Kamaszkorom a kilencvenes-kétezres évek derekán telt, a push-up melltartók és gyantázott lábak korában, ahol azt nevelték belénk, hogy aki nem hord melltartót, az nettó igénytelen ember. Úgyhogy még ma is működnek tudat alatt a bodyshaming reflexek, és néha körülnézek, hogy lebuktam-e, észrevette-e valaki, amikor épp melltartómentes napot tartok.

Nem különösebb okból kezdtem el melltartómentes napokat beiktatni, mint a kosaras melltartók okozta fizikai és mentális fájdalom. Azaz folyton trükközni, hogy ne látszódjon, ha fázom, ne látszódjanak a kilógó pántok nyári ruha alatt, leszorítani sportolás közben, hogy ne pattogjanak és így tovább... és így tovább. Azt hiszem, ezt a sort mindenki tudná a saját tapasztalataival a végtelenségig bővíteni.

A melltartó, amennyire áldás, ugyanannyira átok is. Amennyire segít szép dekoltázst csinálni, ugyanannyira káros hatása is van. 

Számomra a legkellemetlenebb és nyilván a legijesztőbb az a random fájdalom, amit a melltartó okoz: mell alatt kezdődik és a kosár vonalát kísérve kikúszik oldalra, mintha izomlázam lenne. Van-e megoldás erre? Van, hát!

Mi van, ha fáj a melltartótól a mellem? 

Ha a Google-ba beírod, hogy mi ilyenkor a teendő, nagy eséllyel azt írja ki, hogy terhes vagy, meg fog jönni, vagy pedig mellrákod van. Ofkorsz. Visszatérő, rendszeres fájdalomnál érdemes valódi orvost megkérdezni. Miután elmentem egy valódi orvoshoz, szerencsére kiderült, hogy semmi bajom, a problémát valójában a kosaras melltartó okozza. A fájdalom gyors megszüntetése érdekében a legegyszerűbb az lenne, ha nem hordanám. Amire én ilyen fejet vágtam: 

via GIPHY

Éppen ezért már egy fél éve különböző melltartómentes kihívásokkal szórakoztatom magam és keresem a melltartó  méltó utódját.

Kívánalmaim az alternatív melltartó iránt: legyen szexi, legyen kényelmes, és legyen megfizethető.

Erre most egy széplelkű feminista azt mondaná, hogy akkor ne hordjak egyáltalán, és milyen igaza is lenne. Úgyhogy nyitott voltam minden tanácsra, és mindent kipróbáltam. Kezdve a melltartómentes élettől a modern alternatív melltartókig, hogy megtaláljam az igazit. 

A téli hónapok egészen lazán elteltek, elég volt egy top és egy bő pulóver, ami ápol és eltakar.  Most viszont itt a nyár, és vele együtt jönnek a pánt nélküli, hát nélküli, különböző absztrakt kivágott ruhák is, amik nagy fejtörést okoznak. Tavaly ilyenkor úgy dúcoltam alá a „lányokat”, hogy a fiatal építészek műhelye is csettintene örömében. Idén viszont bevetettem magam az alternatív melltartók világába: mellbimbótapaszok és öntapadó melltartók feneketlen mélységébe. 

via GIPHY

 

A huszonegyedik század a modern nők igényeinek kiszolgálására is törekszik. A teljesség igénye nélkül kiválasztottam a következő négy darab, pánt nélküli öntapadó alternatív melltartót. Voilá! 

Ezeket fogom most letesztelni, hogy lássátok ti is, hogy néz ki a valóságban, mennyire üt át egy pamutpólón. Megvizsgáltam hidegre-melegre, az eredményt pedig alant láthatjátok. 

A sorrend felállításánál segítségemre bátor kolléganőim voltak, akikkel  egyhangú szavazat alapján döntöttük el, hogy melyik a legkúlabb alternatív melltartó a vidéken. Melyik látszik át a legkevésbé a pólón, melyik a legkényelmesebb (nem vág be, nem szorít, nem feszít) és teljes szabadságérzetet nyújt. A most épp baromira trendi kilencvenes évek pántos, feszülős, mélyen dekoltált ruhái alá például tökéletes alternatívák lehetnek. 

4. helyezett: textil mellbimbómatrica – 590 Ft

A textiltapasz az összes versenyző közül az árával emelkedett ki (590 Ft). A próba után ez egy egyszer használatos tapasznak tűnik. A többihez képest ezt volt a legnehezebb felhelyezni, mivel gyűrődik. Ha valamihez hasonlítanom kellene, akkor leginkább egy jobb minőségű méretre vágható sebtapaszra emlékeztet. A pamutpólón nem ütött át a minta, világosabb ruhák esetében viszont már kivehető volt a virág alakú forma. A hidegre jól reagált, ugyanakkor a piacon ennél vannak bőven jobb változatok is, amik tisztíthatók és többször is lehet őket használni. 

