A hírfolyamom rettentő aljas módon a római nyaralásom előtt szakadatlanul olyan cikkeket ajánlott a figyelmembe, hogy „Tíz város, ahová ne utazz soha semmilyen körülmények közt nyáron!”. (Nyilvánvalóan pont rajta van a város, ahova épp nyaralni megyek.)

Persze nem kellett feltétlenül hozzá Facebook, hogy para sztorikat hallgassak az olasz fővárosról. Ugyanis a társadalom kollektív tudatában

Rómát a finom ételek és a Dolce vita mellett a hosszú sorban állással, a zsebtolvajokkal és a turistahordával azonosítjuk.

Nyilván ez sem véletlen, hogy pont ezek az előítéletek élnek a várossal kapcsolatosan.

Mégis arra gondoltam, hogy mindezzel együtt megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni a nyaralásból, és túlélni a turistaáradatot.

Örömmel jelentem, sikerült, úgyhogy elmesélem, pontosan hogyan is történt, megválaszolva a legfontosabb gyakori kérdéseket, amiket kaptam az utazásom kapcsán, egyebek közt olyanokat, hogy

hogyan lehet sorban állás nélkül bejutni a Szent Péter-bazilikába, és hogyan lehet a Trevi-kútnál úgy fotózkodni, hogy egyetlenegy turista sincs a képen. Mutatom.

Hogyan lehet felfalni Rómát, hogy a pénztárcád se ürüljön ki a legelső nap?

Három ponton szaladhat ki a pénz a kezed közül óvatlanul: belépővásárlásnál, szállásfoglalásnál, és a gasztronómiai élvezetek habzsolásánál.

Számtalan jegyüzér és online oldal iszonyat pénzekért ajánlja, hogy soron kívül bejuttatnak különböző nevezetes helyekre. Rómában jegyüzérek segítsége nélkül is be tudtam menni mindenhová, sokszor teljesen ingyen vagy kedvezményes áron – megspórolva ezzel a nyaralásos büdzsé jelentős részét.

Így több pénz maradt pizzára és pastára.  

A másik fontos gócpont a lakhatás és az evés; valóban elég drágák az éttermek a belvárosban, ahol mi nagyon jókat ettünk, nagyon jó áron (öt euró főételenként) az a Trastevere negyed, de a Campo de’ Fiori piacát is nagyon szerettük.

Ha finomat ehetek, én már egy boldog ember vagyok, az pedig így néz ki⤴️💃🏻🍝🍷💁‍♀️✨Trastevere buli negyedében van egy étterem, ahol őrületesen jól főznek. Ez itt kábé a helyiek Pozsonyi úti kisvendéglője, nincs semmi fancyzés, ugyanazt a házis menüt adják évek óta, ugyanolyan áron. Három éve hoztak el minket ide helyi ismerősök, mert baromi jó a konyhájuk és az árak is elég barátságosak (főétel öt-nyolc euró) és ez azóta sem változott. Persze sorban állás is van rendesen, kábé tíz perc alatt asztalhoz lehet jutni, szóval szerintem nem vészes. Ha Rómában jártok, ide mindenképp gyertek el!💃🏻💃🏻💃🏻#rome #travelgram #italy #omnomnomnom #carlomenta #trastevere #foodporn #gastronomy #seafood @carlomenta_trastevere

Mivel mi lakást béreltünk, így eléggé rászoktunk a piacozásra, és hogy magunk készítsük el azokat az ételeket, amiket megszerettünk az ittlétünk alatt. Így ez a kérdés nagyban függ attól is, hogy hotelban vagy Airbnb-ben szálltál meg, utóbbi minden szempontból költséghatékonyabb.

Eddig is elég jókat ettünk, de a helyi piacok árui ezerszer jobbak (nem mellesleg jóval olcsóbbak is). Airbnb-n amúgy elég jó közös főzésekre, tésztagyúró programokra lehet becsatlakozni a helyiekhez (itt most csak mi kotyvasztottunk)☀️#nemreklám #rome #vacation #italy

Hol érdemes megszállni?

Ár-érték és élmény arányban sokkal jobb lakást foglalni, mint hotelszobát. Vannak amúgy az Airbnb-n egészen menő dizájnhoteleket megszégyenítő szállások,

de találni teljesen felszerelt, tradicionális, nagyon hangulatos olasz kis lakásokat is, amiben naphosszat főzhettek, élhettek, bulizhattok.

Ha szeretnéd olcsón vagy legalább tisztességes áron megúszni a nyaralást úgy, hogy közben ki is kapcsolódj, akkor szerintem ez a legjobb választás.

Mi egy kifejezetten erős közösségű, nagyon barátságos negyedben voltunk, Garbatellában, amit sokszor igazi Rómának is hívnak, igazi nagycsaládos környék, ahol a helyi idősek naphosszat régi időkről sztorizgatnak a kávézók teraszán.

A tipikus turistalátványosságok mellett külön tervünk volt, hogy ezt a negyedet is felfedezzük, de ugyanilyen izgalmas hely még a Trastevere negyed is, ami Róma teljesen más oldalát mutatja meg, ott is érdemes bérelhető lakásokat nézegetni.

Hogyan lehet sorban állás nélkül bejutni a Szent Péter-bazilikába?

Az online jegyértékesítő oldalakon egy vatikáni túra ma húsz-huszonkétezer forintba is kerülhet fejenként – azt ki sem merem számolni, hogy mennyi lenne, ha családdal és gyerekekkel indulsz neki a városnézésnek.

