Szerintem nem kell túlmagyarázni a dolgokat, jöjjenek az ajánlások névvel, korral és indoklással:

Bodza (mindjárt hétéves):

Sergio Cariello: Action Bible (Képregény Biblia) 

Miért? Mert naaaaaaaagyon vastag. Ez egy nagyon fontos szempont, mert akkor a könyv sokáig tart. A másik két fő szempont: ez egy KÉPREGÉNY BIBLIA!

A Biblia és a bibliai történetek egészen kicsi kora óta teljesen lenyűgözik, a képregényekre pedig körülbelül egy éve kattant rá, de azóta töretlen a rajongás. Ez pedig a kettő ötvözete.

René Goscinny – Albert Uderzo: Asterix Britanniában

Miért? Családi igazság nálunk, hogy nem nagyon van viccesebb a gall falu lakóinál, akik folyton borsot törnek a dilis rómaiak orra alá! Miattuk kattant rá a képregényekre.

A kérdésre, hogy miért pont a gall hősökért rajong, azt válaszolta, hogy „mert nagyok és erősek, folyton vadkant esznek, és mindig vannak értelmetlen viták, amiből bunyó lesz”. Valószínűleg ez azért vonzza őt annyira, mert ő viszont kicsi, vékony, nem igazán rajong az étkezésért és nem nagyon viseli jól a konfliktusokat.

Menta (öt és fél éves)

Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni 

Miért? A borítója csillog és egy unikornisnak öltözött mopsz van rajta. És egy mopsz vagy egy buldog látványa már a siker kulcsa Mentánál. Ez egy karácsonyi történet, amiben rengeteg vicces helyzet van, a főszereplő mopsz, Milli, azért akar unikornis lenni, mert azt hiszi, hogy az őt befogadó családban a gyerekek inkább arra vágynak, kiskutya helyett. Milli pedig nagyon szeretne Annával és a családjával maradni.

Alma (másfél éves)

Hol vagy, Kajla?

Miért? Mert egy hatalmas kutya van az elején. És nemcsak az elején van ott Kajla, a magyar vizsla, hanem minden oldalon el is bújt, és hatalmas móka megkeresni. Egy másfél évesnek mindenképpen az, a nap minden órájában.

Anyai kiegészítés: Bevallom, volt hogy este eldugtam ezt a könyvet, mert úgy éreztem, hogy megbolondulok, ha még egyszer kávé előtt kell Kajlát keresnem.

És bár ez könyv egy szupermarket promóciós kiadványa volt, nálunk hihetetlen népszerűségnek örvend. Egyébként az volt az idei tavaszi-nyári terv, hogy a könyv apropóján meglátogatjuk ezeket a belföldi látnivalókat. De ez úgy tűnik, átcsúszik egy másik időpontra.

Panni (33 éves)

Jeska Verstegen: Kannácska királykisasszony

Miért? Első látásra belebolondultam ebbe a könyvbe. Annyira kedves és vicces! Hiszen egy királykisasszonyról szól, aki Nagypapa hercegtől helikoptert kap, azzal malacokat ment meg. Óriási zöld gumilabdát rendel véletlenül Kínából és még egy törvényt is hoz Anyakirálynő segítségével. A bájos történetek mellett van egy mélyebb réteg is a könyvben, ami Nagymama Hercegnőről szól, és amitől még nagyon meghatóvá is válik.

Marci (négy és fél éves)

Berg Judit: Rumini

Miért? Mert olyan izgalmas, hogy Rumini mindenféle kalandba keveredik.

Iza (ötéves)

Beck Andrea: A titoktündér

Miért? „Azért, mert izgalmas, jó mese, meg példát ad a gyerekeknek. És gurulok a nevetéstől, például amikor jön benne a buta nincs, és csúnyákat mond az iskoláról Tobynak.

Anyai kiegészítés: Szerintem elég didaktikus, de a jelek szerint ez valamennyire Izának is átjött.

Mór (Hatéves)

Thiago De Moraes: Mítoszok atlasza 

Miért? „Ez a kedvencem! A világon mindenféle mítosz van, vannak viccesek, vannak szomorúak, meg ijesztőek is, de azokat nem olvassák fel nekem. De most megtanultam olvasni és le kell győznöm a kíváncsiságom.”

Lenke (kétéves)

Jörg Müller: Kisnyuszi aludni megy

Miért? Mert elképesztően cuki könyv, segíteni kell a nyuszinak elaludni, annyira kedves és az is szuper benne, hogy pár olvasás után már a kicsik is tudnak vele játszani, elaltatni a kisnyuszit.

Anna (32 éves) és Ádám (37 éves)

Tom Schamp: Mindenre képes szótár

Miért? Mert elképesztően jók az illusztrációk, felnőttként is tartogat meglepetéseket, utalásokat, amiket csak mi értünk, a gyerekeknek pedig kifogyhatatlan a felfedeznivalók sora benne, a legjobb böngésző a világon! Vagy négyszer kivettük már a könyvtárból, úgyhogy végül karácsonykor megvásároltuk.

