Ha az ember tigris, akkor gyönyörű

Még akkor is, ha a tigris – az emberekkel ellentétben – szereti, hogy a testét mindenhol szőr borítja. De micsoda szőr! Rövid és tömör, ami lehetővé teszi, hogy a trópusi éghajlat alatt is jól érezze magát, miközben ott az emberek még szőrtelenítve is izzadnak, mint az állat. A szőrzet mintázata nagyon feltűnő, a jellegzetes csíkozottságáról már messziről fel lehet ismerni az állatkertekben. Hogy miért is jó ilyen színezet egy olyan állatnak, aminek elemi érdeke, hogy ne lássák meg messziről a potenciális zsákmányai?

Aki már látott erdőt, benne aljnövényzetet, fákat, bokrokat, az tudja, hogy ezek is függőleges mintázatot adnak ki, így az erdőben a tigrist nem nagyon szoktuk észrevenni. (A Mátrában például hiába is keressük, nem fogjuk megtalálni.)

A tigris csíkjait – az emberrel ellentétben – nemcsak a szennyes alsóneműjén lehet néha látni, hanem mindig hordja, büszkén… kívül.  

A hasa fehér, ebben nagyon hasonlít a pólóban napozókra, nagy bajsza is van, így joggal kerülhetne be hazánk közjogi méltóságai közé. De nem kerül. A fülkagylói hátoldalán jellegzetes fehér foltok vannak, vélhetően vaj van a füle mögött, ezért is jobb, ha távol marad a törvényhozástól.

Time Tiger GIF - Find & Share on GIPHY

Nagyon sok dolgot megérthetünk az emberről, ha a tigrist figyeljük, de tanulhatunk is tőle. A lábujjon járást például tökélyre fejlesztette, ehhez nem kell neki magas sarkú cipő, sőt, kimondottan hülyén érezné magát a mocsárban tűsarkúban. Óriási mancsai vannak, mint egy vízilabdázónak, de – azokkal ellentétben – be tudja húzni a karmát, így nem hallatszik, ha közeleg.

Ezzel a puha járással sok stressztől kíméli meg a szarvasokat, nem kell folyamatosan attól rettegniük, hogy mindjárt utoléri őket a vég, egyszerűen csöndben agyonüti őket (vagy rájuk küldi az APEH-et).

Mondom, van mit tanulnunk tőlük.

A tigris szeret és tud is enni, olyan, mint a wmn.hu szerkesztősége, azzal a különbséggel, hogy nem osztja meg a zabálását a közösségi oldalakon, és megelégszik 40 kg véres hús egyszerre történő elfogyasztásával. Leginkább nagyobb patásokat fogyaszt, így akár vadászhatna a plázákban tipegőkre is, de nem szereti az emberhúst. Csak a beteg és öreg tigrisek fanyalodnak emberevésre, erre mondják ők, hogy mindenmentest esznek.

A szibériai tigrist rendszeresen kapják egerészésen, nem érdekli, hogy „a sas nem kapkod legyek után”, egyszerűen nem  szeretne éhen halni. Ezzel elárulja, hogy tényleg a macskafélék közé tartozik.

De a fürdőszobás-macskás videókon látott szerencsétlenkedő házimacskákkal ellentétben, a tigris kiválóan és örömmel úszik, halakat is simán elkap, fürdőzik, hűsöl órákon át. És utána nincs olyan szaga, mint a halastóban megmártózott kutyáknak, mintha minden leperegne róla.

Tiger GIF by Cheezburger - Find & Share on GIPHY

Az emberrel ellentétben, függőlegesen és vízszintesen is dinamikusan közlekedik, remekül mászik fára, (nem tiltja neki a házirend!) és nyolc-tízméteres ugrásokra is képes (ugrógödör nélkül, mezítláb!). Nem néha, hanem bármikor.

Jellemző rájuk az ivari kétalakúság, ezt úgy kell elképzelni, mint az embereknél a szekrény-fiú/nádszál-lány párokat, a hím 300, a nőstény 100 kg körül van. Mármint a tigris.

De ők nem szoktak romantikusan a tévé előtt ülve kettesben Sandokant nézni, a tigris alapvetően magányos állat, csak a gyermekeit egyedül nevelő anya él együtt két-három utódjával. És ez nem a XXI. század elkorcsosulása, ők ezt mindig is így csinálták. A hím akkora saját birtokot tud a magáénak, amibe több nőstényé is beletartozik, akik ezt tűrik. A viselkedése ismerős a bulinegyedből: egész nap aktív, de főleg alkonyat után indul el vadászni, körbejár, a tereptárgyakat vizeletével és végbélmirigyének váladékával megjelöli (ugye, hogy ismerős?), karmolásnyomokat hagy jól látható helyeken. A dzsungel tehát itt olyan, mint egy agyongraffitizett városrész, talán csak a szaga jobb. Naponta 30-40 kilométert is megtesz, ez annyi, mintha naponta körbegyalogolna az Árkád, Pólus Center, WestEnd, Duna Pláza, Euro Center, Mammut, MOM Park, Árkád shopping körúton (41,3 km), nem csoda, hogy a végén már ölni tudna egy falatért.

A tigris sok olyan helyen él szabadon, ahol az emberek ezt nem egészen mondhatják el magukról, legyen szó Szibériáról, Kínáról vagy Tibetről. A szabad országokban csak rács mögött láthatjuk.

Ha az ember tigris, elég nagy bajban van. Hiába erős, hiába gyönyörű, ha hülyeségeket terjesztenek róla, neki is vége van. Ha tigrisek vagyunk, fogy az életterünk, a szaporodási közösségeinket elszakítják egymástól, így az apró csoportjaink olyan beltenyészetek lesznek, mint a nagy uralkodóházak annak idején. A kínai hagyományos gyógyászat csodálatos dolgokra képes, de emellett elévülhetetlen érdemei vannak a lemészárlásunk elősegítésében. Mivel erőnk és uralkodói megjelenésünk miatt minket, tigriseket régóta nagy tisztelettel emlegetnek, minden porcikánknak gyógyhatást tulajdonítanak. Egyre több ember a kínai gyógyászat híve, egyre kevesebben vagyunk tigrisek. Olyan drámai a helyzet, hogy már hamisítják a tigrispéniszt, (nyilván ezt is Kínában…) amit potencianövelő teaként fogyasztanak. Hát, kapják be!

Angry Tiger GIF - Find & Share on GIPHY

Ha egy pillanatra is bebújsz a tigrisbőrömbe, rögtön érezni fogod, hogy a csík rajtam nem rács, hanem a szabadság jele. Ha beledöglök, akkor is.

 Kökéndy Ákos

Ákos sorozatának korábbi írásait elolvashatod ITT! Szerintünk ne hagyd ki!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ John M Lund Photography Inc