1. Mi jelenti számodra a tökéletes boldogságot?

Nem szererek dobálózni a „tökéletes” szóval, mert a társadalmunk egyik legnagyobb problémája, hogy oly sokan hajhásszák a perfekcionizmust, így végül csalódnak – akkor is, ha valójában sokkal több okuk van boldognak lenni, mint keseregni. Nekem a mindennapok jelentik a boldogságot, pont úgy, ahogyan vannak.

2. Mi a legnagyobb félelmed?

Nem tudom, mert sosem szoktam pörögni a lehetséges tragédiákon, végképp nem rangsorolni őket, hogy melyik közülük a legfélelmetesebb. Egyszerűen nincs helye az életemben az aggodalomnak.

3. Mi az a tulajdonságod, amit nem szeretsz magadban?

Időnként türelmetlen vagyok önmagammal, túl sok feladatot osztok magamra, és nem mindig tartom szem előtt a saját időm fontosságát.

4. Mi az a tulajdonság, amit nem szeretsz másokban?

A gyűlölettel teli fröcsögést.

5. Melyik élő embert csodálod leginkább?

Azt hiszem, erre a kérdésre az utolsó leheletig Madonnát emlegetem fel zsigerből: csodálom a kitartását, a bátorságát, és azt, hogy senkinek sem kíván megfelelni, mégis mindenki elfogadja pont olyannak, amilyen… Mivel nincs más lehetőségük: bárki bármit mondhat rá, és hozhat fel millió érvet ellene, vitathatatlan, hogy ő vezeti popkultúránk zászlóshajóját.

6. Mi a legnagyobb extravagancia az életedben?

Nagyon nehéz kiragadni egyet, de azt hiszem, a görög falucskánkban álló otthonunk tengerre néző teraszán kialakított fürdőkádra szavazok.

 

7. Milyen a lelkiállapotod most?

Pont annyira stabil, amennyi ahhoz kell, hogy ne üljek fel érzelmi hullámvasutakra, és pont annyira ingatag, amennyi ahhoz kell, hogy élő, hús-vér, gondolkodó és érző ember legyek robot helyett.

8. Melyik az a tulajdonság, amelyet leginkább túlértékelünk?

Az úgynevezett „tiszteletteljesség”: egy olyan világban, ahol helyesen értelmezzük a szeretetet, elfogadást és befogadást, nincs szükség „tiszteletre”, mert magától „jön”. Ha valaki csak azért tisztel, mert úgy „illik”, az inkább ne tiszteljen engem – az nekem pont olyan, mint kötelességtudatból benne maradni egy működésképtelen kapcsolatban.

9. Mikor fordul elő, hogy hazudsz?

Ha valaki megkérdezi tőlem: „Fáradt vagy?” Amikor Magyarországon vagyunk, a napjaink másodpercre pontosan vannak beosztva, rengeteg emberrel találkozunk, és nagyon keveset alszunk. Naná, hogy fáradt vagyok – de nem szeretnék mindenkit azzal traktálni, hogy panaszosnak tűnök, miközben büszke és boldog vagyok, hogy ennyi feladat jut nekem.

10. Mi az, amit a legkevésbé szeretsz a külsődben?

Ma már nincs ilyesmi. Gyerekként nem szerettem szeplősnek lenni, ma imádom a pöttyeimet. Tiniként utáltam a drótszerű hajam, ma hálás vagyok, hogy van tartása. A húszas éveimben nem szerettem tükörbe nézni, mert meggyőződésem volt, hogy túl hosszú a lábam és rövid a felsőtestem – ma már rengeteg bókot kapok a hosszú lábam miatt. Nem változtatnék semmin, ami a külsőmet illeti.

11. Melyik élő embert tartod a legkevesebbre?

Nincs ilyen ember. Eleve nem tartok „kevésre” senkit, mert mindenkiben benne van a változás lehetősége.

12. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy férfiban?

Az emberséget.

13. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy nőben?

Szintén nem hiszek abban, hogy egy férfinak vagy nőnek más-más „kritériumoknak” kellene megfelelnie.

14. Melyik az a szó vagy kifejezés, amelyet túl gyakran használsz?

Csodálatos!

15. Mi vagy ki életed legnagyobb szerelme?

Nimrod „Nimi” Dagan, a férjem, sous-chefem, utas- és tettestársam.

