A Gourmet Fesztiválon mindig esik az eső. Ez nagyjából annyira alap, mint a mama vasárnapi húslevese. Nem volt ez idén sem másképp a szakmai napon, amit inkább szakmai óráknak neveznék. Ekkor engedik be ugyanis az „ingyenélőket”, azaz a médiában dolgozókat, hogy egyenek-igyanak, mulassanak. Mielőtt azt gondolnád, hogy úsztunk a kaviárban és a pezsgőben, amit számolatlanul hordtak elénk a vendéglátósok, nagyon tévedsz. Én életem legkisebb falat valamilyéért 1500 forintot fizettem, igaz, kaviár volt rajta és isteni volt, és egy teljesen kaviármentes kávéért 400 forintot kellett kicsengetnem. A kolléga szerint „ilyenek a fesztiválárak”. Na, ja.

Van tehát a Gourmet, ahova a belépő 4300 forint – 14 éves kor alatt ingyenes – amiért jár kóstolópohár, és sok minden más is. Étel nem nagyon, ne tessék örülni. A rendezvényen sokféle ember megfordul, a szerencsehuszároktól az elkötelezett gasztrohívőkig, a „haverokkal lejövünk inni meló után”-tól NER-huszárokig, ezekből a szakmai napon elég sokat lehetett szpotolni. Ott volt a nemzet turisztikai papnője Orbán Ráchel (Gucci hátizsákkal és Valentino cipőben, ha valaki trendérzékeny) még Schmuck Andor is feltűnt a színen (ő öltönyben érkezett), de a vitorláscipős, kockás inges, napszemüveges pasasokból sem volt hiány.

De kit érdekelnek ők, amikor jobbnál jobb ételeket lehet enni a fesztiválon? Na, meg az italok is nagyon jók. Jöjjön hát a 10 gasztrotípus, akivel garantáltan összetalálkozol.

1. A boros

Neki nem jó a fesztiválon adott Spigelau-pohár, ő hozza a teljes Riedel-szettet, fehérnek, vörösnek külön. Mindenhol keveset kóstol, hiányolja a köpőt, savstruktúrákat, tartályos érlelést emleget, és hosszan bámulja a fény felé tartva a borát, mielőtt megillatolja. Az étel nem érdekli, maximum két kóstoló közt kap be valamit. Sörös kuponjait azonnal elcseréli a haverokkal borra.

Champagne time, anytime! 🍾🥂😍 #borguru #gourmetfesztival #champagne #bollinger #ayala #salondelamotte #larmandierbernier #henrygiraud

Borguru (@borszer_borguru) által megosztott bejegyzés,

2. A sörös

Onnan ismered fel, hogy szakállas, kockás inges, de nem pufimellényes, megfelelőlen laza és csoportosan közlekedik. A rendezvényen hamar búskomorságba esik, mert kevés a kézműves söröző, és kénytelen beérni nagyüzemi sörökkel, ami akkora vétek, mintha a McDonald's nyitna standot a rendezvényen kaviáros hamburgert árulva.

3. A pezsgős

Na, ők a legdurvábbak. Ha odalépsz hozzájuk a pulthoz, rögtön arról kezdenek beszélni, hogy milyen apró buborékos champagne-t kóstoltak, és az idei brut classic kicsit gyümölcsösebb lett, mint a tavalyi, viszont az avokádókrémes halhoz jobban passzol a POL ROGER, mint a PIPER-HEIDSIECK. Mire a haverja rávágja, hogy nagyon téved, és máris szakmai vita bontakozik ki, a külvilág pedig csak les, hogy mi van. Van, aki egyenesen a pezsgőhöz öltözik, na, ők a kemény vonalasak.

4. A BBQ-függő

Mit érdekli őt a kaviár meg a gombóc, ha nem lehet a pitre (egyfajta sütő – a szerk.) dobni? Kizárólag a füstszag után tájékozódik, 100 méterről kiszúrja a nem megfelelő vastagságú grillezőt, dohogva nézni, ha nem hikorifával füstölik a szegyet, vagy ha szegény felszolgáló nem tud arra válaszolni, milyen érleléssel készült a fogás. Veszélyes típus, kár vele vitába bonyolódni.

5. Munka után kiszabaduló, fehér inges manager

Csapatban jár, és nem igazán érdekli az étel, az italokra megy rá. Hamar feldolgozza a kóstolóbónokat, aztán leül és vagy Aperol spritzet tol egész este, vagy a haverjaival a borrészleget járja körül, azt keresve, mitől tud leggyorsabban berúgni.

6. A sznob

Kizárólag a csillagos és menő helyek érdeklik, az Onyx és a Stand25 táján érdemes keresni őket. Alapvetően az sem érdekli, hogy fogalma sincs, mit eszik, és háromszor megkérdi, hogy a vízibivaly az hal vagy emlős. Ha fizetett, fél óráig fotózza az ételt, amit megfelelően filterezve azonnal tol is fel a megfelelő oldalra. Igyekszik a csillagos házak szakácsaival szelfizni, bár abban már nem biztos, hogy is hívják őket.

7. A bratyizós

Egyetlen célja, hogy ingyen egyen, ezért mindenkihez odamegy, akivel már egyszer beszélt életében. Gratulál, smúzol, igyekszik a személyzettel gyorsan közös hangot találni. Megemlít néhány jól csengő nevet, „tudod, amikor Tomival horgásztunk, ja-ja a Széllel”, hátha ettől tálalják is elé a szuvidált langusztát. Ha nem jön össze, szomorúan csak desszertet kér, „úgyis tele vagyok” felkiáltással. Megpróbál beosonni a sajtótájékoztatóra, és igyekszik minél több ajándékot összeszedni, „valamire jó lesz még”.

8. A párját körbehordozó

Ha pasi, akkor azonnal magas összeget helyez a FestiPay kártyára, lássa az asszony, telik kaviárra és pezsgőre. Mindenhol a párját fotózza, vadássza a megfelelő hátteret és fényt, és persze a közös szelfit sem hagyja ki. Kedvesen lebeszéli szerelmét a drágább fogásokról, „mit nekünk kaviár, jó lesz a pizza is!” felkiáltással tereli arrébb. Igyekszik visszafogottan költeni, és magában megállapítja, hogy idén is kár volt kijönni.

9. A pénzszóró

Több típus keveredése is lehet, érdekelheti a gasztronómia, de simán lehet, hogy csak a haverok miatt ugrott be, és valójában kedvence a pörkölt, nem is nyit más irányba. Utóbbi esetben a klasszikus helyeket keresni, igyekszik nem kísérletezni, neki elég az üdvözlőfalatkaként kapott szendvics is, ha nincs benne fura összetevő. Ennek ellenére nem sajnálja a pénzt az ételre és italra, ha talál megfelelő helyet, egész este ott mulat. 

10. A lelkes

Bátran, nyitott szívvel és szájjal veti be magát a fesztiválra. Megtervezte, előre kinél mit eszik, a térképen X-szel jelöli, mit ne hagyjon ki. Barátaival tippeket cserél, mit tegyen, mert sem a Rosenstein sem az Anyukám mondta nincs kint idén, jó lesz helyette a Panifico il Basilico? Visszafogottan iszik, hogy érezze az ízeket, és szívesen beszélget a szakácsokkal, de nem tartja fel őket.

Zimre Zsuzsa

 A képek a szerző tulajdonában vannak