Gratulálunk, innen már csak egy lépés a CSOK!

Ezt mondta nekem Radojka, miután látta a hétvégi tojásfestős képeimet, és küldött egy Facebook-esemény meghívót Dagi cica jósdájába. Teljesen őrült ez a nő, mindig ilyen Facebook-csoportokba hív meg. Ezzel szemben én igazi takaros menyecske voltam a hétvégén. Hagyományos módszerekkel, a természet istenadta színeit használva tojást festettem, értsd: hagyma héjával, kávéval, céklával, lila káposzta levelével. Kalácsot is sütöttem. Koszorúba fontam. Rohadtul ráérek a Covid alatt. Idilli, nem igaz? Szinte meghatódom saját magamtól. 

Iróniát félretéve, a vírushelyzet ellenére szűk körben ugyan, de megtartottam az idei húsvéti dekorálást. Értsd: a barátnőim időnként be-be csekkolgatnak, van, aki őrült Facebook-eseményekkel, mások pedig azzal, hogy nincs-e kedvem délutáni foglalkozást tartani, lefárasztani öt–hat éveseiket, serdülő kamaszaikat. Utóbbi korosztályt, bevallom, már nem szívesen vállalom, nekik sajnos már ciki vagyok. És nekem is rettentően rosszulesik minden alkalommal szembesülni azzal, hogy öregszem, meg hogy nem elég kúlak a szlengjeim. Egyedül abban tudok hozzájuk kapcsolódni, hogy Harry Styles szerintem is helyes. 

Úgyhogy kisgyerekeket örömmel vállalok bármikor, nekem ugyanis ebben az a biznisz, hogy a szomszédomat kínozhatom gyereksikongatással, labdázással. Muhaha. (Nem). Valójában a szorgos kis kezek segítségével sokkal gyorsabban elkészülnek a tojások. Gondolhatjátok, hogy azért annyira nem nagy móka nekem sem itthon tojást festegetni egyedül. Erre a buddhista dekoros átlényegülésre talán csak egy Martha Stewartba oltott Marie Kondo lenne képes.

Modern háziasszony hagyományos technikával tojást fest

Egészen más úgy dekorálni most a húsvéti vírushelyzetben, hogy zárva vannak a kreatív boltok (néhány talán már csődbe is ment), és megkellhúznianadrágszíjat. A dekorálás viszont ritkán szól a nadrágszíj meghúzásáról. Ez ugyanis, lássuk be, elég költséges hobbi, sok utánajárással keresgéléssel, gyűjtögetéssel. Én például egy igazán jó alapanyagért bármeddig elmegyek. De most nem éreztem igazán késztetést ehhez, és takarékoskodni is próbálok.

Mivel „háborús” időket élünk, az idei húsvéti tojásfestéshez olyan ötleteket kerestem, aminek a hozzávalóit pikk-pakk be lehet szerezni, olcsó, és nem fog a vámon fennakadni. Ételszínezék, rizs, borotvahab, zöldség, virág, harisnya. Ezekre lesz most szükségünk!

A Közgázon az egyik tanáromnak volt egy kedvenc idézete a spórlással kapcsolatban, amit azóta is szeretek használni, úgy hangzik, hogy „nincs ingyen ebéd”. Azt jelenti, hogy mindennek megvan az ára, akkor is, ha „csak” az idődet teszed bele. A mai modern humánerőforrás-menedzsment erre persze azt válaszolná, áldozd az időd olyan feladatra, amit jóérzéssel csinálsz, és amit nem élsz meg veszteségnek, kiadásnak. Ez mind olyan szépen hangzik. Én úgy látom, hogy amikor a barátaim fején ugrálnak a gyerekeik, akkor nem ezen mértéktartó filozofikus közgazdasági érvek mentén tesznek rendet – teszem hozzá, teljes joggal. Hanem a „bármennyi pénzt megadok, csak legyen vége a kínzásomnak”-elv érvényesül. 

