Tavaly a Time magazin az év emberének választotta a #Metoo-mozgalmat, mi pedig jelöltük SzuperWMN-nek Sárosdi Lillát közéleti kategóriában, Németh-Kiss Pálmát pedig ti jelöltétek civil kategóriában – Pálma haza is vihette a díjat. Valami végérvényesen változásnak indult 2017-ben, és kitüntetett figyelemmel várta a fél világ, milyen lesz az első igazi, nagy hollywoodi party Weinstein bukása után. 

A Time's Up – Az „idő lejárt” nevű kezdeményezés elérte, hogy a sztárok feketébe öltözzenek január 7-én, ezzel jelezve, hogy itt az idő a változásra, a változtatni akarásra, itt az idő tenni valamit, mert nem akarunk tovább ölbe tett kézzel ülni. Lejárt a hallgatás, a várakozás, a  diszkrimináció, a hatalommal való visszaélés és a zaklatás ideje. Ez a mozgalom pár nap alatt 13 millió dollárt gyűjtött össze, amit egy új törvény bevezetésének szorgalmazására fordítanak majd. Az új törvény azokat a cégeket büntetné, amelyek eltűrik a szexuális zaklatásokat és a hatalommal való visszaéléseket.

A gálára csak három színésznő érkezett színes ruhában: Barbara Meier, Meher Tatna és Blanco Blanca. Mindhárman azt nyilatkozták, hogy kiállnak a mozgalom mellett, Meier hozzáfűzte: nem kíván a férfiak miatt máshogy öltözködni, mert véleménye szerint az visszalépést jelent, Meher Tatna ruhája pedig kulturális okokból nem volt fekete.

Balról jobbra: Meher Tatna, Barbara Meier és Blanco Blanca

Az is érdekes kérdés volt, hogy Harvey Weinstein felesége, Georgina Chapman divatbirodalma, a Marchesa életben tud-e maradni úgy, ha a színésznők többé nem veszik fel a ruháit. A Marchesat 2004-ben alapította az egykori színésznő Keren Craiggel együtt, és sikeres, gyönyörű kollekciókat hoztak évről évre, ezeket gyakran viselték olyan közkedvelt sztárok, mint Jennifer Lopez, Kate Hudson, Penelopé Cruz vagy Sandra Bullock. A helyzet nyilván azt jelezte előre, hogy ezután senki nem fog Marchesát felvenni a kiemelt eseményekre, és férje botrányába belebukhat Georgina Chapman vállalkozása is. Ő maga egyébként október eleje óta inaktív a közösségi oldalán.

(A jóslat eddig bevált, egyetlen színésznőt sem láttam a fotókon ebben a márkában. A kérdést persze lehet boncolgatni, hogy a feleségnek mennyire volt köze a producer botrányaihoz – azonnal beadta ellene a válókeresetet, amint megjelent a cikk – és kell-e őt büntetni ilyen formában. Ugyanakkor Weinsteint nehéz volna kihagyni a Marchesa történetéből: komoly része volt a márka felfuttatásában.)

Most következzenek az est legfontosabb belépői: 

1. Salma Hayek és Ashley Judd

Salma Hayek nyakig zárt fekete ruhapáncélban érkezett Ashley Judd-dal karöltve. Judd az elsők között volt hajlandó névvel és arccal vállalni a Weinsteinhez kötődő zaklatási történetét, szerepel a Time címlapján is a #metoo-mozgalom egyik arcaként. Hayek pedig két hónappal a botrány kirobbanása után, december elején írt egy esszét a The New York Times-ban arról, hogyan zaklatta őt a producer, amikor rájött, hogy sehogyan sem tudja ágyba vinni. Hayek leírta, hogyan próbálta meg módszeresen tönkretenni személyesen őt, és az általa producerként gondozott Frida című filmet, és hogyan keserítette meg az életét (a felkavaró történetről ITT írtunk).

2. Emma Watson és Marai Larasi

Emma Watson Marai Larasi nőjogi aktivistával érkezett, aki az Egyesült Királyságban működő Imkaan feminista szervezet vezetője. A mozgalom a feketék elleni erőszak, valamint a kisebbségek, a menekült nők és lányok védelmére alakult. Watson egyébként is élen jár a női jogok védelmében, az ENSZ „He for She” kampányának arca, így tőle ez a lépés egyáltalán nem volt meglepő. Instagramját pedig hetek óta a #metoo-nak és a #timesup-mozgalmak népszerűsítésének szenteli.

3. Oprah Winfrey

Oprah Winfrey-t – a színes bőrű nők közül elsőként – Cecile B. DeMille életműdíjjal tüntették ki, és lenyűgöző beszédében mesélt arról, milyen volt, amikor kislányként Sidney Poitier-t nézte a tévében egy olcsó, műanyag széken ülve, ahogyan a színész 1964-ben átveszi az Oscar-díjat. Ez a momentum neki rengeteg erőt adott, és azt reméli, így ad most ő is erőt a képernyő előtt ülő színes bőrű kislányoknak a Golden Globe-bal. Majd rátért a zaklatási ügyekre, hogy mennyire tiszteli azokat a nőket, akik ki mertek állni, és felidézett egy nemi erőszakot 1944-ből, amikor egy fekete nő hat férfi áldozatául esett. Így fejezte be a beszédét:

„Azt szeretném, ha minden lányhoz, aki a gálát nézi, eljutna, hogy új nap kel fel a horizonton. És a pirkadat rengeteg csodálatos nőnek köszönhető – akik közül most sokan itt ülnek ebben a teremben – és számos fantasztikus férfinak is. Ők mindannyian azért harcolnak, hogy olyan vezetők legyenek, akik egy új világba visznek minket, ahol soha többé nem kell senkinek azt mondania, hogy »me too«.”