16. Mikor és hol voltál életedben a legboldogabb?

Itt és most – ha voltam is máshol, máskor boldogabb, pont úgy elhalványult az emléke, mint a bosszúságaimnak. A jelenre viszont jól emlékszem – ugyanis most történik.

17. Ha választhatnál, melyik emberi képességet, tehetséget birtokolnád legszívesebben? 

Nagyon szeretnék gyorsabban elaludni – de minden trükk és tipp ellenére minimum fél, általában inkább egy-másfél órát töltök az ágyban mindenfélén agyalva, ötleteket szőve alvás helyett. Olyankor is, ha nagyon álmos vagyok és amúgy is kevés időm lenne aludni.

18. Ha egyetlen dolgot megváltoztathatnál önmagadon, mi lenne az?

Türelmesebben tanulnék – hangszereken játszani, nyelveken beszélni, házat építeni… bármit.

19. Mi eddigi életed legnagyobb teljesítménye?

Az elmúlt harminchét és fél év eddig a pillanatig és még tovább.

20. Ha létezik halál utáni élet, te miként vagy kiként térnél vissza legszívesebben?

Ezt arra az energiára bíznám, amely „felelős” mindezért. Túl sok izgalmas ötletem van – lennék újra én, lennék kicsit nő, lennék tibeti láma vagy hollywoodi híresség, de szívesen lennék egy becsben tartott cica vagy kutya, esetleg egy élete végéig szabad delfin… majd átszeljük a hidat, amikor a hídhoz értünk.

 21. Hol élnél legszívesebben a világon?

Pont itt, ahol élek – Methana-félszigeten, Agios Georgios falucskában.

22. Mi a számodra legértékesebb tulajdonod?

Amand, a plüssnyuszim, egész kicsi gyerekként kaptam ajándékba a mamámtól, Svédországban, azóta pedig mindenhová velem utazik. Szegénynek már se szeme, se orra, se farka, de nekem még most is a legcukibb és a legértékesebb.

23. Mit tartasz a legmélyebb gyötrelemnek?

Az önsorsrontást.

24. Mi a legkedvesebb elfoglaltságod?

A fürdőzés, legyen szó spáról, fürdőkádról, török hamamról, tengerről, tóról, folyóról, medencéről… imádok pancsolni, vízparton lenni.

25. Mit tartasz a legszembetűnőbb tulajdonságodnak?

Egy külső, egy belső: az emberek rendszerint a hosszú hajamat és a szabadság iránti elkötelezettségemet emelik ki, és valószínűleg igazuk van.

26. Mi az, amit a legnagyobbra értékelsz egy barátodban?

Azt, hogy nem kell erőlködni, ha együtt vagyunk – csak úgy vagyunk.

 

27. Kik a kedvenc íróid?

Sylvia Plath, Virginia Woolf, Helen Fielding, J. K. Rowling, Csehov… pont olyan eklektikus az irodalmi ízlésem, mint a zenét vagy a divatot illetően.

28. Ki a kedvenc irodalmi vagy filmbéli hősöd?

 A kis herceg.

29. Melyik történelmi alak áll hozzád a legközelebb?

Eva Perón.

30. Kik a te valódi, hétköznapi hőseid?

Mindannyian, együtt.

31. Melyek a kedvenc neveid?

Nagyon sok kedvenc nevem van: Artúr, Elemér, Nimród, Alex, Alexandra, Katalin, Wendy, Valerie… és ez még csak a jéghegy csúcsa.

32. Mi az, amitől a legjobban irtózol?

A pökhendiségtől, az áradó sznobizmustól, és az intellektust helyettesíteni hivatott szarkazmustól.

33. Mi az, amit a legjobban sajnálsz a múltadban?

Talán csak azt, hogy nem tudtam mindig mindenkinek segíteni, akinek szüksége volt rá(m). Ugyanakkor azt is tudom, hogy ezt nem róhatom fel magamnak – másként megőrülnék a tehetetlenségtől.

34. Hogyan szeretnél meghalni?

Erre a kérdésre egy teljes cikkben válaszoltam a WMN-en, vagy három hete, de dióhéjban: tök mindegy. Jobban örülök, ha nem fáj majd nagyon. Nekem és másoknak sem.

35. Mi a mottód?

Igyekezz nem ártani – sem magadnak, sem másoknak.

 

A képek a szerző tulajdonában vannak