A kommentek elolvasása nélkül én első blikkre azt vágtam rá a kérdésre, hogy boldogtalanságod kulcsa, ha rosszul kommunikálsz.

Ha mindig mindent magadban tartasz, nem juttatod kifejezésre az érzéseidet, az igényeidet, a szükségleteidet és azt, ami jó, amiért hálás vagy. Aztán egy-egy válaszon elmosolyodtam, a legtöbbtől pedig összeszorult a torkom. Tehát a nagy kérdés, mi teszi tönkre az életünket? Jöjjenek a legérdekesebb válaszok!

1.

A kábítószeren kívül a rosszul kezelt hitelekkel teheted tönkre az életedet. Rengeteg embert ismerek, akik kifejezetten jól keresnek, tisztességes jövedelemmel rendelkeznek, és ahelyett, hogy ebből élnének hitelkártya-tartozásokat és banki kölcsönöket halmoznak fel. Rendkívül könnyű magas limitet beállítani a hitelkártyákon, és sokan úgy csinálnak, mintha ez ingyen pénz lenne.

2.

Gyerekvállalással próbálni megmenteni egy házasságot.

3.

Ugyanezen a vonalon maradva: eljegyzéssel, házassággal próbálni megmenteni egy kapcsolatot.

4.

Béna társválasztással.

5.

Nem érdemes valakivel összeházasodni csak azért, hogy végre szexelhessetek.

6.

Szerencsejáték-függősséggel. Soha nincs megállás a lejtőn. Minél többet nyersz, annál magasabb tétben játszol, és csak az hajt, hogy még több pénzt szerezz. Ez teljesen más típusú függőség, mint a drog vagy az alkohol, ez nem veszélyezteti közvetlenül az egészséged vagy az életed, mégis teljesen tönkretehet.

7.

„A kokainnal Isten azt üzeni neked, hogy túlságosan sok pénzt keresel” – Robin Williams

8.

Rossz baráti társaságba kerülni fiatalon gáz. Gyakran ez az eredője a többi problémának, például drogok, fiatalkori bűnözés, nem kívánt terhesség stb.

9.

Öngyűlölettel teszed tönkre magad.

10.

Halogatással.

11.

Bunkónak vagy elérhetetlennek lenni az emberekkel, akiket szeretsz. Borzalmasan viselkedtem a kisöcsémmel, pedig valójában soha semmi olyat nem tett, ami indokolta volna a verbális abúzust, amit vele szemben alkalmaztam. Átmentünk néhány traumán, és öntudatlanul is kitaszítottként kezeltem, mert egyedül ő volt nálam fiatalabb a családban. Nemrégiben volt egy öngyilkossági kísérlete. A gyerekes agyammal nem fogtam fel, hogy nem én voltam az egyetlen, aki keresztülment a nehézségeken. Neki nem volt senkije, és a mai napig komoly nehézségei vannak a bizalom terén. Bármit megadnék, hogy visszamehessek az időben és mellette legyek. Bármikor elcserélném az ő fájdalmát az enyémre. Rettenetesen bánok mindent, amit vele tettem, és biztos vagyok benne, hogy részben én is hozzájárultam a depressziójának a kialakulásához és az öngyilkossági hajlamához. Ez örökre kísérteni fog. Sokszor bocsánatot kértem tőle, a legjobb barátok vagyunk már, és valószínűleg közelebb állok hozzá, mint bárki más. De rengeteg megbánás van bennem, és magamat hibáztatom azért a sok fájdalomért, amin keresztül kellett mennie. 

 

12.

Az étkezési zavarok elég gyorsan tönkretehetik az életed.

13.

A válaszom: teherbe esni és megtartani a gyereket úgy, hogy nem akartad.

14.

Tudom, vitatható, de szerintem nem mindenkinek való a gyerek. Ismerek néhány embert, akik utálják az életüket, mert szülővé váltak. Persze, szeretik a gyereküket valamennyire, de a szívük mélyén bánják, hogy fel kellett adniuk az álmaikat.

15.

Rugalmatlansággal. Ha képtelen vagy elfogadni a változást, vagy annak a lehetőségét, hogy nem neked van igazad, kudarcra vagy ítélve. Nem az erő jele, hogy buzgón védjük a védhetetlent, és nem a gyengeség jele, ha beismerjük, hogy a dolgok változhatnak, vagy hogy mindenki hibázhat. A dogmák iránti elhivatottság – a valósághoz való alkalmazkodás nélkül – a legbiztosabb módja annak, hogy elveszítsd az állásod, a barátaid és a szeretteid.

16.

Tagadással, azzal, ha nem nézel szembe a traumákkal. Azok ugyanis egyre nagyobbak és rosszabbak lesznek, hacsak nem nézel szembe a sok szarral.

17.

Megengedni magadnak, hogy azt gondold: az életed már úgyis tönkrement, hiba.

18.

Toxikus családban felnőni rossz alap.

19.

Öngyilkossági kísérlettel.

20.

Korai házassággal, amikor még nem ismered önmagad.

21.

A kisbabám szerint vége a világnak, ha félbetörik a banán, miközben eszed.

22.

A passzivitással. Ha nem csinálsz semmit, az tönkre fogja tenni az életed, mert soha nem azt fogod tenni, amire igazán vágysz. Menj, költözz el, hódítsd meg azt a lányt, vállald el azt a munkát. Csináld, amit szeretnél, csak tedd bele az energiát!

23.

Ha ok nélkül gyűlölöd az embereket. Az irigység is biztosan tönkre fogja tenni az életed.

24.

Kapcsolatba kezdeni egy patológiás narcisztikussal. Még ha egy magabiztos, kiegyensúlyozott ember is vagy, tönkre fogja tenni az életed.

25.

Éjszakai redditezéssel.

Szerintetek mi az, ami garantáltan tönkreteszi az életünket? Várjuk kommentben a válaszaitokat, legyen az akár komoly, akár vicces.

Krajnyik Cintia

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Igor Ustynskyy