Jogában áll 

Termetes, szőke nő ül rá két lány autójára, azok bárhogy könyörögnek neki, nem mozdul, nem engedi őket beparkolni a helyükre, valamiért azt akarja, máshová álljanak.

A végső érve annyi: „Én nem az autódon ülök, épp csak itt várakozom!”

Pizzafutár szeretné házhoz szállítani az ételt, de egy középkorú nő nem engedi. A miérteket firtató kérdésre csak magából kikelve rikácsolni kezd: „Ez magánterület, takarodj innen!” Ugyanez a mondat hangzik el egy másik nő szájából, amikor a színes bőrű kertészt utasítja arra, hogy azonnal fejezze be a lehullott levelek összegyűjtését.

Első pillantásra kedves, idős hölgynek néz ki az asszony, akit megállít a rendőr, mert valami szabályszegésen kapja. Aztán pár perc alatt úgy elszabadul a pokol, hogy alig hiszek a szememnek. Szabálykövető magyar emberként, aki minden hivatalos irattól haptákba vágom magam, egyszerűen nem értem, hogy lehet valaki éltes kora ellenére ilyen fafejű. Még ha lázadó kamasz lenne, no de így??! 

A hivatalos közeg eleinte végtelennek tűnő türelemmel magyarázza az asszonynak, már vagy fél éve tilosban jár, tessék, itt a papír, itt kell aláírni, hogy elismeri a dolgot. A nő visszautasítja egyszer, kétszer, háromszor, egyre indulatosabban, az észérvekre fittyet hányva, majd fogja magát, és megpróbál elhajtani. A rendőr utána, levillogja, ráparancsol, hogy szálljon ki az autóból, majd mire kettőt pislognék, már vadul dulakodnak az úton, az asszony még mindig hajthatatlan, végül a rend őre nem tehet mást (és mondom ezt úgy, hogy abszolút nem vagyok semmilyen erőszak híve!), minthogy lesokkolózza. Mikor a már kissé megszeppent nő bilincsbe verve a mentőautóban ül, megkérdezi tőle: „Nem lett volna sokkal egyszerűbb rögtön aláírni?” A választ már én mondom: Karenként ez elő sem fordulhatott volna.

via GIPHY

Szóval: kik a Karenek?

Ők az amerikai szólás- (és tulajdonképpen mindenfajta szabadság) demagóg szószólói. Vélt vagy valós jogaikat bőszen lobogtatva belekötnek bárkibe, aki szerintük olyasmit tett, ami felháborító, alkotmányellenes vagy megengedhetetlen. Ismétlem: szerintük. Nem kell nekik sok idő, hogy felpaprikázódjanak.

Rendőrt hívnak bárkire, pöccre magukból kifordulva rikácsolni kezdenek, és gyakrabban kéretik az üzletvezetőt egy boltban, mint magát az árut.

Karen tulajdonképpen egy sztereotípia elnevezése, ő az a kellemetlen, örökké dühös, gyakran rasszista, maszk- és oltásellenes, középkorú nő, aki a szemét felháborodottan forgatva, a privilégiumait lobogtatva, netán a rendőrséggel fenyegetőzve akarja elérni, hogy mindenki úgy táncoljon, ahogy ő fütyül. 

Ha feltétlenül magyar vonatkozást szeretnél találni az amerikai Karen-jelenségre, akkor bátran gondolj most az iskolai kör-e-mailek levelezőlistájának legfelháborodottabb és legdühösebb SZMK-s anyukájára, a társasházak elmaradhatatlan mérges nőjére, aki minden közgyűlésen a leghangosabb, de a női magazinok kommentelői között is bőséggel találni hungaro-Kareneket.

A Karen eredettörténete

A Karen-jelenséget tavaly kezdték el felkapni a külföldi oldalak, az eredete azonban a 2004-es Bajos Csajok (Mean Girls) című tinivígjáték volt, amely a középiskolai klikkesedés mérgező hatásait mutatja be. Ennek az egyik jelenetében van, hogy a Karen nevű szőke lány, amikor meghallja, hogy a vele szemben ülő személy Afrikából számazik, csak annyit kérdez: „De akkor miért vagy fehér?” Mire a barátnője rápirít: „Istenem, Karen, nem kérdezhetsz meg valakit arról, hogy miért fehér!”

via GIPHY

2020-ban a koronavírusnak köszönhetően éli újabb reneszánszát a Karen-mém, köszönhetően azoknak a nőknek, akik felháborodottan kikelnek a társadalmi távolságtartás, netán a maszkviselés ellen (amiről úgy vélik, a jogaikba tipor), vagy akik arra használják fel a világjárványt, hogy mások felett csendőrködhessenek.

Egy nem-Karen Karen, és a Karen nem-Karenek

Ha valakit Karenkodáson kapnak, akkor már repül is az OK, boomer mintájára az OK, Karen. De mit szólnak ehhez a valódi Karenek? Izgalmas példa erre a The Guardian által megszólaltatott Karen Attiah, a Washington Post egyik szerkesztője, akit Nigériából származó édesanyja épp azzal a reménnyel nevezett el Karennek annak idején, hátha ezzel a névvel jó fog tudni érvényesülni a fehérek által dominált világban – ami utólag, főleg a Karen-mém fényében elég ironikus.

A Karen-figurának egyébként van egy ikertestvére is, ő pedig nem más, mint a lentebb látható,

Terminátor napszemcsis BBQ Becky, aki szintén fehér, szintén szűklátókörű, nincs tisztában vele, milyen sűrűn él fehér előjogaival, és aki szintén azonnal rendőrért kiált, amint valami szúrni kezdi a szemét.

Becky eredete egy 2018. áprilisi videóhoz fűződik, amit Michelle Dione youtuber készített egy fehér nőről, aki rendőröket hívott rá egy csapat színes bőrű férfira, akik egy kaliforniai parkban álltak neki grillezni – sok mindenki máshoz hasonlóan.  

via GIPHY

Hi, Kyle!

Mielőtt bárki is szexizmussal vádolna, gyorsan hozzáteszem: Karennek van férfi megfelelője is a mémek és szlengek világában: ő nem más, mint Kyle, akit leginkább Karen fiaként lehetne definiálni – bár értelemszerűen nincsenek egymással túl jóban.

Kyle fehér bőrű, videojátékfüggő, mérges tinédzser, aki Monster energiaitalon él, Axe dezodort használ, és ha nagyon bedühödik, ököllel veri be a gipszkarton falat. 

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images