Mit tudunk James Bondról?

A történet szerint a titkos ügynök elvesztette a szüleit, majd volt egy apafigura az életében, aki rejtélyes módon eltűnt, és szoros, de furcsa kapcsolat fűzi a feletteséhez, a mindenkori M-hez. Lelki rezilienciából tuti, csillagos ötöst kapna, mert szinte mindig higgadt, de ha elveszíti a fejét, akkor is megmarad a ravaszsága és a rendkívüli intelligenciája. Általában nagyon kifinomult, de – különösen, mióta Daniel Craig játssza – van benne valami nyers erő. Önfejű és megzabolázhatatlan, mégis képes együttműködni másokkal – munkaügyben.

A magánéleti kapcsolatai viszont megérnének pár száz óra terápiát, ugyanis erős kötődési problémákkal küzd, saját bevallása szerint sosem volt szerelmes,

mégis mindig akad néhány nő, akik feltűnnek mellette, majd valamilyen okból eltűnnek. A karakternek nagyon markáns eleme az angolsága, amire minden érában kicsit másképp építenek.  

Kik voltak eddig, és mit adtak hozzá a karakterhez?

(Tudom, hogy szentségtörés, de az egyfilmes Bondot, George Lazenbyt lehagytam a listáról.)

Sean Connery volt az első James Bond, úgyhogy maga a legenda eleve (többek között) neki köszönhetően indult útjára. Ő volt a sármos, egyszerre jó és „rosszfiú” megtestesítője, aki nemcsak csalt a játékban, de a nőkkel szemben is olyan hangot ütött meg, ami ma már nem férne bele a PC-be.

via GIPHY

Roger Moore volt a legromantikusabb James Bond: hét filmben összesen 17 nőt csábított el. Nemcsak szárazföldön, de vízen és az űrben is profi volt, és ő járt a legtöbb országban a James Bondok közül – és mindenhol csodásan megtalálta a helyét. Emellett ő volt az a titkos ügynök karakter, aki kicsit talán ironikusan jelenítette meg ezt a nagyon valószerűtlen férfiideált. Szemöldökmunkája legendás. 

via GIPHY

Timothy Dalton már a negyvenes éveiben járt, amikor megkapta a szerepet, így fajsúlyosabbá tette a karaktert. Ő igazi lázadó Bond volt, tipikusan hozva azt a szálat, hogy egy nyomozó akkor áll rá igazán az ügyre, amikor leveszik róla. Ő jobban tisztelte a nőket, mint elődei, de ez talán a világban zajló változásoknak is köszönhető.

via GIPHY

Pierce Brosnan irányában személyes elfogultsággal küzdök (nem olyan küzdelmes amúgy), ezért is került rá a castinglistánkra. Egyszerre kifinomult és vicces, olyan kemény, hogy öltönyben elvezet egy tankot, és olyan jó fej, hogy (majdnem) otthagyja az egész ügynökösdit a szerelemért. 

via GIPHY

Daniel Craigről azt mondják, ő volt a legemberibb James Bond, aki az elérhetetlen titkos ügynök figuráját életszerűvé tette azzal, hogy nem viselkedett mindig tökéletesen. Ehhez hozzájárult az is, hogy talán nála derült ki a legtöbb az előzménytörténetéből. Az pedig, hogy keveset beszélt, valahogy még férfiasabbá tette. (Egyébként a korábbi Bondok szerint is ő a valódi Bond.) 

via GIPHY

De milyen a mai James Bond?

Természetesen kicsit olyan, mint az összes egykori, ám közben alkalmazkodik a mai korhoz, és egy kicsit kevésbé hozza a nőket leuraló, lenéző férfias sztereotípiákat. Tudatos annyira, hogy segítséget kérjen a traumafeldolgozásban (nem „bebaszva” gyilkolászik, hanem szakemberhez jár). Csapatjátékos, még akkor is, ha időnként önfejű (mert az azért kell).  

 

Amit érdemes lenne megtartani a korábbi karakterekből a külsőségeken (öltöny, menő kütyük, szuper járművek és vodka-martini) túl, az az angolság, a lázadó attitűd és szerintem a Craig-féle tökéletlenség. 

Akkor nézzük a listát, hogy kiket kell megvizsgálnunk a James Bond-tengelyen!

Cate Blanchett amellett, hogy nő – ami szerintem simán belefér 2021-ben –, viszont ausztrál (bár a hazája legalább tagja a Brit Nemzetközösségnek), ezért határozottan neccessé teszi a választást. Mindeközben elegáns, kifinomult, el tudom képzelni, hogy jár terápiára… de azt nem, hogy ha arról van szó, gyilkol is, maximum egy lájtos méregkeverést néznék ki belőle. Túl sok a kérdőjel. 