Na, hát most arra vállalkoztam, hogy megpróbálok mindenkinek egy kis időt spórolni húsvétkor. Kevés takarítást, kevés anyagi ráfordítást igényel, viszonylag szép hímes tojásokat kaptok a végén, és egy egész délutánra lekötik a gyerekek energiáit. A win-win jegyében három ötletet is hoztam nektek:

  • Egy trutymákolós, könyékig borotvahabban nyúlkálós tojásfestést, amit a gyerekek imádnak. (Hazudnék, ha azt mondanám, hogy én nem élveztem.)
  • A világmindenség legegyszerűbb tojásfestését, amihez csak rizs és ételszínezék kell.
  • Végül pedig a hagyományos tojásfestés módszerét láthatjátok hat különböző zöldséggel/gyümölccsel.

 

Elő a borotvahabbal!

A tojásfestés fókuszcsoportjában egy öt és fél éves és egy hétéves kislány volt, és anyukájuk, akit Tóth Flóraként ismerhettek a WMN-cikkekből (nem kaptam engedélyt a korának leírására). Egybehangzóan ez a tojásfestés volt mindegyikünk kedvence. Bármilyen szörnyen is fog kinézni a képeken, a takarítás sem volt vészes utána. Az ételszínezék hál' istennek, mindenből kijön.

Hozzávalók:

Egy doboz tojás

Ételszínezék

Gumikesztyű

Muffin-sütőforma vagy befőttesüveg

Kínai evőpálcika, fogpiszkáló, bármilyen vékony pálcikaszerű dolog

Tojásfestésnél rendszerint ecetes vízben elő kell főzni a festésre szánt tojásokat, hogy felpuhítsa picit a héjat, és jól megtapadjon a festék. Nos, nem tudom, hogy az ecet és a borotvahab milyen reakcióba lép egymással, de úgy sejtettem, nem barátai egymásnak, úgyhogy ezt a lépést elhagytam. (Aki esetleg kipróbálta már, ossza meg az élményét velünk.)

A festés gyors, az előkészítés viszont időigényes. Azt javaslom, válogass a piacon minél világosabb színű tojásokat, mert annál szebben és jobban fogja be majd a festék is. Az eredménynek opálos, kvarcos tojásoknak kell lennie, mintha csak vízfestékkel festettük volna meg.

Fújj borotvahabot a tálkákba, befőttesüvegekbe, cseppents bele ételszínezéket, több színt is tehetsz bele. Fogd a pálcikád, és finoman kevergesd az ételszínezéket benne. Ha teljesen összekeversz piros ételfestéket borotvahabbal, akkor egy klasszikus piros tojást fogsz kapni. Ha ebbe még belecseppentesz kéket és feketét, aztán elkevered, akkor kábé egy piros-fekete opálos sárkánytojásod lesz. Mivel a cél az, hogy szép színátmenetes opálos tojásokat kapjunk, ehhez a festéket a habban csak picit kell megkavargatni, majd a tojásokat belemélyeszteni a habba, és betakargatni. Hagyd állni egy éjszakán át, finoman mosd le róla a habot, és kész is!

Mi piros, sárga, narancssárga és zöld ételfestékeket használtunk, de egyértelműen a piros volt a tuti befutó.

Pro tipp: Nem biztos, hogy a sárga, zöld ételfestéket legközelebb is erre használnám el. Minél sötétebb, minél erősebb a színe, annál jobban befogja a tojás héját.

 

Rizzsel is lehet festeni? Lehet!

Hozzávalók:

Egy csomag rizs

Ételfesték

Műanyag zacskó

Főzd meg a tojásokat ecetes vízben, hogy jól megtapadjon rajta majd a festék. Tegyél egy műanyag zacskóba rizst, cseppents bele ételfestéket, és zárd össze. Ha megfőtt a tojás, rakd hozzá, és jól rázogasd össze, hogy a színes rizsszemek belekarcolják a „monogramjukat” a tojás héjába. Ismételd meg több különböző színnel.

Én túlbuzgóságomban addig-addig dobáltam a tojást a zacskóban, hogy teljesen pirosra festettem, úgyhogy, ha hímes tojást szeretnél festeni, ez is lehet egy módszere.  

Mindenesetre ez a módi nem volt a kedvencem – a gyerekek nyilván baromira élvezték –, számomra nem lett annyira szép erdménye, mint a borotvahabos, de senkit sem beszélnék le arról, hogy tegyen egy próbát vele. Talán ti ügyesebbek lesztek nálam.

 

Hagyományőrző tojásfestés modern háziasszony módjára

Ó, igen. A kedvenc kísérletem volt mind közül. A gyerekek a virágválogatást és a zuttyantást élvezték, azaz: amikor a színes lébe beletettük a harisnyába bugyolált tojásokat.

