1. Mi jelenti számodra a tökéletes boldogságot?

Apró dolgok: ha nem kell ébresztőórára kelni, a kanapén fetrengve Váratlan utazást nézni, boldogság megölelni a szeretteimet, enni valami finomat, amit nem én főztem (mondjuk, a „finom” és az „én főztem” eleve kizárja egymást). De az is jó, ha a tenger közelében lehetek.

2. Mi a legnagyobb félelmed?

Szorongásból fekete öves vagyok, így a félelmeim listája alapvetően hosszú. De ha mindenképp választanom kell, akkor a legnagyobb közülük a szeretteim elvesztése. 

3. Mi az a tulajdonságod, amit nem szeretsz magadban?

Türelmetlen vagyok, kishitű és túlzottan kritikus magammal. De azt sem szeretem, hogy iszonyatosan rá tudok görcsölni dolgokra.

4. Mi az a tulajdonság, amit nem szeretsz másokban?

A szándékos ártani akarást. Azt, amikor valaki önös érdekei miatt használ ki és manipulál másokat. Az erőszakosságot, az empátia hiányát. A sznobizmust.

5. Melyik élő embert csodálod leginkább?

Lehet kettőt? A szüleimet.

6. Mi a legnagyobb extravagancia az életedben?

Három és fél éve két macska rendkívül boldog, ám annál allergiásabb gazdája vagyok. A macskaszőr-allergiám azonban cseppet sem kisebbíti az irántuk érzett szeretetemet, sőt sok szempontból hálás vagyok nekik. Az ugyanis, hogy a szaglásom a gyógyszerek ellenére sem túlzottan működőképes már, nagyon hasznos tud lenni a nyári BKV-n – főleg, mert alapvetően is csak az emberek hónaljáig érek.

7. Milyen a lelkiállapotod most?

Nyugodt.

8. Melyik az a tulajdonság, amelyet leginkább túlértékelünk?

Az üres szépséget, ami nincs megtámogatva belső értékekkel. Annyira múlandó… 

9. Mikor fordul elő, hogy hazudsz?

Sose higgyetek nekem, ha azt találom mondani, hogy a rövidnadrág harisnyával jól mutat. Viccet félretéve, akkor, ha nagyon nem akarok megbántani valakit.

10. Mi az, amit a legkevésbé szeretsz a külsődben?

Sokat dolgozom azon, hogy komfortosan érezzem magam a bőrömben. És bármennyire tudom, hogy felesleges olyan dolgok miatt stresszelnem, amiken nem tudok változtatni – így például azon, hogy akkora vagyok, mint egy nagyobb testű kutya ülve –, néha mégis megesik. De azt hiszem, kezdek egyre kevesebbet szorongani a külsőm miatt. Elkezdtek végre a helyükre kerülni a dolgok.

11. Melyik élő embert tartod a legkevesebbre?

A másokon átgázoló, hazug, érdekembereket és az erőszaktevőket.

12. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy férfiban?

Az empátiát, a nyitottságot, az érzelmi intelligenciát és a humort. A tehetségre pedig felnézek. 

13. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy nőben?

Ugyanezeket. 

14 . Melyik az a szó vagy kifejezés, amelyet túl gyakran használsz?

Az a helyzet, hogy írásban sokkal szofisztikáltabb vagyok, mint szóban, így bármennyire égő, de a szavaim: basszus, baszki.

15. Mi vagy ki életed legnagyobb szerelme?

A legnagyobb a leendő férjem. De az írás is nagy szerelem. 

16. Mikor és hol voltál életedben a legboldogabb?

Szerencsére nagyon sokszor voltam igazán boldog, utoljára akkor, amikor megkérték a kezem. 

17. Ha választhatnál, melyik emberi képességet, tehetséget birtokolnád legszívesebben?

Ha tudnék teleportálni, viszonylag sűrűn meglátogatnám a több mint kétszáz kilométerre élő családomat. És a tömegközlekedést sem használnám többet. Meg jó lenne igazán tehetségesnek lenni valamiben… bármiben.  

18. Ha egyetlen dolgot megváltoztathatnál önmagadon, mi lenne az?

Sok helyzetben bátrabb lennék, gyakorlatiasabb és magabiztosabb – bocs, ez már három.  

19. Mi eddigi életed legnagyobb teljesítménye? 

Éles váltás volt, amikor tizennégy évesen otthagytam a családomat és a szülőfalumat, és Pestre költöztem a gimi miatt. Iszonyúan nehéz volt megtalálni itt a helyem, sokszor éreztem magam nagyon egyedül, de büszke vagyok rá, hogy mégis kitartottam, és helyt álltam. 

20. Ha létezik halál utáni élet, te miként vagy kiként térnél vissza legszívesebben?  

Legszívesebben akkor is Filákovity Radojka lennék Hercegszántóról.

