Az ember társas lény – ezt megtanultuk biológia, társadalomismeret és egyéb iskolai órákon, és az emberismeret azon alapfázisáig talán mindenki eljutott, hogy felismerje, különböző mértékben ugyan, de mindannyian vágyunk társaságra. Kisebb csoportosulásokra és nagyobb közösségekre egyaránt. Szeretünk olyan emberekkel beszélgetni, akikkel valami összekapcsol: közös érdeklődési kör, zenei ízlés, hobbi, művészetek, hasonló élethelyzet vagy élmény. Az ilyen csoportosulások egyik népszerű fajtája a klub.

Ezek a klubok pedig funkciójukat tekintve igen sokfélék lehetnek, hiszen a legkülönbözőbb indokból tömörülhetnek közösséggé az őket alkotó emberek. A teljesen hagyományostól (például nyugdíjas vagy könyvklub) a kifejezetten elképesztő, agyeldobós társaságokig (heló, laposföldesek!). A Facebooknak hála, egész népes táborral rendelkezhet például az Akik a gulyáslevest csípősen, pogácsával eszik oldal. És bár igen valószínű, hogy utóbbi klub tagjainak aktivitása a lájk gomb lenyomásával véget is ér, a következő tizenegy klub nagyon is komolyan gondolja a tevékenységét – bármily’ furcsa, elképesztő, érthetetlen, vagy külső szemmel mulatságos is az.

1.) The Martin-Baker Ejection Tie Club – A katapultáló pilóták klubja

Kezdjük egy olyan klubbal, amihez úgy vélem, nem önszántukból és jókedvükből kerülnek a tagok.

Ez ugyanis azokat a pilótákat gyűjti össze, akiknek egyik repülésük alkalmával megmentette az életét a katapult.

De ha már ilyen rázós helyzetbe keveredtek életük során, miért ne osztanák meg a történetüket egymással? A honlapjukon ezeket a sztorikat gyűjtik, és a több mint hatezer tagot az összetartozás jegyében nyakkendővel, kitűzővel és egy emléklappal ajándékozzák meg, amiken a csoport logója látható: egy piros háromszög, ami a katapultülést szimbolizálja.

Érdekesség, hogy Caterpillar Club néven létezik egy szintén pilótákat összefogó csoport azoknak, akiknek életét az ejtőernyő mentette meg. Ehhez a csapathoz jóval többen, nagyjából százezren tartoznak, többek között George W. Bush is.

via GIPHY

2.) The British Lawn Mower Racing Assocition – A fűnyíróversenyzők közössége

A kellemeset a hasznossal – talán ez is lehetne a fűnyíróval rallyzók mottója.

Az 1973 óta működő klub tagjainak kedvenc elfoglaltsága, hogy felpattannak egy fűnyíróra (na, nem a mezei tologatósra, hanem a nagy gokart-szerűre), és egymást lekörözve robognak a célig. Hogy móka közben még a gyep is megszépül? Tiszta haszon!

Annak pedig, hogy nem csak a britek sajátos hóbortja ez, egyértelmű bizonyítéka, hogy már Németországban, Kanadában, Csehországban és még Új-Zélandon is létezik hasonló szervezet.

via GIPHY

3.) The Rubble Club – Szomorú építészek szövetkezete

Következzék még egy csoport, amihez nem jókedvükben csatlakoznak az emberek. Egy magát komolyan vevő építész ugyanis – legalábbis szerintem – minimum az örökkévalóságnak tervezi a műveit. De pár száz év álldogálást mégiscsak megelőlegez neki!

Na, ez a klub azokat a pórul járt szakembereket gyűjti össze, akiknek épületeit még az életük során lerombolták, rosszabb esetben az alkotó végig is nézte a pusztítást.

Elég szomorú, nem?

via GIPHY

4.) The sons of Lee Marvin – Tömörülés genetikai alapon

Mi köti össze Iggy Popot, Josh Brolint és Nick Cave-et? Nos, ők mind megbecsült tagjai ennek a szervezetnek. Azonban ezt a klubot nem te választod, a klub választ téged. A Jim Jarmusch rendező által alapított csoportba ugyanis csak olyan férfiak tartozhatnak, akik arcszerkezetük alapján akár a híres színész, Lee Marvin fiai is lehetnének.

