De miért hiszed el a horoszkópod, akármilyen bullshit is?

Hallottál már a Barnum- vagy Forer-hatásról? Na, ez lényegében arról szól, hogy ha bármilyen nagyon általánosító leírást kapunk azzal a felvetéssel, hogy ez rólunk szól, akkor könnyedén elhisszük, főleg, ha pozitív.

Az effektus neve onnan ered, hogy egy Bertram Forer nevű pszichológus megcsináltatott diákjaival egy személyiségtesztet, ami után állítása szerint mindenkit egyedileg értékelt ki az eredményei alapján, majd minden egyes diáknak szóról szóra ugyanazt a jellemzést adta, nagyjából ezekkel a fordulatokkal:

  • Hajlamos vagy kritikusan állni saját magadhoz.
  • A biztonság megteremtése életed egyik fő célja. 
  • Időnként komoly kétségeid vannak, hogy jó döntést hoztál-e. 

A résztvevő diákok az 5-ből 4,3-ra értékelték a teszt pontosságát a személyiségükkel kapcsolatban. Szóval vagy mind pont teljesen egyformák vagyunk, vagy igaza van Forernek, és nemes egyszerűséggel óriási balekok tudunk lenni, ha arról van szó, hogy kedves dolgokat olvasunk magunkról. Úgyhogy ellenállva a kísértésnek, hogy Forer jellemzéseit bemásoljam az összes jegyhez, megpróbálkozom mindenkinek olyat írni 2024-re, amit készséggel elhisz.

Kos

2024-ben ahhoz, hogy meg tudj állapodni valaki mellett, vissza kell venned az amúgy csodálatos szabadságvágyadból. Bármikor készen áll ütköztetni a véleményed másokéval, legyen szó munkáról vagy magánéletről, de meg kell találnod azokat, akik nem bántódnak meg az őszinteségeden. Ha találsz ilyen embereket, akkor ideje belevágnod a saját vállalkozásba, hiszen ha valaki, te biztosan képes vagy rá. Te is pontosan tudod, min kell változtatnod, hogy még ennél is sikeresebb legyél.

Bika 

2024-ben legyél bátrabb: vegyél szusit gyorsétteremben, és edd is meg! Viccet félretéve, ez az év az otthonod szépítéséről szól, de még az is lehet, hogy bővülni fog a családod. Persze nem kell aggódnod, azért finom falatok is várnak rád 2024-ben, nem csak gyorséttermi szusi. Ezeket idén a családod körében szeretnéd elfogyasztani, akik meg is érdemlik, és nagyra értékelik, ha teljes figyelmeddel feléjük fordulsz. Ha esetleg unalmasnak találod a munkád, de nem tudsz változtatni rajta, akkor itt az ideje belevágni abba a hobbiba, amit már régóta tervezgetsz. A csillagok segítenek sikerre vinni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Taurus Memes (@taurusmemes_) által megosztott bejegyzés

Ikrek

Valószínűleg nem ez az egyetlen horoszkóp, amit elolvasol 2024-re, hiszen mindig is nehezedre esett a döntéshozatal: te inkább mindent akarsz ahelyett, hogy egyetlen dolgot kiválasztanál. Ez igazi hedonista hozzáállás, ami meg is hálálja magát: míg mások nyafognak, te öt nagy kanállal habzsolod az életet. 2024-re csak azt tanácsoljuk neked, hogy néha a pihenésbe is vesd bele magad a szokásos lendületeddel, és akkor minden fasza lesz. Már csak azért is, mert idén a munkában is nagy örömöd leled majd, és megeshet, hogy a magánéletben is elérkezik az elköteleződés ideje.

Rák

Az a terved, hogy az idei éved begubózással töltöd, ahogy általában szoktad: amikor a Hold a hetedik házban van, és a Jupiter a Marshoz igazodik, vagy mi, a csillagok is azt mondják, hogy szundíts egyet. Szerencsére a szeretteidért bármire képes vagy, még arra is, hogy néha kimozdulj az otthonod komfortzónájából. Az idei évben szuper kalandok várnak rád, még ha nem is úgy indulsz neki egy-egy utazásnak vagy élménynek. Igazi idealistaként nagy változásokat vársz 2024-től, amiknek egy része meg is valósul. És persze az idei éved is tele lesz szerelemmel vagy így, vagy úgy, mert egy csupaszív ember vagy.

Oroszlán

Az idei évedben is te leszel a saját életed főszereplője, ami nagyon jó dolog. A szabadságvágyad is fontos szerepet kap az életed alakulásában, nagy kérdés, hogy mennyire engedsz belőle a szerelem kedvéért. A munkádban hasznát veheted az alaposságodnak, és annak, hogy neked kiemelten fontos, hogy minden rendben legyen körülötted – kívül és belül egyaránt. „A horoszkópom azt írja, hogy kockáztassak, ezért ma a fekete helyett fehér táskát veszek” – nagyjából ez a mottód, ha a kockázatokról van szó. Pedig ez az év sok lehetőséget ad neked, hogy belül is rendbe tedd a dolgaidat – már csak élned kell vele, ami bizony néha rizikóval is jár. Ha képes vagy rá, akkor pont olyan éved lesz, mint amilyenre vágysz és amilyet érdemelsz.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

leo memes♌️ (@leozodiacmemes) által megosztott bejegyzés

Szűz

„Nem hiszek az asztrológiában, de ennek ellenére minden nap megnézem a horoszkópomat” – gyakran mondod, igaz? Nos, ez az igazi szűz hozzáállás: lecsekkolod, aztán vitatkozol vele és boldogan nyugtázod, hogy igazad lett. És ez az egyik jellemző tulajdonságod: általában igazad van. Te rendezetten vágsz bele az új évbe, vannak konkrét terveid, de azért hagysz helyet a spontaneitásnak is. És olyan éved is lesz, amilyet elterveztél, hiszen jellemző rád, hogy amit eltervezel, azt mindig meg is valósítod. Pénzügyileg sincs okos az aggodalomra, hiszen erről már tavaly gondoskodtál. Már csak a pihenésre kell időt szánnod, és meglesz az egyensúly.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Virgo Memes (@virgomemes_) által megosztott bejegyzés

