Megteremtik a világot, amiben élni akarnak

Megosztó kérdés, ami a tudománynak legalább annyi kutatási témát ad, mint amilyen termékeny táptalaja az összeesküvés-elméleteknek: vajon léteznek földönkívüliek? Sokan szkeptikus félmosollyal zárják rövidre a témát: űrlények nincsenek; mások elkötelezett hívőként állítják, biztosan van a földön kívül is élet és intelligens létforma, sőt – egyesek meg vannak győződve, hogy találkoztak is velük. A tudomány jelenlegi állása szerint nem ismerünk más bolygón élő intelligens fajokat, ám ez az állítás a konteóhívőket nem győzi meg. Mindez persze nem jelenti azt biztosan, hogy nincs élet más bolygókon, de azt sem, hogy van.

A kérdés tehát nyitott, és sokan nem elégednek meg azzal a válasszal, hogy „nem tudjuk”.

Olyannyira nem, hogy vannak, akiknek mániájukká vált, hogy bizonyítékokat „szereznek” és mutatnak be – nemcsak a földönkívüliek létezéséről, hanem – a látogatásaikról is. Ilyen ufórajongó Maussan is, aki nevéhez már több „földönkívüli” bemutatása kötődik: előállt már a Metepec-szörnynek nevezett testtel, amiről kiderült, hogy egy megnyúzott majom volt, és bemutatott egy 2016-ban „talált” démontündérnek nevezett valamit is, amiről szintén megállapították, hogy egy halott denevérből, fából és átlátszó epoxigyantából fabrikálták.

űr ufó földönkívüli űrlény
Jaime Maussan - Forrás: Getty Images/ Medios y Media / Contributor

Azt tehát, hogy állítása szerint 2017-ben Peruban, a Nazca-vonalak környékén találtak két földönkívüli testet, amik nem részei az földi evolúciónak, érdemes fenntartásokkal kezelni. Számos tudós természetesen azonnal csalást kiáltott, amikor a hírhedt újságíró előállt a leletekkel, és több ízben bebizonyosodott, hogy nagyon is evilági anyagok alkotják a testeket. A Cientificos nevű honlapon, a tudósokkal való konzultálás után azt írták, a múmiák régészeti leletek, amelyekről két-két ujjat eltávolítottak. Későbbi kutatások azt mutatták, hogy a kéz két különböző ember csontjaiból származott, míg egy 2021-ben az International Journal of Biology and Biomedicine nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint a lények koponyái amorf lámakoponyák.

Maussan és társai azonban nem zavartatták magukat a cáfolatok miatt, ugyanolyan masszív meggyőződéssel állították a mexikói kongresszus előtt, hogy a Peruban talált testek bizonyítékok az idegen lények létezésére.

A testeket ezúttal is megröntgenezték, és ugyan José de Jesús Zalce Benítez, a Haditengerészet Egészségtudományi Kutatóintézetének munkatársa azt állítja, hogy a lények csontjai egy emberi csontvázból származnak, Julieta Fierro, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem csillagásza szerint nincs értelme annak, hogy az elmúlt évek alatt csupán röntgensugaras vizsgálatot végeztek a testeken, hiszen ennél már jóval fejlettebb technológia is rendelkezésre áll ahhoz, hogy megállapítsák, nem emberi lényekről van szó.

„Maussan azt állítja, beszélt a Guadalupei Szűzanyával, és azt mondja, hogy a földönkívüliek azért nem beszélnek velem úgy, mint vele, mert nem hiszek bennük”mondta az Associated Pressnek a kutató.

űr ufó földönkívüli űrlény
Forrás: Getty Images/ Anadolu Agency / Contributor

Maussan és társai tehát minden valószínűség szerint továbbra is csak át akarják verni az embereket a kamu űrlényeikkel. És mire jó ez nekik? Az egyik lehetséges magyarázat, hogy egyes ufóhívők hajlandók akár több ezer dollárt is fizetni egy-egy valódinak hitt űrlény testért vagy idegen tárgyért. A másik, hogy ezek az emberek, akik arra vetemednek, hogy mindenféle ál-földönkívülieket tákolnak össze, és megpróbálják valódinak beállítani azokat, annyira szeretnének egy olyan világban élni, amiben igazuk van, és léteznek űrlények,

hogy hajlandók megteremteni maguknak ezt a hamis illúziót a kreálmányaikkal.