via GIPHY

5.) The Cloud Appreciation Society – Fanatikus felhőimádók felülete

Ebben a klubban gyűlnek össze azok, akik szeretik a felhőket. Mit szeretik, egyenesen odáig vannak értük. Elméletük szerint a felhők az atmoszféra kedvének kivetülései, ennek megfelelően az újdonsült tagokat nemcsak a „kötelező” kitűzővel és emléklappal ajándékozzák meg, hanem egy felhőhatározóval is. Ezen felül úgy vélik, hogy az, ha valaki órákig nézegeti a felhőket és különféle mintákat keres bennük, felér egy terápiával.

via GIPHY

6.) Bohemian Club – Titokzatos férfiak az erdőben

A Bohemian Klub társasága évente egyszer gyűlik össze a kaliforniai Bohemian Grove erdőben, hogy… hát, pontosan senki sem tudja, miért. A pletykák arról szólnak, hogy ez volt az a hely, ahol annak idején a Manhattan-terv készült, de hogy miért táboroznak le ott évente a tagok, rejtély. Az azonban beszédes, hogy olyan ismert emberek is ehhez a közösséghez tartoztak, mint Herbert Hoover, Jack London vagy Ronald Reagen.

via GIPHY

7.) The Extreme Ironing Bureau – Vasalás a legmagasabb szinten – szó szerint

A vasalás nem kifejezetten izgalmas tevékenység. Így gondolta Phil Shaw hegymászó is, aki azzal dobta fel az unalmas házimunkát, hogy kivitte a kertbe a vasalódeszkát. Ezzel pedig elindult a fejében az ötletcunami, mely szerint milyen izgi helyeken lehetne még vasalni. Összeszedte pár bevállalós ismerősét, és megalapította az extrém vasalók klubját.

A csoport vasalt már síelés és bázisugrás közben, sőt, már az Everesten is.

via GIPHY

8.) Project Steve – A Pista Projekt

Ez a klub iszonyatosan vicces fricska. A Project Steve vár minden olyan tudóst, akit Steve-nek, Stephennek, Stephanie-nek, vagy ennek valamilyen (akár külföldi) változatának hívnak, ÉS az evolúcióelméletet támogatja. Hogy miért? A teremtéshívőket parodizálják ezzel, akik anno előálltak egy listával, amit elvileg olyan tudósok írtak alá, akik a teremtéssztorit támogatják.

A Project Steve-vel tehát arra hívják fel a figyelmet, milyen egyszerű egy sor tudós aláírását összeszedni különböző elméletek alátámasztására.

A dolog azonban nem merült ki ennyiben, igen aktív a csoport, még saját daluk is van: a Steve Song. 

9.) The Putney High Tide Club – A parkolás egy speciális fajtája

Na, jó, ígérem, ez az utolsó olyan klub, amibe senki nem akar belépni. Ide ugyanis azok a pórul járt polgárok tartoznak, akik meggondolatlanul parkoltak a Temze partján London Putney kerületében. Na, nem azért, mert tilosban jártak, akarom mondani álltak, de mégis rossz helyen, ugyanis megbüntette őket egy felsőbb hatalom: a természet. Ebben a klubban azok teszik ki a tagságot, akiknek az áradó Temze vize elsodorta a kocsiját. Több mint szívás.

via GIPHY

10.) The UK Roundabout Appreciation Society – Körforgalmak körforgása

Ízléssel nem lehet és nem is kell vitatkozni, azonban igazán érdekes, egyesek miben látják meg az abszolút szépséget.

Ezen brit klub tagjait például a körforgalmak nyűgözik le, olyannyira, hogy a betontenger kis oázisainak tartják őket. A klub elnökét pedig stílszerűen „A gyűrűk urának” hívják.

via GIPHY

11.) The 20-minute Society – Húsz perc alatt bárhová

A személyes kedvencemet hagytam a végére, egy ilyen klubhoz én is szívesen csatlakoznék. Az angliai Newcastle Egyetem szervezete a Húszperc Klub, amelynek lényege, hogy két-három hetente a tagok üzenetben kapnak egy címet, ahová húsz percen belül meg kell érkezniük. Hogy mi várja ott őket, nem tudják, a szervezők pedig igyekeznek a legkülönfélébb programokkal megörvendeztetni a csoportot. Kocsmatúra, korcsolyázás kirándulás – ilyenekre számíthat az, aki ide belép, valamint évente egyszer egy zsákbamacska-nyaralással is meglepik őket.

Dián Dóri

Forrás ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images