Cate Blanchett - Forrás: Getty Images/Vittorio Zunino Celotto

Tom Hardy férfias, és szerintem hozná ugyanazt a hús-vér vonalat, amit Craig, de az az elegancia talán hiányzik belőle, amit a karakter megkövetelne.

Azért versenyben maradhat, de csak azért, mert félek a népharagtól.

Tom Hardy - Forrás: Getty Images/Kevin Winter

Cillian Murphy szerintem a Peaky Blindersben megmutatta, hogy tökéletesen alkalmas az elegáns, kegyetlen és titokzatos főhős szerepére. Az egyetlen érv, ami ellene szól, az a kora: pont a napokban múlt 45 éves, de azért szerintem három-négy rész még pont beleférne.

Cillian Murphy - Forrás: Getty Images/Samir Hussein/WireImage

Tom Hiddleston igazi modern James Bond lenne. Az UNICEF nagyköveteként tutira odafigyelne arra, hogy a karakter végre megszabaduljon az idejétmúlt sztereotípiáktól – egyúttal talán éppen ezért kicsit túl „jófiú” a kegyetlen kém szerepéhez.

(Egyébként állítólag azért esett ki a pikszisből mint leendő James Bond, mert randizgatott Taylor Swifttel. Ez, mondjuk, nagyon vicces lenne – ha igaz egyáltalán –, tekintve Bond nőinek listáját.)

Tom Hiddleston - Forrás: Getty Images/Ian West/PA Images

Idris Elba tökéletes Bond lenne, egyrészt azért, mert magas, másrészt maga a producer is azt nyilatkozta, hogy időszerű lenne egy színes bőrű főszereplő… viszont 48 évesen kicsit idős már a szerephez. És egyébként ő is elég „jófiú”: a karrierje indulását támogató ifjúsági szervezetnél bűncselekmény-ellenes nagykövet. Bár ebben van némi potenciál az iróniára, de Bond azért talán nem bűnöző. Legalábbis azt hiszem.

Idris Elba - Forrás: Getty Images/Emma McIntyre

Regé-Jean Page kapcsán már akkor felmerült, hogy megkapta Bond szerepét, amikor kiderült, hogy kiszáll a Bridgertonból. A sorozat női rajongói nyilván egy emberként rohannának megnézni a vele készült filmet, akkor is, ha korábban egyetlen részt sem láttak a Bond-sorozatból. Page amellett, hogy hozza a színes bőrű vonalat, fiatal is, és valószínűleg elkötelezett híve lenne a hölgyekkel való megfelelő bánásmódnak. És az elegancia + kifinomultság vonal is rendben van.

Regé-Jean Page - Forrás: Getty Images/David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for dunhill

Ryan Reynolds kanadai származású, szóval éppen csak maradhat a listán (mert a hazája szintén a Brit Nemzetközösség része), de érdekes módon őt egyetlen külföldi cikkben sem láttam az esélyesek között. Talán azért, mert nem elég titokzatos, vagy nem kelt elég sérült benyomást ehhez a szerephez? Én ezt látom mögötte. Mindenesetre egyáltalán nem tartozik ide, de nézzétek meg az Instáját, szerintem az egyik legviccesebb celeb Insta-oldal.

Ryan Reynolds - Forrás: Getty Images/Jason Mendez/WireImage

Bocsánat, de néhány szavazatot (Jason Momoa, Ryan Gosling, Judi Dench) nem elemeztem részletesen, nem tudtam őket komolyan venni.

Ebből is látszik, hogy egy jellem vagyok, mert a hawaii születésű Momoát bármilyen szerepben el tudnám képzelni, mert vele kapcsolatban kifejezetten élénk a fantáziám, mégis ellenálltam.

  

Konklúzió

Érkezett szavazat két korábbi James Bondra is: van, aki Pierce Brosnant hozná vissza, más viszont megtartaná Daniel Craiget (én). Egyébként, ha szeretnétek még ötleteket gyűjteni, EZ itt elég komoly lista pro és kontra érvekkel. Aztán kommenteljetek, hogy szerintetek ki lenne a tökéletes James Bond – elvégre a castinghoz mindenki ért, nem?! (Irónia, mi sem értünk hozzá, de azért szívesen elképzeltünk pár jelenetet a felsorolt színészekkel… khm.)

Mindenesetre nekem is van konklúzióm: szerintem olyan sok az esélyes jelölt, hogy dobni kellene ezt a „magányos harcos” irányvonalat, és csinálni egy Ocean’s-filmek plusz James Bond fúziót a „brotherhood” jegyében, és akkor a felsorolt színészek mind felkaphatnák a méretre szabott öltönyüket, és nagyüzemben készülhetne a rázott vodka-martini.

Tóth Flóra

Olvassátok el egy korábbi írásunkat is ITT, melyet a WMN eddigi legfiatalabb szerzője, az akkor 12 éves Bardócz Laci írt a James Bond-filmekről! Érdemes!