Mérleg

Arról vagy híres, hogy bármilyen kalamajkába keveredsz, valahogy megtalálod belőle a kiutat, és ráadásul jobban jössz ki belőle, mintha bele sem másztál volna. Ez az egyik szuperképességed az elbűvölő személyiséged mellett, ami idén is lebilincsel szinte mindenkit – akit meg nem, az bánhatja. Te valahogy természetesen megtalálod az egyensúlyt az életben, annyi energiát teszel bele mindenbe, amennyit kell, éppen ezért dolgozós, pihenős, barátos, szerelmes, töltődős és pörgős évet jósolok neked. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Libra Memes (@libramemes_) által megosztott bejegyzés

Skorpió

„Nem hiszek az asztrológiában, hiszen skorpió vagyok” – vallod, mivel isteni a humorod. Intenzív évnek nézel elébe, már most ezer fokon pörögsz, pedig még alig kezdődött el 2024. Ha nincs szerelem az életedben, idén biztosan eljön, és te boldogan veted bele magad az érzésbe. Persze lesz benne csatározás meg kibékülés, aztán újabb harcok... pont, ahogy szereted. A karriered is jól fog alakulni, már csak azért is, mert aki ekkora tűzzel ég a munkában, mint te, annak csakis siker lehet a jutalma. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

scorpio memes♏️ (@scorpiosaga) által megosztott bejegyzés

Nyilas

Még csak egy napja múlt el 2023, de te már teljesen kész vagy a továbblépésre, és nyitott szívvel várod, mit tartogat számodra az új év. Szerinted ugyanis kár a múlton rágódni, sokkal jobb a szép jövőbe tekinteni, ezért szép is lesz az a jövő, hiszen meghálálja a figyelmedet. Meg persze azt, hogy ötletes vagy és gyors észjárású, úgyhogy könnyen mész bármilyen flow-val. Utazásokban és kalandokban gazdag éved lesz, csak arra kell figyelned, hogy semmit ne vigyél túlzásba, se a munkát, se a pihenést. 

Bak

Alig várod, hogy bevehesd 2024-et, és idén is elérd a vágyaidnak megfelelő sikereket a munkában... és persze a magánéletben is. Mivel az egyszerű, akár monoton dolgokban is meglátod a jót, nemcsak izgalmak, hanem megnyugtatóan kellemes pillanatok is várnak rád. „A horoszkópom azt mondja, találkozni fogok egy új emberrel... de vajon a barista is számít, aki a kávémat készítette?” – nagyjából ez a hozzáállásod az új emberekhez, ám azért néha érdemes kilépned a komfortzónádból. Főleg, mivel az életed más területein, például a kalandokban és a munkahelyi kihívásokban mindig nyitottnak mutatkozol. Azért szerencsére idén sem kell szerelem nélkül élned, hiába vannak fenntartásaid az ismerkedéssel.

Vízöntő 

Te már biztosan utánajártál, hogy anyagi, időjárási, politikai és mindenféle viszonylag kiszámítható területen milyen év lesz 2024. Azért szerencsére tudod azt is, hogy a racionális dolgokon túl is van élet. Idén előrelépés várható a karrieredben és pozitív változás a szerelmi életedben. Ez azért fontos, mert hiába barátkozol könnyen, csak a kivételezetteket engeded igazán közel magadhoz. Lehet, hogy idén bővülni fog ezen személyek listája? Ha így döntesz, nem fogod megbánni. 

 

Halak

Lazulással kezded az idei évet, és ezt nagyon jól teszed! Meglesz az eredménye a pihenésnek, ennek hatására pedig pár nappal később frissen vetheted bele magad a rád váró feladatokba. Bár általában könnyen elengedsz mindent, amiről úgy érzed, nem segít, nem épít téged, idén próbára tesz az élet (vagy a csillagok), és sok dolog kerül a kérdéses kategóriába, hogy aztán év vége felé kiderüljön: ez mind egy mesterterv része volt, aminek csodás happy end a befejezése. Ez most a szerelemre vonatkozott inkább, de a munkában is szuper kihívások várnak, amiket természetesen lazán teljesítesz is. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

pisces memes♓️ (@piscesthingz) által megosztott bejegyzés

Na, elhittétek azt a sok szép dolgot, amiket jósoltam nektek? Ez esetben jobb, ha tudjátok: mind balekok vagytok! Persze azért boldog új évet kívánok nektek, olvassatok sok horoszkópot, de szerintem kezeljétek őket kellő szkepticizmussal – ugyanis lehet, hogy csak egy magát viccesnek tartó nő írja őket világos nappal, felhős időben, egyetlen kósza pillantást sem vetve a csillagokra.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ reklamlar

Tóth Flóra