Rómát elsősorban úgy éltem túl, hogy előzetesen semmire sem vettem online jegyet, a nevezetességek egy része ingyen látogatható (például a Pantheon, a Szent Péter-bazilika, a Spanyol lépcső és persze a város templomai is), sokszor pedig egészen jutányos áron felkereshetők.

Úgyhogy megnéztem a kiszemelt látványosságok nyitvatartási idejét, és egész egyszerűen nyitásra érkeztem.

Bármilyen egyszerűnek hangzik is, rettentő sokat kell bogarászni a neten, hogy ezeket az apró, de fontos infókat megtaláld, mert baromi nagy az online zaj, mindenki el akarja adni neked a saját túráját.

A Szent Péter-bazilika, ahogy írtam, valójában teljesen ingyenes, persze csak akkor, ha végigállod azt a hosszú sort, ami mindig kígyózik előtte. Reggel héttől már látogatható, senki sincs itt, egyenesen be lehet sétálni a teljesen üres bazilikába, amelyben alig van egy-egy turista. Ez a nyugalmi időszak egészen délelőtt kilencig-tízig tart, ha akkor érkezel, még jó vagy.

A kupola és a dóm nyolckor nyit, a látogatása nyolc-tíz euró (attól függően, hogy lépcsőn vagy lifttel mész) – ezt is inkább reggel érdemes megnézni, amikor még nem lepik el a szűk járatokat a turisták.

Sorban állás nélkül, nulla anyagi ráfordítással sikerült szó szerint besétálnunk a Szent Péter-bazilikába🤘🤘🤘(Ehhez csak reggel 7-re kell érkezni, de kb. egészen 9-ig tök turista mentes övezet)#vatican #skiptheline #challengeaccepted #stpetersbasilica #rome

Na és a Vatikáni Múzeumba?

A bazilikából egyből át lehet menni a Vatikáni Múzeumba – kilenckor nyílik, de ezen az oldalon lecsekkolhatod mindegyik helyszín nyitvatartását –, ha csupán egy múzeumot szeretnél megnézni Rómában, akkor mindenképp ez legyen, elképesztő gyűjtemény. Erre kell ugyan jegyet váltani (nagyjából tizenhárom-tizenhét euró), ha nyitásra érkezel, megspórolhatod azt a pénzt, amit arra költenél jegyüzéreknél, hogy ne kelljen sorban állnod. 

Innen nem messze található az Angyalvár is, ide tizenegy óra előtt öt euró a belépő, szintén szuper hely. Ahova pedig érdemes online előre jegyet vásárolni, az a Colosseum, ide tapasztalatom szerint másképp nem lehet bejutni, ettől függetlenül érdemes ide is korán érkezni.

Hogyan élhető túl Rómában a kánikula?

Déltájt az olasz fővárosban is beüt a kánikula, ilyenkor érdemes felfedezni Róma hűs és páratlanul szép templomait.

Ha egy templomot ajánlhatok, akkor az a Tiberisen túli Mária-templom, azaz a Santa Maria in Trastevere, ami teljesen eltér Róma utcáinak építészeti stílusától, ráadásul a környéken még bőven akad látnivaló, így külön program lehet a negyed felfedezése is.

Sokat enyhített a kánikulán, hogy a városban mindenhol vannak ivókutak, amiből egész nyugodtan újratölthettük a kulacsainkat,

meg parkok, ahol a lugasokban kialakított kis kávézókban elidőzhettünk, ha pedig igazán elviselhetetlenné válna a nagy meleg, akkor ott a biztos lehetőség, hogy fél óra alatt lejuthatunk a tengerpartra.

Számomra annyira kellemes volt a klíma, hogy ennek nem éreztem szükségét, helyette inkább korán keltünk, tartottunk egy napközbeni sziesztát, és délután újra bevettük magunkat a városba. Összességében Róma szerintem nyáron is nagyon élhető város, nem érdemes ráparázni arra, hogy hőgutát kapsz.

Hogyan lehet úgy fotózkodni a Trevi-kútnál, hogy egy turista sincs rajta?

Végezetül pedig arra is megtaláltam a választ, hogyan lehet Róma legzsúfoltabb és legszebb turistalátványosságában tök egyedül gyönyörködni. Sokan kérdezték, hogy sikerült a következő fotót lőni, most elárulom. (Dobpergést kérek.)

Este tizenegy után érdemes érkezni, és ha egészen biztosra akartok menni, akkor éjféltájt ejtsétek útba a kutat, éjjel is gyönyörűen ki van világítva.

Ilyenkor a turisták nagy része az igazak álmát alussza a szállodai szobájában, vagy a Trastevere negyedben bulizik. A másik lehetőség, hogy reggel látogatsz el ide, nyolc-kilenc óra tájt – szintén alig vannak turisták a kút körül, zavartalanul lehet benne gyönyörködni. Ha pedig ott jársz, feltétlenül nézd meg a Barberini téren a Tritone szökőkutat is, és/vagy a Navona téren a Négy folyó kútját is.

✨✨✨Trevi kútnál pózolásokba🍝🍷💃🏻#rome #italy #fontanaditrevi #pizzapasta #travelgram

Az itt felsoroltakon kívül még persze számtalan látványosság van Rómában, amit feltétlenül érdemes meglátogatni (például a Spanyol lépcső, a Forum Romanum, a Villa Borghese és a Borghese Galéria). Ezekre a helyekre is érvényes az említett elvet alkalmazni: érdemes a fő turisztikai látványosságokat reggel megnézni, napközben a múzeumokat és templomokat látogatni (kivéve persze a Vatikáni Múzeumot), este pedig csatangolni a város utcáin, és finomakat enni.

Nektek melyek voltak a kedvenc helyeitek Rómában? 

Szőcs Lilla