4. America Ferrera és Natalie Portman

Natalie Portman America Ferrera színésznővel vonult be. Portman csak azért indította el január 1-jén az Instagramját, hogy sokkal szélesebb körhöz tudja ő is eljuttatni gondolatait a világban zajló fontos történésekről. A színésznő korábban úgy nyilatkozott, hogy „az utolsó dolog, amit csinálna”, az a közösségi médiához való csatlakozás. A #metoo-kampány ereje azonban éppen a közösségi oldalaknak köszönhetően nőtt ekkorára, ismerte fel Natalie Portman is. 

A színésznő a legjobb rendezőnek járó díjat adta át, és a jelölteket így konferálta fel: „És akkor nézzük a kategória kizárólag férfi jelöltjeit!” – utalt arra, hogy egyetlen női rendező sem volt köztük, noha kiemelkedő (és színészi jelöléseket bezsebelő) alkotások készültek idén nők rendezésben is.

5. Elisabeth Moss

Elisabeth Moss A szolgálólány meséje című nagy port kavart, briliáns sorozat főszereplője (áprilisban jön a második évad, amit Margareth Atwood közreműködésével írnak a könyv folytatásaként) elnyerte a legjobb drámai női tévésorozat-szereplőnek járó Golden Globe-díjat. A sorozat „a legjobb drámai sorozat” kategóriájában is díjat vihetett haza, nem véletlenül. Sokan nagyon is valóságos utópiaként gondolnak rá. (Mi ITT írtunk róla).

6. Nicole Kidman

A tavalyi év nem szűkölködött bántalmazott nők történeteiben, amilyen az HBO minisorozata, a Hatalmas kis hazugságok is volt: Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley és Laura Dern főszereplésével. A Hatalmas kis hazugságok lett a legjobb minisorozat, Kidman a kategória legjobb női főszereplője, a férjét alakító Alexander Skarsgard a legjobb férfi mellékszereplő. Laura Dern pedig a minisorozatok legjobb női mellékszereplőjének járó Arany Glóbusszal távozhatott. 

7. Meryl Streep és Al-jen Poo

Amikor Meryl Streep nyilatkozott a gála előtt arról, hogy tiltakozásul ő is feketében jelenik meg a díjátadón, azzal kisebb hadjáratot zúdított magára. Először Rose McGowan (aki elsőként állt ki névvel-arccal Weinstein ellen megerőszakolás vádjával) támadt neki, mert szerinte tudott a producer mocskos ügyeiről, mégis hallgatott. Később több plakátot helyeztek el Los Angelesben, melyeken Meryl arca mellett ez a szöveg szerepelt: „Mindent tudott.” Meryl Streep nyilatkozatban reagált a vádakra: „Sajnálom, hogy Rose McGowan az ellenfelének tart, miközben mindketten – hasonlóan a filmipar összes női szereplőjéhez – ugyanazért a nemes célért küzdünk: hogy véget érjen a status quo, amely a régi időkből ered, amikor még a nőket használták, kihasználták és kizárták a döntéshozatalból, a szakma legfelső szintjeiből.”

A gálára végül talpig feketében, Al-jen Poo-val érkezett, aki a háztartási alkalmazottak érdekvédelmi szervezetének vezetője.

8. Joseph Fiennes

Joseph Fiennes

Nemcsak a nők viseltek feketét aznap este, hanem a férfiak is, akik közül sokan feltették a Time's Up feliratú kitűzőt. Joseph Fiennes kiállása azért különösen erős, mert épp egy diktatórikus rendszert kiépítő, nőket tárgyként kezelő parancsnokot alakít A szolgálólány meséje című sorozatban.

+1.

Anne Hathaway

A színésznő vasárnap estére megbetegedett, ezért nem tudott jelen lenni az eseményen. Otthonról fejezte ki szolidaritását feketébe öltözve. Ezt írta a közösségi oldalára posztolt képhez: „Szolidaritásban a betegágyamból! #timesup #whywewearblack #goldenglobes”

Egy új korszak kezdete

2018. január 7-én, vasárnap éjjel a vörös szőnyegen megjelenő divat fogalma megváltozott.

Talán soha nem fogja már ugyanazt jelenteni, mint ezelőtt. Talán soha nem fogunk már annyira könnyed, súlytalan cikkeket írni a red carpet-bevonulásokról, mint eddig. De azt mondom, hogy végre!

Végre megtöltik tartalommal a ruhákat, végre valódi jelentése van a színeknek, sok esetben a formáknak is (gondoljunk csak Salma Hayek állig zárt estélyijére), végre van jelentése annak is, hogy kivel vonulnak be a sztárok, és sokkal többről szólnak a hírek, mint annyiról, hogy Angelina Jolie és Jennifer Aniston egy helyszínen tartózkodott-e vagy sem. 

Türelmetlenül várom az Oscar-gálát, nemcsak a minket érintő esélyek miatt. (Bár természetesen nagy reményekkel várom a Testről és lélekről szereplését.)

Addig pedig lapozzátok végig a 75. Golden Globe-díjátadó gáláján készült további ruhákat. (Katt az oldalsó nyilakra:)

Szentesi Éva

Képek: vogue

Kiemelt kép: Emma Watson Instagram-oldala