A Weinsten-botrány óta megrendezett filmes eseményeken, fesztiválokon és díjkiosztókon már minden alkalommal várható, hogy valamilyen módon megnyilvánulnak a szexuális zaklatások, és a nőket érő hátrányos megkülönböztetés ellen. A Golden Globe-gála a fekete ruhák estélye volt, az Oscar-díjátadón „Times Up” feliratú kitűzőt viseltek azok, akik tiltakozásukat akarták kifejezni a gyengébbek kizsákmányolása ellen, és Cannes sem maradhatott ki a sorból. Bár most nem voltak egyenszínek vagy kitűzők, azért itt is számolni lehetett azzal, hogy a filmszakmában dolgozó nők valamilyen módon kifejezik az érzéseiket a zaklatások és az elnyomás ellen. 

A sorvezetők balról jobbra: Marianne Slot, Haifaa al-Mansour, Kirsten Stewart, Lea Seydoux, Khadja Nin, Ava DuVernay, Cate Blanchett, Agnes Varda, Celine Sciamma, és Jeanne Lapoirire - Forrás: Getty Images/Andreas Rentz

Cate Blanchett, Kristen Stewart és Marion Cotillard hetvenkilenc kollégájukkal együtt némán vonult végig a vörös szőnyegen a Girls of The Sun című film premierje előtt. A néma vonulás végén az idei zsűri elnöke, Blanchett mondott rövid beszédet: 

„Azért vagyunk itt nyolcvanketten, mert ezzel jelezzük, hány női rendező léphetett a vörös szőnyegre Cannes-ban 1946 óta, szemben az 1688 férfi rendezővel. 71 férfi rendezőnek jutott Aranypálma. Nőnek kettő.”

Nyolcvanegy - Forrás: Getty Images/ Antony Jones

A nőket érő hátrányos megkülönböztetés, a férfiak hegemóniája, és a gyengébbeket érő szexuális kizsákmányolás persze nem egy csapásra fog megszűnni. Sőt, lehet azt is mondani (szoktam ilyesmiről is olvasni), hogy egy kitűzővel, vagy azzal, hogy valaki egyszer fekete egyenruhát vesz fel, még nem fogja megváltoztatni a rendszert, és ez igaz is. De végre beszélgetünk, írunk, érzünk, gondolkodunk ezekről a dolgokról. Ahogyan a Golden Globe-gálán jó volt látni a sok fekete ruhát, úgy jó volt látni a nyolcvanegy egybekapaszkodott nőt. 

A következő tíz ruha pedig az én kedvencem az idei Cannes-i Filmfesztiválról. Szubjektív lista csökkenő sorrendben:

10.

Jane Fonda a Sink or Swim című film premierjén Givenchyben

Forrás: Getty Images/ Pascal Le Segretain

Jane Fonda tavaly decemberben töltötte a nyolcvanat, és ebből az alkalomból Cannes-ban egy róla készült dokumentumfilmet mutattak be (Jane Fonda in Five Acts címmel), amiből kiderül, mennyi harc árán jutott el oda, ahol most van. Bár rengeteg megaláztatást, erőszakot és elnyomást kellett leküzdenie, még mindig Hollywood élvonalában van, erős és bátor, az egyik legszókimondóbb sztár, és elképesztően néz ki. Alapvetően utálom, amikor valaki azt mondja, hogy „a kora ellenére”, de egész egyszerűen hihetetlen, ahogyan Fonda fittyet hány az idő múlására. Én nyolcvanévesen már a fasorba' se leszek – ahogy nagyanyám mondaná. A flitteres, csillámló, rojtos estélyi ruha pedig éppen annyira bohém, amennyire elegáns. Tetszik!

9.

Kristen Stewart a Girls of the Sun című film premierjén Chanel-nadrágkosztümben

Forrás: Getty Images/ Dominique Charriau/WireImage

Vezető hír volt az összes divatlapban, hogy Kristen Stewart levette a cipőjét a fesztiválon, ami önmagában a kutyát nem érdekelne, ugye, csakhogy a fesztiválon van egy No Flat Policy, azaz nem vehetsz fel lapos cipőt, ha nő vagy. Ez pedig egyrészt rettenetesen szexista (és a tavalyi év tükrében illendő lett volna eltörölni), másrészt full respect, hogy Kristen – zsűritagként – így mert demonstrálni a szabály ellen. Ezt a Chanel nadrágkosztümöt viszont egy másik alkalommal viselte, és nekem nagyon tetszik, pedig nem vagyok egy kifejezett Chanel-rajongó. 

8.

