogva megjegyzem, milyen elfoglalt, mióta „zenei celeb” lett. Ő is velem nevet. Július 13-án, azaz épp ma az A38 hajón koncertezik Tboy Simple-lel, és eddigi két slágerüket, a Búzadarát,

valamint a Gulyáslevest adják elő.

Dubem K és Tboy Simple a Sziget Fesztiválon is fellépnek majd, aki ma nem tudja őket elcsípni, ott meghallgathatja a két fiút.

Dubem laza, mosolygós, igazi multikulti-srác, magyarul is tanul. Még nem tudja, hogy itt marad-e nálunk az iskola elvégzése után, azt mondja, bármerre sodorhatja az élet. Sok dolog foglalkoztatja, sokféle tehetség van benne. Azt a legnehezebb kitalálni, hogy melyik utat válassza. Érdeklik a művészetek, a dizájn, sportol, jól táncol, előbb-utóbb szeretne saját márkát kreálni. Nemsokára elkészíti a honlapját, melynek a megjelenését is ő tervezi, és természetesen maga programozza. „Legalább ezekre nem kell sokat költenem” – nevet.

Amikor a Búzadarás klipben szereplő ételről faggatom, melyről azt olvastam, hogy a puliszkaszerű köretet kanálnak is használják, mosolyog. „Igazából kézzel kell enni, ahhoz hasonlóan, ahogy a felvételen is látjuk, aztán pedig kezet mosni” – mondja. Az eba nevezetű köret mellé egy sokféleképpen elkészíthető nigériai levest szokott főzni, melyet mindig variál: különféle zöldségekkel és fűszerekkel, mikor épp mihez van kedve.

Dubem K és Tboy Simple ezt a hazai fogást szerették volna itthon reprodukálni, de mivel az egzotikus boltokban kapható kasszava dara vagyis gari kilója 1700 Ft, érhető módon olcsóbb megoldás után kutattak. Feltérképezték hát az itthoni gabonaipari termékválasztékot, majd rájöttek, hogy búzadarából is elő tudják állítani hőn szeretett nemzeti ételüket. A roppant költséghatékony búzadara olyan rajongást váltott ki belőlük, hogy egy dalban fogalmazták meg szerelmüket iránta.

Ezért hordoz magával mindenki a klipben egy-egy csomag búzadarát, és osonnak vele olyan áhítattal, mintha aranyat vagy ritka kincset cipelnének.

Vagy akár meg is puszilják. A klipben magyarul, joruba-nyelven és angolul is énekelnek, a bájos humora, kendőzetlen őszintesége rögtön megbabonázta az internet népét. A két fiú búzadarás himnuszából azonnal webes mém lett: Dancsó Péter is hamarjában videót készített róla,

és felbukkant egy változat, melyben a dalszöveget Bernáth Tamás versként szavalja el.

A fent említett nigériai köret az eba vagy gari  körülbelül olyan állagú lehet, mint nálunk az oviban a só-liszt gyurma. Emellé a fehéres, ragacsos ételhez szószos ragut vagy levest illik enni. Íme, az ebakészítés mikéntjei:

A kerek cipóvá gyúrt ebából csipegetve kell tunkolni a szaftos levest: kicsit hasonlóképp, ahogy az indiai naan kenyérrel próbál enni az ember.

De a búzadarás klip nemcsak amiatt tarol, mert megismerhetjük belőle az ebát. És nem is csak azért, mert mi, magyarok is rajongók vagyunk a tejbedarának, túrógombócnak, grízgaluskának és a grízes tésztának köszönhetően.

A szívhez szóló dallam, fülbemászó ritmus, imádni való szöveg és az a hihetetlen eredetiség tehet róla, amit csak ritkán látunk a hazai zenei piacon. El tudom képzelni, hogy itthon néhány zenész már betegre irigykedte magát, amiért nem ők találtak ki valami hasonlóan vagány és önazonos dalt, ami pár hét alatt egyszerűen felrobbantotta az internetet.

Finy Petra

Fotók: Éles Balázs