A tarot eredete máig homályos

Az atlantisziaktól kezdve az ókori egyiptomiakon át az onnan menekülő izraelitákon keresztül többféle teória van arról, honnan és kiktől is erednek ezek a kártyák, de az első írásos említést egy 1377-ben született dokumentumban találták meg, amiben épp betiltották a használatát. Boszorkányság, ugye.

De mi is a tarot-kártya? Az én fejemben az volt, hogy ezek gyönyörű, színes, látványos kártyák, amiket szétterítenek, a kérdező húz pár lapot, és aztán a lapok képeiből kiolvassák, mi várható. Hát, mint kiderült, ez csak nagyon távolról igaz.

Az igaz, hogy ezek a paklik csodaszépek. Nem véletlenül lehet könnyen rákapni a gyűjtésükre (már aki el tud tekinteni az olykor igen borsos áraktól). Szóval a minták lehetnek egészen változó stílusúak, de a szimbólumokat és a visszatérő motívumokat tekintve mindig vannak egyezések, fix pontok. Viszont:

a tévhittel ellentétben elsősorban nem jóslásra valók, hanem sokkal inkább önreflexióra vagy akár meditációra. 

Amit tudni kell: egy pakli két csoportra osztható. Van a huszonkét lapból álló Nagy Arkánum és az ötvenhat lapból álló Kis Arkánum. Minden lap egy személyt, helyet vagy eseményt képvisel, a Nagy Arkánum a nagyobb jelentőségű, a Kis Arkánum lapjai pedig a kisebb „titkok”, jelek feltárására valók. Most a végletekig lebutítottam a dolgot, de a lényege tulajdonképpen ez.
Minden pakli tarot-nak ez a felépítése, amit akár a legszimplább francia kártyára is le lehet bontani (azzal is jósoltak anno), csak annak annyi a hátránya, hogy a képek hiánya miatt kevesebb az asszociációs lehetőség.

Azt is olvastam, hogy érdemes olyan kártyacsomagot választani, ami a leginkább közel áll hozzád, aminek a lapjaiból (és képeiből) a legjobban, legszínesebben tudsz „olvasni”. 

Ismerkedés a jövővel magammal

Nem voltam a legfényesebben az elmúlt hónapokban, égető szükségét kezdtem érezni a hétköznapi kapaszkodóknak.
Az egyik lett a rendszeres, komolyan vett jóga. (Erről lesz is egy cikkem a jövő héten.)

A másik pedig, hogy (majdnem) mindennap előveszem a kártyákat.

Nem azért, hogy megjósoljam a jövőt. Nap mint nap hozok döntéseket, sokszor meg is gondolom magam, és olyan erős változásban van mindig minden, hogy a konkrét jövendőmondásban emiatt kételkedem.
Inkább kicsit úgy képzelem el ezt az egészet, mint a lapozgatós könyveket, ahol, ha szeretnéd, hogy a főhős belépjen az ajtón, lapozz a százhuszadik oldalra, de ha szerinted inkább fusson az ellenkező irányba, akkor a hetvenedikre. 

Szóval nincs minden lépés, minden döntés előre megírva. Nem lehet mindent látni előre.

Azt én el tudom képzelni, hogy kipipálandó feladatokkal jövünk a világra. Hogy vannak olyan életfeladatok, amiket EL KELL végeznünk, mielőtt meghalunk, és vannak utak, amik közül, ha sikerült választani, minden megváltozik. Ezt simán elhiszem.
És ezekre gyönyörűen rávilágít a tarot.

Tehát, ha húzok egy lapot, nem a jövőmmel ismerkedem, hanem magammal, a múltammal, a jelenemmel és az esetlegesen rám váró dilemmákkal, döntési helyzetekkel.

Mondok egy példát. A tavalyi év utolsó napján három lapot húztam, és egymás mellé raktam őket. Múlt, jelen és jövő. A múltra a „Pálcák Kilencest” húztam. A leírás szerint szorongás és bűntudat kínoz, akár ébren is rémálmok gyötörnek, és azt érzem, a nap minden percében harcolok vagy menekülök, és ebben az állapotban nem tudok és nem is szabad döntéseket hoznom.

Bingó.

Én pontosan tudtam, mit is jelent ez, legalábbis számomra. Többek között a múltban történt események, traumák feldolgozatlansága sodort abba az állapotba, amiből a kiutat keres(t)em épp. A múlt bekúszott a jelenbe, és hasonlóan bénulttá tett, mint azokban a helyzetekben, amik kísérteni kezdtek. 

 

Majd jött „A Bolond”, amit a jelenre húztam. Azt mondják, az egyik legjobb lap. Ez a lap, amiben összpontosul minden lehetőség. Csak el kell döntsem, milyen irányba haladok, és tegyem meg az első lépést. Ehhez meg kell szabadulnom az esetleges előzetes elképzelésektől, szorongásoktól, félelmektől. Azt írta a kézikönyv, hogy ez a pillanat, „mielőtt fejest ugrasz az ismeretlenbe, ijesztőbb magánál az ugrásnál”. Itt tartok most a kártyák szerint.

Bingó.

