Ki tudja, miért, talán a pandémia az oka, vagy egyszerűen ilyenek épp a trendek, a díjazott játékok közt idén az asszociációs, kommunikációs és együttműködésre építő társasjátékok arattak.

Nyugodjatok meg, versengés is van bennük bőven, de a győzelemhez a következő játékoknál a taktikai érzéken felül szükség lesz kreativitásra, kommunikációra és csapatmunkára.

Aki esetleg még új a társasjátékok világában, annak mondom, a Spiel des Jahres, német kritikusok díja (bővebben ITT írtunk róla) egy nemzetközileg is számon tartott minőségi elismerést jelent a társasok közt, egyúttal a díj főhajtás is a társasjáték-tervezők munkássága előtt.

A Mensa Társasjáték-díjat pedig a Mensa HungarIQa (magas intelligenciájú embereket összefogó társaság) alapította. 2009 óta minden évben megválasztják a hazai fejlesztésű és magyar kiadású játékok közül a legjobbakat. Bővebben ITT olvashatsz róluk. 

Lássuk, mivel játszunk idén ősszel!

2020 Spiel des Jahres játékai a következők

Az év családi társasjátéka: Képérzék

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Board Game Cafe Budapest (@boardgamecafebp) által megosztott bejegyzés,

A Képérzék nem véletlenül lett az év családi társasjátéka, a szabályrendszere annyira átlátható, hogy játék közben nem fognak barátságok megszakadni, az hétszentség. Ahogy a neve is mutatja, elsősorban a kreativitásunkat és az asszociációs-készségünket fogja megmozgatni, ám egyúttal azt is próbára teszi, mennyire ismerjük játékostársainkat.

A feladat egyszerű: a játékosoknak csupán néhány eszköz áll rendelkezésükre (a játék tartalmazza ezeket az eszközöket, például: cipőfűző, építőkocka, kártyalapok), hogy megalkossanak egy képet.

Ebből a „műalkotásból” kell majd rávezetni a többieket, hogy az előttük heverő képek közül pontosan melyiket is húzta.

Engem az Agent Undercoverre (Titkos ügynök) emlékeztet picit a játék, ott nem képek, hanem érvelés útján, helyszínkártyák segítségével kell támogatnod a játékostársaidat, hogy te pontosan ki is vagy, annyi csavarral a végén, hogy közben meg kell találni, közületek ki a beépített ügynök. 

Ha képes, kreatív asszociációs játékra vágytok, akkor ajánlom még nektek a Conceptet, az Imagine-t és a Dixitet.

Az év gémerjátéka: The Crew (A csapat)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Giraffe Club (@giraffeclub2019) által megosztott bejegyzés,

A könnyedebb játék után most egy kicsit nehezebb, ugyanakkor baromi izgalmas mérkőzés következik. A Spiel des Jahres újabban a hosszabb, megfeszített figyelmet igénylő táblajátékokat is díjazza, ilyen a The Crew is. Éppen ezért elöljáróban ezt a társast nem ajánlanám se vasárnapi családi ebéd mellé, se péntek esti ismerkedős házibulikba. Inkább azoknak a baráti társaságoknak való, akik szívesen elmélyülnek egy több órán át tartó játékban is. 

A The Crew, azaz A csapat egy űrben játszódó társas, ami ötven izgalmas küldetésen keresztül próbára teszi a játékosokat, vagyis űrhajósokat – mind csapatként, mind egyénileg. Ezek a küldetések pedig egyre csak nehezednek és nehezednek…

A játék egyszerre együttműködő és versengő, a küldetések a stratégiai érzéket és a kommunikációs készséget egyaránt próbára teszik.

Ha ilyen, és ehhez hasonló játékok érdekelnek, ajánlom neked a Mars terraformálását és a Pandémiát. Míg egyik a klímaváltozás témáját dolgozza fel, a másik a Covid-19 miatt vált éppen nagyon aktuálissá.

Az év gyerekjátéka: Speedy roll

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Brettspiellovers (@brettspiellovers) által megosztott bejegyzés,

A német kritikusok választása alapján az év gyerekjátéka (dobpergés): a vidáman bukfencező sünik! Éljen-éljen! A játékot elsősorban a gyerekeknek ajánljuk (négyéves kortól játszható). Családi játék gyanánt nem biztos, hogy annyira önfeledt szórakozást nyújt mindenkinek, inkább csak a gyerekeknek (bár ki tudja, megér egy próbát).

Számomra meglepő és egyben üdvözítő is, hogy a Speedy roll játékmenetben is megjelenik a kooperatív társasok szellemisége. A cél, hogy a sünik gurításával minél több almát, levelet, gombát gyűjtsenek össze a játékosok. Egyszerű, igaz?

Az izgalmat és a sokszínűséget a játékban az adja, hogy a pályát, vagyis az „erdei ösvényt” a játékosok állíthatják össze, és eldönthetik, hogy a menete milyen típusú legyen: együttműködő vagy versengő.

