Nálunk jó háromévesen érzett magában a lányom elég ambíciót arra, hogy nemet mondjon a helyes kis pólóra, és kiálljon a saját elképzelése, egész pontosan egy „nagylányos”, rózsaszínű királylányos blúz mellett. Emlékszem, ahogy a szülői akarat áthatolhatatlannak tűnő falba ütközött: a korábban minden ellenszegülés nélkül, pikk-pakk öltöztethető baba egy nap ráeszmélt, hogy ő bizony szülői segítség nélkül is képes dönteni az aznapi szereléséről, sőt: meg is birkózik az öltözködéssel. Gyanítottam, hogy búcsút mondhatok a gyors reggeli öltözéseknek, és annak az idilli korszaknak, amikor kedvemre öltöztethettem a kék szemét kiemelő égszínkék ruhácskákba. Fél év után határozottan állítom, hogy igen áldásos, ha a gyerek önállóan öltözik – nemcsak a gyerek, hanem a szülő szempontjából is.

1. Extravagáns öltözködési tippekhez juthatsz

Ráadásul teljesen ingyen, és a házból sem kell kitenned a lábad. Színek és anyagok szokatlan és újszerű keverése, szezonális ruhák újraértelmezése, izgalmas és innovatív megoldások jellemzik a kicsik ötleteit. Nem érdemes más szemszögből nézni azokat a kreatív megoldásokat,

amikor a gyerek téli kötött pulóverre húzott könnyű, nyári ruhában, felemás zokniban, anya szekrényéből elővarázsolt, térdig érő nyaklánccal... és rózsaszín bóbitás szalmakalappal a fején masírozik be a munkahelyedre.

2. Legális, nagy hatótávolságú tudatmódosító szer kerül a birtokodba

Egy új hacuka egy borongós, hideg, februári reggelen némiképp pozitív irányba billentheti ki a kedélyállapotodat. Ugyanez a tudatmódosító folyamat zajlik le gyerekeknél, csak hatványozottan, és nagyobb hatósugárral. Ők nem szimplán jobban érzik magukat egy ruhától, hanem azonnali metamorfózison esnek át: egy tüllcsoda és egy tiara segítségével pár pillanat alatt belebújnak Elsa, Hamupipőke vagy Hófehérke bőrébe, akik közül határozottan Elsa viszi a pálmát. Szerencsés módon a tudatmódosulás hatósugara jóval nagyobb, mint egy felnőtt esetében: a februári, ködös, borongós hétfő délutánon a zöldségeshez betotyogó, tüllben parádézó kis hölgy a sorban várakozók, a mindig morcos eladó, és az ajtó előtt cigarettázók fejéről is mintha fellibbentené a búskomorság fátylát.

3. Bónusz szabadidő hullik az öledbe

Ha teret adsz a gyerek kreativitásának, kedvedre kortyolgathatod a reggeli tejeskávédat, besuvaszthatod az idődbe az ovis tornacucc/uzsonna/váltás ruha előkészítését, amíg ő begyömöszöli magát a harisnyába, sikerül a garbó potenciálisan használható négy vége közül a megfelelőbe bedugni a fejét, vagy beszuszakolni a lábát a csizmába.

4. Kreativitás, és asszociációs készségfejlesztés

Nálunk a kibontakozásnak induló önállósodási ambícióból talán előre sejtetett valamit az apukával közös öltözéskor a nadrágra húzott fodros szoknya, a kiegészítőként szolgáló macis esernyős, és a hetykén a karra vetett harisnya – állítólag bevásárlószatyorként (nem is értem, hogy én miért nem combifxbe süllyesztve hordom haza a piacról a tojást?).

5. A problémák egyedi megoldását kísérheted figyelemmel

Az önállósodással megemelkedik a családi rejtélyek száma: engem például nagyon érdekelne, hogy a csak létrával elérhető felső polcra száműzött kinőtt nadrágba hogy sikerül beleszuszakolnia a háromévesnek és egy felnőtt férfinek az öt számmal nagyobb gyereket, és a sikeres művelet után miért tudják mindketten teljes meggyőződéssel állítani, hogy a tavalyelőtti darab egy vagány halásznadrág. Mindez, mint oly sok más dolog, gyerek- és szülőfüggő, így az előnyök felsorolása igény szerint folytatható.

Trembácz Éva Zsuzsa

Látogass el Éva szerzői oldalára is, ahol a többi kalandjáról és a könyveiről is találsz információkat! KATT IDE!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg, milyen az, amikor egy anyukát öltöztet a gyereke: Így jár az anyuka, aki egy hétig (na jó, öt napig) a gyereke öltöztet reggel

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Rohappy