Aishwarya Rai a Girls of the Sun című film premierjén Micheal Cincóban

Forrás: Getty Images/ Francois G. Durand/

Az indiai színésznő, modell, 1994-es Miss World győztes mindig nagyon látványos ruhákban vonul be a szőnyegre, és ezt most sem tette másként. Bár ez a ruha nem az ízlésem, de el kell ismerni, hogy attól még valóban káprázatos. Olyan, mint egy gyönyörű páva.

7.

Emilia Clarke a Solo: A Star Wars Story című film premierjén Diorban

Forrás: Getty Images/ Venturelli/WireImage

Emilia Clarke, a Trónok harca emblematikus szereplője ebben az éteri Dior-estélyiben libbent be a Solo: Egy Star Wars történet bemutatójára. Nem tudom, mennyire rajongója a végtelenített filmsorozatnak, de tény, hogy játszani benne óriási megtiszteltetés és lehetőség egy fiatal színész számára. Ennek megfelelően nagyon szépen felöltözött az alkalomra.

6.

Amber Heard a Sorry Angel című film premierjén Valentinóban

Forrás: Getty Images/Foc Kan/FilmMagic

Johnny Depp exfeleségétől tavaly volt hangos a sajtó, amikor elég csúnyán vált el a hites urától, súlyos és rendszeres fizikai bántalmazással vádolva őt. Azóta megfordult Elon Musk oldalán, majd vele is szétmentek, és ennyi balsikerű kapcsolat után folyton csak úgy írnak róla, hogy „te jó ég, mennyit fogyott". Csak lesz egyszer egy emlékezetes filmszerepe is... Fiatal még, van ideje rá, és tényleg nagyon szép. Mint ahogy a virágmintás Valentinója is. 

5.

Sonam Kapoor a Stars of the Night című film premierjén Vera Wangben

Forrás: Getty Images/Venturelli/WireImage

Vera Wanggel nem lehet mellélőni. Az indiai színésznő sem tudott. Bársonybarna bőrén káprázatosan mutat ez a tüllből készült nagyestélyi. 

4.

Adriana Lima a Burning című film premierjén Elizabeth Sulcer stylingjában

Forrás: Getty Images/Venturelli/WireImage

A Victoria's Secret legikonikusabb angyalára kábé kukászsákot is lehetne adni, abban is jól nézne ki. A kétrészes szatén ruha tervezőjét nem tudtam felkutatni, de a stylingért Elizabeth Sulcer a felelős. Jó munkát végzett!

3.

Alessandra Ambrosio a Solo: Egy Star Wars történet című film premierjén Roberto Cavalliben

Forrás: Getty Images/Andreas Rentz

Alessandra Ambrosio idén már nem lesz a Victoria's Secret angyalai között, by the way Lima sem. Állítólag kiöregedtek. De szeretnék én is ilyen öreg lenni... A brazil istennőnél ugyanaz az eset áll fenn, mint a honfitársánál: bármit felvehet. Pláne egy ilyen Cavalli-darabot.

2.

Cate Blanchett a BlacKkKlansman című film premierjén Givenchyben

Forrás: Getty Images/George Pimentel/WireImage

Nagyon sokáig vacilláltam, hogy Blanchett kerüljön-e legelőre a listámon, de végül egy hajszállal beelőzték őt. Pedig nagyon nagyon, de nagyon szoros volt a verseny. Jó, mondjuk, a karizmáját nem néztem. De az első ruha behasított Blanchett estélyije elé:

1.

Aymeline Valade a Burning című film premierjén Saint Laurentben

Forrás: Getty Images/ Stephane Cardinale - Corbis/Corbis

Mégpedig pontosan az egyszerűsége miatt. A szabásvonala, a színe, hogy nem kell más hozzá, csak egy egyszerű öv, mégis annyira pompás az összhatás, hogy atomjaimra bomlok. A francia modell és színésznő legutóbb Luc Besson filmjében, a Valerian és az ezer bolygó városában szerepelt, de szerintem hallunk még róla, és nem csak a ruhái kapcsán.

+1.

Mihalik Enikő a tegnap esti amfAR-gálán Ester Abner-estélyiben

Forrás: Getty Images/Danielle Venturelli/amfAR/Getty Images for amfAR

Bár az összeállítást tegnap délután készítettem, de az amfAR-gáláról nem lehet kihagyni a legszebb belépőt. Ezt pedig nem más viselte, mint a magyar szupermodell, Mihalik Enikő. Ti hová helyeznétek őt a sorban?

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Foc Kan/FilmMagic; Venturelli/WireImage; Andreas Rentz ;George Pimentel/WireImage; Stephane Cardinale - Corbis/Corbis