Ha szeretnél még több gyerekjátékot megismerni, akkor EBBEN a cikkben egyszerre többet is találhatsz. Kollégánk (akkor még) két és fél és négyéves gyerek anyukájaként szemlézte kedvenceit.

A 2020-as év Mensa Társasjáték-díjasok:

Csillagvadászok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Oláh Péter (@mcreggeli) által megosztott bejegyzés,

A társasjáték édes, cuki dizájnja láttán, elsőre talán azt hihetnénk, hogy kizárólag gyerekeknek ajánlott. Ne dőljetek be!

A cuki, gumicukorszerű játékcsillagok kinézete csak látszat – ez egy kőkemény taktikai játék.

A táblajáték a kilencvenes évek gyűjtögetős számítógépes játékait idézi, éppen ezért – és a baromi jól megtervezett játékmenetért – ezen a listán az eddigi kedvencemmé vált (közvetlenül a The Crew után).

Célja egyszerű: minél több csillagot kell összegyűjtened. A csavar, hogy az űrpálya rettentő trükkösen van megtervezve, ugyanis egy ugrás az űrben egészen máshogy néz ki, mint bármelyik másik földi társasjátékban. Beutazhatod a pályát keresztbe-kasul a csillagokért, akár hirtelen tehetsz meg nagy távolságokat egy-egy jól irányzott lépéssel.

A játékosokat a folyamatos esélylatolgatás és taktikázás tartja izgalomban: milyen útvonalon kezdd el összegyűjteni a csillagokat, hova ugorj, hova lépj, és vajon merre indulnak a többiek?

Noha a társassal már hátéves kortól lehet játszani, én a helyetekben lenyúlnám a kölyköktől, az tuti.

Harry Potter roxforti csata

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Seres Tibor László (@_bullfather_) által megosztott bejegyzés,

Meglehet, kicsit elhamarkodottan dobálóztam az előbb a „kedvenc” jelzővel, pedig lassan az ajánló végéhez érünk. Nagy bátorságra vall olyan epikus történekre társasjátékot építeni, mint amilyen Harry Potter is. Hiszen komoly rajongói elvárások nyomhatják a tervezők vállát, például az, hogy méltó legyen a Harry Potter-történetekhez, és legalább olyan jó játékélményt nyújtson a rajongóknak, mint olvasás közben.

A zsűri megítélése szerint úgy látszik, ez sikerült, de a játékmenet is elég izgalmasan hangzik. Nézzétek csak:

A Harry Potter roxforti csata együttműködésen alapuló stratégiai játék, amiben a játékosok Harry, Ron, Hermione és Neville bőrébe bújhatnak, küldetésük, hogy megmentsék a Roxfortot a sötét erőktől.

Ehhez pedig mindenkinek félre kell tennie versengő énjét, egyéni céljait, és a Roxfort érdekében összefognia, harcolnia.  

A játékosok átélhetik a hírhedt Roxforti csatákat a társason keresztül, részesei lehetünk a varázslóvilágnak, amin oly sokan felnőttünk.

Aki szereti a Harry Potter világát, annak a Harry Potter-féle Dobble-t ajánlom még.

Spicy társasjáték

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alan Lacey (@alanlacey) által megosztott bejegyzés,

Legvégül elérkeztünk a Spicyhoz, ami Győri Zoltánnak, az IGEN? néven futó partijáték tervezőjének új kártyajátéka.

Mind büszkék lehetünk a magyar társasra, ugyanis elképesztő nemzetközi sikereket ért el, idén például a Spiel des Jahres-jelöltek listájára (az idei év kilenc legjobb játéka) közé is bekerült.

Külön öröm, hogy a Spicy minden részlete aprólékosan és igényesen megtervezett: a doboz szövegétől a rajzokig. Az autentikus illusztrációkat egy dél-koreai grafikus, Jimim Kim tervezte a kerettörténethez, ami így szól: Három nagymacska klánja legjobbjait új küzdőtérre hívja. Bátorságukat immár nem véres harc bizonyítja. Az igazi hős nemcsak erős, de könnyedén fogyasztja a legcsípősebb ételeket is! Lángoló ajkakkal és könnyező szemekkel licitálják túl egymást. Hazugság talán a nagyotmondás, ha vállalod a lelepleződés következményeit? E legendás dilemmából születik meg egy új korszak új harci taktikája, a BLÖFF.

A kártyajáték alapjai engem picit a svindlire emlékeztetnek, amit rettentően szerettem gyerekként. A Spicyban a játékosok egymást követve sorban teszik le a kártyáikat a kezükből, megnevezve az azon lévő fűszert és az erejét. Ha úgy sejted, hogy játékostársad blöffölt, akkor meggyanúsíthatod. Ámde nem mindegy, mivel gyanúsítod, ha a fűszerről valóban blöffölt, de a kártya száma stimmel, a blöffölő nyeri a pontokat. Minden szó számít, vigyázat!

    Szőcs Lilla

Ha esetleg erről a listáról nem találtál olyat, ami szívednek kedves, akkor olvasd el szubjektív ajánlóinkat ITT és ITT