Amint ezzel megvoltunk, elhúztak macskát nyúzni, labdázni, úgyhogy Flórával ketten maradtunk a tojásfestegetésben. (Lehet, hogy a gyerek energialekötését megoldja egy macska és egy labda, és nektek kéne csak tojást festeni, tiszta mindfulness).

Elöljáróban annyit szeretnék megjegyezni, kedves háziasszonyok, hogy semmiképp se „ötven denes” harisnyával menjetek neki a hagyományos tojásfestésnek. Legfeljebb rajtatok legyen ilyen harisnya, de a tojásokhoz bőven elég a legvékonyabbat kiemelni a fiókotokból, azok többnyire úgyis nagyon hamar kilyukadnak.

Hozzávalók a színezéshez:

Ecet

Befőttesüveg

Vékony harisnya

Virágok, falevelek, petrezselyemlevél

Sárga színhez: kurkuma vagy curry és gyömbér

Ciklámen: cékla

kék/lila: lila káposzta

barna: kávé

világosbarna: hagyma

zöld: petrezselyem

+1 tipp: gránátalma leve is jó lehet még piros, narancsos színhez

Amíg elkészíted a színezékeket, főzd meg a tojásokat ecetes vízben!

Lássuk a sárgát: fogj egy befőttesüveget, darabolj bele gyömbért, önts rá bőségesen curryport, ecetet, majd forró vizet, és rázd össze az üveget.

Zöld: tegyél petrezselyemzöldet és ecetet egy befőttesüvegbe, majd öntsd fel jó forró vízzel!

Kék/lila: főzz meg egy lila káposztát, majd a levét öntsd egy befőttesüvegbe (tegyél esetleg hozzá egy picit a káposztából is), adj hozzá ecetet.

Barna: főzz egy hosszú kávét, és öntsd bele egy befőttesüvegbe, adj hozzá még egy pici vizet, illetve ecetet.

Világosbarna: vöröshagyma, lilahagyma héját tedd egy befőttesüvegbe, önts rá ecetet és forró vizet. (Az autentikus hagymahajas tojásfestésről Csepelyi Adri írt korábban, ITT elolvashatod, hogyan kell csinálni!)

Ciklámen: turmixold le a céklát, tedd befőttesüvegbe, öntsd fel forró vízzel, pici ecettel, és kész is a ciklámen.

Mielőtt a tojásokat bebugyolálnád a harisnyába, tegyél rájuk valamilyen virágot, levelet, az adja majd a mintát. Zuttyantsd bele a befőttesüvegbe, hagyd benne maximum egy napig, és kész is a színezés.

Noha mindenki felkészített arra, hogy sem a zöld, sem a sárga szín nem fogja érdemben megfogni a tojásokat, én azért reménykedtem. Sajnos igazuk lett a többieknek. Ellenben az az érdekes jelenség történt, hogy ott, ahol egy picivel több ecetet tettem, a virágmintát szépen körbemarta az ecet. Úgyhogy, sárga és zöld helyett fehér tojásokat kaptam, és egész pofásak lettek. Akárcsak a lila káposztával, kávéval, céklával színezettek is. Persze összehasonlíthatatlan az eredmény azzal, amikor profi festékekkel dolgozol. Úgyhogy a locsolók tőlem idén ezekből a kissé csoffadt tojásokból válogathatnak. (De leginkább maradjanak otthon bandázás helyett.)

Érdemes ezekkel az eszközökkel kísérletezni, nagyon bírtam a borotvahabos-opálos tojásfestést, de mind közül ez volt számomra a legérdekesebb.

Nyilván a gyerekek élménye más volt. Mire elkészültünk a tojásokkal, a macskám is lefáradt – pörgött egész este fel-alá rohangálva a lakásban – és a gyerekek is mélyen aludtak. Úgyhogy ki-ki döntse el, hogy tojásfestésbe fog, vagy örökbe fogad egy állatot.

Ha utóbbi mellett döntenétek, semmiképp se egy sebtiben beszerzett húsvéti nyúl legyen!  (Az állatok élete nem játék, és nem is csak egy hétvégére szól a felelősség.)

Szőcs Lilla

A képek a szerző tulajdonában vannak