A jövőre pedig „Az Uralkodónőt” húztam, ami egy szeretetteljes, támogató, megerősítő jelkép. A jóslásban ez a lap a bőség időszakát és a lehetőségeket szimbolizálja. Csak tegyem meg a szükséges lépéseket, és amihez hozzáérek, arannyá válik. Hogy ez bingó-e, majd kiderül. De az biztos, hogy a legjobbkor jöttek ezek az üzenetek.

Nem az a lényeg, hogy hiszünk-e benne, vagy sem

Ha belegondolok, amikor a hétfői szerkesztőségi meetingeken Dixit (vagy ahhoz hasonló) kártyákat választunk, hogy melyik jellemez jelen pillanatban minket a legjobban, hasonló dolog történik. Asszociálunk, magunkra vetítjük a kártyák szimbólumait. Itt is ez történik, csak itt „vakon” választunk, aztán elmélázgathatunk azon, amit kiolvasunk belőle.

Majdnem mindennap előveszem a paklit. Ha van kérdésem, felteszem, és arra húzok lapot. Van, hogy csak úgy húzok, nem gondolok semmire. Bárhogy is és bármit is húzok, valahogy minden alkalommal valami számomra hasznossal gazdagodom.

Nem kell mindent olyan véresen komolyan venni, legkevésbé magunkat. Ez a pár perc, amit a tarot-kártyákkal töltök, igazából egy villámrandi saját magammal. Hogy fogom-e ennél komolyabban művelni a dolgot, nem tudom. De most rengeteget segít, amikor túl nagy a zaj a fejemben. A jóga és a meditáció tökéletes kiegészítője. Ha először jógázom, aztán meditálok pár percet, és utána még van egy pici időm kártyát is húzni, az a tökéletes lezárása a magammal eltöltött időnek. Segít összpontosítani, priorizálni.

Ugyanis a tudatalatti sosem pihen. Az, hogy a leírásokban megadott fix jelentéseken túl mit társítunk még egy adott képhez, rengeteg dolgot elárul rólunk. És ebben nincs semmi boszorkányság.

Most pedig ti jöttök!

Arra gondoltam, hogy év eleje alkalmából, csak a móka kedvéért húzok nektek három lapot. Ti tegyetek fel egy kérdést. Például: „Hogy alakul a szakmai életem ebben az évben?”, vagy „Sikerül-e változtatnom az életemen?”, vagy az örök klasszikus: „Rám talál-e a szerelem?”.  Ezek után válasszátok ki a három lefordított lapból az egyiket. Én pedig leírom – szigorúan puskából! –, mit jelentenek. A többit pedig ti adjátok majd hozzá. És most, légyszi', tapasztalt tarot-guruk, ne gondoljátok, hogy ezzel degradálni szeretném a tudásotokat, hogy elég ebből ennyi, ezt csak egy kis játéknak szánom, hátha más is kedvet kap hozzá, és akkor majd természetesen, mint ahogy én is, el lehet kezdeni jobban elmerülni a témában.

Szóval íme, a lapok és a leírásuk, ismétlem, puskából, nem magamtól.
(Ez az Antik anatómiai tarot, ha valakit érdekelne, szerintem eszméletlen gyönyörűek az illusztrációk.)

  • Pengék Királynője

A Pengék Királynője figyelmes és független. Magányosan tölti az idejét, a világból összeszedegeti az információfoszlányokat. Amikor azt hiszed, feléd se néz, előtted terem egy szarkasztikus megjegyzéssel vagy tanáccsal, ami annyira találó, hogy magad is megdöbbensz. A kártya azt szeretné, ha mások segítsége nélkül boldogulnál, mert eljött a függetlenség korszaka. Birtoklod a szükséges készségeket és információkat, már csak össze kell raknod ezeket. A racionális gondolkodás felülkerekedik az érzelmek által fűtött forrófejűségen, a hűvös közöny pedig a tiszta ítélőkészség támasza. 

 

  • Érmék Kilences

Az Érmék Kilences birodalmában bővelkedsz a pozitivitásban és a bőségben. Semmi sem tudja beárnyékolni a jókedved, mert az önbecsülésed a legmagasabb szinten áll. Az Érmék Kilences azt szeretné, ha büszkén tekintenél munkád gyümölcsére: elérted az anyagi biztonságot, az érzelmi kiteljesedést és a jó egészséget. Ez a kártya olyankor jelenik meg, amikor elveszettnek és zavarodottnak érzed magad. Jövetelével arra emlékeztet, hogy a legnagyobb befektetés, amit tehetsz, az önmagadba való befektetés.

  • Érmék Hetes

A tervezés és a türelem belép az életedbe az Érmék Hetes érkezésével. Elültetted egy sikeres vállalkozás magjait, és most már csak arra kell várnod, hogy a kis palánták elkezdjenek kibújni a talajból. Csak türelem! Ez az az időszak, amikor megtervezheted a következő lépéseket. Ne hagyd, hogy ez az értékes idő elsuhanjon melletted, fordítsd a javadra. A kártya arra is sarkallhat, hogy átértékeld a körülményeidet. Akkor tudod önmagad legjobb énjét megélni, ha rendre számba veszed a viselkedésedet és annak következményeit.

Na, melyiket húztátok? Meséljetek!

 

A képek a szerző tulajdonában vannak

Szabó Anna Eszter