3. szilikonos mellbimbómatrica – 1490 Ft

Kategóriájában már drágább (1490 Ft), ugyanakkor sokkal jobban teljesített, mint elődje. Nem üt át egyáltalán a pólón, kellemes a tapintása és a viselete is. Értelemszerűen nem formáz, viszont tökéletes megoldás lehet a pólón átütő mellbimbókra. A fentebb látható igazán szűk, kivágott ruhák alá tökéletes választás, de a bevállalósabbaknak a melltartómentes élet alapkelléke is lehet.

A termék mosható és újrahasználható: viselés után szappannal és langyos vízzel óvatosan tisztítsd meg. Ellenérvek, hogy csak egy méret van belőle, a különböző  melltípusokra nem figyelt a gyártó.

 

2. szilikonos öntapadó melltartó – 3990 Ft

A tesztben szereplő termékek közül az egyik legdrágább termék volt, 3990 Ft. A szilikonos öntapadó melltartó újrahasználatos, langyos víz és szappan segítségével tisztítható. Noha baromi furán néz ki, az alternatív melltartó címéért járó díj egyik nagy esélyese volt. A fókusz csoportot az érdekelte leginkább, hogy mire való.

Volt, aki azt hitte stresszlabda, más, hogy mellimplantátum.

Egyik sem helyes válasz, ugyanis ezt a fajta öntapadós melltartót szintén kivágott ruhákhoz találták ki, formáját elnézve a nyakba akasztható nyári ruhákhoz. Természetesen nem kizáró ok, hogy bármilyen ruha alá felvegyük, nem üt át pamut anyagon, kényelmes viselet. Szépséghibája, hogy egy méret van belőle, ezúttal sem gondoltak a különböző mellméretekre. A furcsa állagtól eltekintve amúgy kényelmes viselet.  

A gyártók, ahogy a többi öntapadó tapasznál, úgy itt sem ajánlják érzékeny, sérült bőrfelületen a használatát, sem hat óránál tovább a viselését. Mindegyik szilikonos öntapadó melltartónál felhívják a figyelmet arra, hogy az izzadság, a hidratálószerek csökkenthetik a hatását. Szóval mielőtt felpattintanád, ne testápolózd be magad, mert bizony le fog csúszni a helyéről.

1. öntapadó melltartó – 3990 Ft

És akkor el is érkeztünk az első helyezetthez. Ami nem más, mint egy középen csatos textil öntapadó melltartó. Egyhangúan ez volt mindenki kedvenc darabja. Senki sem tudta megmondani, hogy van-e rajtam melltartó vagy sem, ugyanakkor tökéletes szabadságérzetet adott. Belül szilikonos tapadást biztosít, kívül pedig a már megszokott melltartóanyagból készült. Ez esetben középen, a mellbimbónál, nincs szilikon, ugyanakkor a textil biztosítja, hogy ne üssön át a pólón a mell vonala.

Középen van egy csat, ami összehúzza a melleket. Nem zavaróan, nem okoz fájdalmat, viszont formáz. Ebből már több méret is van. Saját tapasztalatom alapján én talán egy mérettel nagyobbat vennék legközelebb, de ezt mindenki saját döntésére bízom, ha ilyet vásárolna. 

 

Összegzés

A tesztben szereplő alternatív melltartók esetében kiemelik a gyártók, hogy legfeljebb hat óráig hagyd a bőrödön. Ne használd érzékeny, leégett, sérült bőrfelületen. Illetve, ami még fontos, hogy a tapadás hatékonyságát az izzadság, illetve a különböző kozmetikumok – mint a testápoló, a naptej vagy a parfüm – csökkenthetik.

Szóval ezekre érdemes odafigyelni, mielőtt használjátok. Ahogy a fentebbi példa is mutatja, vannak már tök jó alternatívák melltartó helyett, noha egyikben sem lehetne teljes nyolcórás munkanapot végignyomni, halkan hozzáteszem, kosaras melltartóban sem igazán. Úgyhogy lehet, érdemes megbarátkozni a melltartómentes élettel, mert az teljesen ingyenes. 

Aki esetleg pőre mellek reményében pörgette végig a cikket, annak is legyen öröme a mai napon. Ezt nektek küldöm: 

Szőcs Lilla

Képek: WMN