Bende (mindjárt négyéves):

Alex Frith: Kukkants bele, mi történik a szeméttel?

Miért? „Az a jó benne, hogy mindenhol ki lehet nyitni. Meg azért is szeretem, mert benne van, hogyan égetik el benne a szemetet.”

Colin King: Kukkants bele, milyen egy hajó!

Miért? „Azért szeretem, mert vannak benne tengeralattjárók. Meg egy olyan hajó, amin van egy nagy medence.

Bethlenfalvy Gábor: A keresztény Európa szentjei

Miért? „Mert megölik benne a sárkányt és van benne lándzsa is. Meg benne van a Mikulás története is.” Anyai megjegyzés: Ez a könyv elég para kicsiknek, időként átköltést igényel. Ajándékba kaptuk.

Lana (hatéves) „Hányat lehet választani?” (a saját gyerekem – a szerző)

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Miért? „Mert nagyon izgalmas, és az a legjobb rész, amikor az utolsó fejezetben Harry harcol Mógussal meg Voldemorttal. A kedvencem Hermione, mert lány, ritkán dühös és nagyon okos. Azt is nagyon szeretem, hogy hosszú fejezetek vannak benne, csak azt nem, amikor a mama nem meséli végig.”

Lázadó lányok („Melyik?” „Mindegyik.”) Francesca Cavallo és Elena Favilli: Esti mesék lázadó lányoknak 

Miért? „Azt szeretem, hogy sok lány van benne, és azt, hogy azok a lányok olyan dolgokat csináltak, amiket nem szabad. Meg a képeket. Két kedvencem van, egy kalózlány és Buodica, aki ott élt, ahonnan Nola neve származik.”

Választotta még a Ruminit és a Titkos Királyság-sorozatot, az utóbbit nem győzöm dugdosni, hogy nehogy azt kelljen mesélni. Szerencsére most Harry mindent elsöpört.

Nola (négy és fél éves): „Lana is négyet választott.” (a saját gyerekem – a szerző)

Irkafirkáék: Izgő-mozgó könyv

Miért? „Azért szeretem, mert feladatok vannak benne, amiket meg lehet csinálni. Meg mert lehet halandzsázni, és mindig újra kezdődik, de anya nem meséli el kétszer egymás után.”

Sylvie Misslin – Amandine Piu: Hahó, királyfi! Merre vagy?

Miért? „Mert lehet választani, hogy a királylányok merre menjenek és mit csináljanak. És mi vagyunk a királylányok Lanával, akik végül találnak egy csomó sütit.” Anyai kiegészítés: A meglehetősen nemi sztereotip, bár némileg feminista irányultságú felvetés, miszerint a két királylány unatkozik, ezért elindul keresni egy királyfit végül egy szintén sztereotip B tervvel zárul (ez a végső befejezés, de amúgy több alternatíva van): a királylányok két cukrászfiút találnak és egy csomó édességet. De közben cuki kalandokba keverednek, és nem az derül ki, hogy a királylányoknak az egyetlen járható út a királyfi összekukázása. Tényleg.

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve („Tudom, hogy Lana is ezt választotta, de akkor is a kedvencem.”)

Miért? „Mert izgalmas dolgok vannak benne. Elfelejtettem, hogy mik, de arra emlékszem, hogy jó.”

És ő is választott egy olyat, amit én rendszeresen kicenzúrázok: a Brúnó Budapesten sorozatot, de egyébként most jó szolgálatot tesz mint néptelen sétálóhelyek keresésére használt útikönyv.

Flóra (34 éves, amúgy a cikk szerzője)

Harcos Bálint: A boszorkánycica

Miért? Gyerekkorom óta imádom a rímes meséket, szerintem a legjobb dolog, ami egy jó szöveggel történhet, az az, hogy még rímbe is szedi a szerző, szóval én még az összes mindenki más számára nyomasztó elbeszélő költeményt is full boldogan olvastam. A Boszorkánycica viszont kicsit sem nyomasztó, hanem egy izgalmas és kalandos történet Pindurról, a kóbor macskáról, aki csodás dolgokat visz véghez, miközben nem szűnik meg aranyosnak lenni.

A felét kívülről tudom, és bár nagyon hosszú (hosszabb, mint egy Harry Potter-fejezet), a gyerekeim már üzembiztosan tudják, hogy ha azt választják mesének, tuti, nem hagyom félbe, hiába van tök fogyaszthatóan négy fejezetre tagolva.

Szerintem súgjunk a nyuszinak meg egymásnak, mert karantén idején tényleg extrán felértékelődtek a könyvek (és lehet őket online is rendelni) – szóval jöhetnek az ajánlások tőletek és a gyerekeitektől is!

Tóth Flóra

Négy évvel ezelőtt is megemlékeztünk erről a napról, akkor tíz könyvet ajánlottunk a figyelmetekbe, amelyek még mindig nagyon jók és aktuálisak. ITT olvasható a régi írás.