 

Fotó: Bielik István

21. Hol élnél legszívesebben a világon?

Egy olyan országban, ahol nem korlátozzák az alapvető emberi jogokat, nem lehetetlenítenek el másokat, ahol nem állandósult része a rendszernek a gyűlöletkeltés, a kirekesztés és a kettős mérce. Ahol a valódi tehetséget megbecsülik, és nem csak alakoskodással, behízelgéssel, mutyizással lehet könnyen előre jutni. Ha egy ilyen országban lenne egy takaros kis ház a vízparton, na, ott szívesen élnék.

22. Mi a számodra legértékesebb tulajdonod?

Az emlékeim. A kettős, magyar-szerb identitásom.

23. Mit tartasz a legmélyebb gyötrelemnek?

Ha elveszítjük, akit szeretünk. A magunkba vetett hit hiányát.

24. Mi a legkedvesebb elfoglaltságod? 

Szeretem a ráérős reggeleket: olvasni, kávézgatni a kanapén, majd elindulni egy nagy sétára. A családommal lenni a szülőfalumban. A barátaimmal elmélyülten beszélgetni. Jókat enni és inni. Utazni, és persze az örök szenvedélyemnek hódolni: írni.

25. Mit tartasz a legszembetűnőbb tulajdonságodnak?

Az öniróniámat, a humoromat. De kitartó is vagyok, és – Emir Kusturica klasszikusára utalva – általában olyan elegáns, mint egy vámpír.

26. Mi az, amit a legnagyobbra értékelsz egy barátodban?

Az őszinteséget, az odafigyelést, a lojalitást.

27. Kik a kedvenc íróid?

Kizárólagos kedvenceim nincsenek. Sokat olvasok, meghatározó olvasmányélményeim vannak az elmúlt hónapokból is: legutóbb Krusovszky Dénes, Sheila Heti és Elena Ferrante köteteit forgattam élvezettel, nagy hatással volt rám Marina Abramović memoárja, Bartis Attila A vége című regénye pedig örök kedvenc, bármikor jó újraolvasni. Jelenleg Genki Kawamura Ha a macskák eltűnnének a világból című művét olvasom – eddig vegyes érzéseim vannak a kötet kapcsán. 

28. Ki a kedvenc irodalmi vagy filmbéli hősöd?

Hetty néni a Váratlan utazásból.

29. Melyik történelmi alak áll hozzád a legközelebb?

Nem tudok egyetlen személyt megnevezni, minden olyan emberre felnézek, aki elhivatottan tett az emberiség vagy akár a szűk közössége fejlődéséért, aki tehetségével valami maradandót alkotott akár a kultúra, akár a technika terén. 

30. Kik a te valódi, hétköznapi hőseid? 

Akik bátran kitartanak az elveik mellett még akkor is, ha emiatt sokkal nehezebb utat kell bejárniuk. Azok, akik képesek önzetlenül segíteni másokon. És akik a legnagyobb nehézségek ellenére is derűsen, optimistán szemlélik az életet. Szerencsére sok ilyen ember van a közvetlen környezetemben is. 

31. Melyek a kedvenc neveid?

Anna nálam is örök. Sokáig tartott megszeretni a saját nevem, de ma már büszke vagyok rá, és teljes mértékben önazonosnak tartom. Egyébként a szerb öröm szóból ered.

32. Mi az, amitől a legjobban irtózol?

A parttalan bájcsevejektől és az ágyi poloskáktól. Sajnos mindegyikhez volt már szerencsém.

33. Mi az, amit a legjobban sajnálsz a múltadban?

Bánok minden olyan alkalmat, amikor megbántottam, akit szeretek. Sajnálom azt az időt, amit olyan emberekre pazaroltam, akik nem voltak rá méltók – erre persze általában csak utólag jön rá az ember. És azt is bánom, amikor túlzott kötelességérzettől és megfelelési kényszertől vezérelve sokszor olyan dolgokat vállaltam magamra, amik valójában sosem szereztek örömet. 

34. Hogyan szeretnél meghalni?

Leginkább úgy, hogy ne legyen semmilyen tekintetben hiányérzetem. De ha a technikai részletekre vagytok kíváncsiak: miután mindenkitől elbúcsúztam, akit szerettem, békésen elaludnék a férjem kezét fogva. Persze mindezt az után, hogy gondosan megszerveztem a temetésem részleteit: szeretném, ha egy barátom a megfelelő pillanatban a koporsómról felkapna majd egy csokor virágot, és azzal a felkiáltással dobná a tömegbe, hogy: „Lássuk csak, ki lesz a következő!”

35. Mi a mottód?

Alapvetően nincs mottóm, de ha mindenképp írnom kell valamit, akkor legyen ez: „Vígan megyünk tönkre.”

 Filákovity Radojka

Fotó: Bielik István

Ha szívesen olvasgatnál még Proust-kérdőívet szerzőinktől és vendégeinktől, akkor katt IDE!