Azonban lehet, hogy Maussannak és a többi fanatikus ufókedvelőnek nem kell már sokáig kamubabákat gyártani annak érdekében, hogy a világ ne csak elhiggye, de meg is bizonyosodjon arról: vannak földönkívüliek? 

Amerikai ufóláz 2.0

A kilencvenes évek ufóhulláma után 2017-ben került terítékre újra komolyabban a téma, amikor három rangos amerikai újság, a New York Times, a Washington Post és a Politico egyszerre hoztak le cikkeket arról, hogy az USA kormánya 2007 és 2012 között 22 millió dollárral támogatott egy azonosítatlan légköri jelenségeket (UAP) kutató programot, pedig hivatalosan 48 éve nem kutatnak az ufók után.

Aztán 2020-ban a Pentagon hivatalosan is kiadta a már említett cikkekkel együtt megjelent videókat, amiken azonosítatlan repülő tárgyak láthatók, 2022 májusában pedig a Képviselőház hírszerzési albizottsága katonai hírszerzőket kérdezett ki ufóügyben, és a NASA is létrehozott egy UA-kutató csoportot.

Az ufóügyek legújabb fejleménye, hogy júniusban David Grusch ex-titkosszolga azzal állt elő, hogy a kormány legalább egy, „ép és részben sértetlen” idegen légi járművet birtokol, és attól sem riadnak vissza, hogy elhallgattassák azokat, akik szerint nem kellene titkolni ezeket az „egzotikus járműveket” a Kongresszus előtt.

Állítása szerint több olyan emberrel is találkozott, akinek veszélybe került a testi épsége emiatt. Hogy Grusch talán nem a levegőbe beszélt, az is alátámaszthatja, hogy egyrészt nem egy hobbi ufóvadász tesz ilyen meredek állításokat, hanem egy olyan volt titkosszolgálati dolgozó, aki az USA Védelmi Minisztériumának egyik ügynökségén belül a megmagyarázhatatlan légköri jelenségek (UAP) elemzését vezette. Másrészt pedig több, jelenleg is szolgáló, magasrangú titkosszolgálati tisztviselő is kezeskedik a férfi megbízhatóságáért. 

Mindeközben a Pentagon minden évben kiadja az azonosítatlan légköri jelenségekről szóló jelentéseit, amiknek csak egy részükre van olyan logikus magyarázat, minthogy elszabadult meteorológiai ballon, drón, műhold vagy esetleg papírzacskó látható a felvételen, de több száz, eddig megoldatlan esetről is beszámolnak.

Hogy mennyi az igazságtartalma Grusch állításainak, egyelőre természetesen nem tudni, mindenesetre lázba hozta a nemzetközi ufórajongókat.

Ezért vagyunk egyedül?

Természetesen nemcsak a kíváncsi civileket, hanem a tudósokat is régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy van-e rajtunk kívül bármilyen életforma az univerzumban, és ha igen, hol. A kérdésre többféle elmélet létezik, egyik ezek közül abban a tanulmányban jelent meg, amit a NASA kutatói is jegyeznek. Az értekezésben arról írnak, hogy számítások alapján csak a mi galaxisunkban is számos olyan bolygónak kellene lennie, amin kialakult az élet, ennek ellenére egy ilyet sem találtunk. Mi lehet ennek az oka? – teszik fel a kérdést a tanulmányban a kutatók, és arra a lehetséges magyarázatra jutnak, hogy sok civilizáció kialakulhatott már az arra alkalmas bolygókon univerzum-szerte, de a fejlődésük során elértek egy bizonyos pontot, amely a vesztüket jelentette – azaz a civilizációk hajlamosak kiirtani magukat még azelőtt, hogy lehetőségük lenne találkozni egy másikkal.

Ha kíváncsi vagy, mit gondol Kiss László csillagász arról, hogy létezhetnek-e földönkívüliek, nézd meg az Elviszlek magammal vele készült epizódját:

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Anadolu Agency / Contributor

Dián Dóri