Fiatal koromhoz és gyermektelenségemhez mérten, igen csekély mennyiségű rendes szabadságom van egy évben, így kupáltam ki magam a háromnapos hosszú hétvégés turizmusból. Mindig igyekszem kihasználni az összetorlódott szabadnapokat, legutóbb a májusi hosszú hétvégét. Így jutottam el Linzbe. Amikor a barátaimnak említettem, hová utazom, jöttek a viccesebbnél viccesebb reakciók, mindenféle emlékmorzsákból próbálták összerakni, hogy pontosan hol is van Linz, és miről is híres a város. 

Csekély történelmi-, földrajzi- és ének-zene tudást aktiválva születtek meg az olyan tippek mint például: „Nem onnan származik az a süti a lekvárral a közepén?” „Svájc nagyon szép hely!” Na, meg hogy „Linzben biztosan minden sarkon lehet látni egy Mozart relikviát”…

Úgyhogy ezúttal nem egy újabb hiánypótló földrajzi kvízzel készültem nektek, hanem összeszedtem a kedvenc „elképzelés vs. valóság” párjaimat, az összes abszurd vélt vagy valós hiedelmet erről a csodás osztrák városról.

1. Helyrajz: Németország, vagyis Svájc, Ausztria nagyon szép hely! Svájc vs. Németország vs. Ausztria

Az első és legfontosabb tény: Linz nem Németországban és nem Svájcban, hanem Ausztriában van, méghozzá Felső-Ausztria tartományának székhelye. Ausztria harmadik legnépesebb városa. Könnyen összekeverhető a Rajna-vidéki testvérvárosával, Linz am Rheinnel.

Forrás: Wikipedia

2. Menetidő: Linzbe az út cirka nyolc óra vs. négy óra

Teljesen elszoktam a vonatozástól. Emlékeimben a hazai belföldi „gyorsvonatok” éltek, ehhez tudtam csak mérni azt, hogy vajon mire számíthatok. Korábban egyetlenegyszer utaztam külföldre vonattal, egy cirka tizenhat órás utazást képzelj el a Korona-Expresszel Csíkszeredára. Szóval, ha valaki azt mondja nekem: vonatút, akkor sok mindenre számítok csak arra nem, hogy gyors, kényelmes és patent lesz minden. Úgyhogy jócskán meglepődtem, amikor megtapasztaltam a Railjet utasbarát szolgáltatásait, például a vonat mozgó éttermének étlapját, amin jelölik még az allergéneket is. (Én azért mindenesetre csomagoltam egy kiló szendvicset „szalvettába. Ofkorsz”.) Ja, és persze ami a legfontosabb, hogy cirka négy óra alatt ott is voltunk, noha hat-nyolc óra volt az ismerőseim nagy többségének tippje. 

Forrás: Wikipedia

3. „Linz az alpesi hegyekben van” vs. „Linz nincs az alpesi hegyekben”

Töredelmesen bevallom, ez az én saját tévhitem volt. Látatlanban úgy képzeltem, hogy majd az alpesi hegyeket fogom csodálni egész odaúton. Illetve ehhez mérten pakoltam meleg ruhát, hiszen a „hegyekbe megyünk”. Nem volt rá szükség, ugyanis az a kánikula, ami Budapesten beütött, Linzben is pontosan ugyanazt produkálta. Meleget. A város a linzi medencében fekszik, az Elő-Alpok vidéke a déli városhatárnál kezdődik, így aki hegyekre számítana, annak tovább kell utaznia. De van ott annyi minden más, hogy mindenképpen érdemes megállni. Mert Linz túraútvonalakban gazdag környék, kedvelt úti célja azoknak is, akik a kulturális kikapcsolódást biciklitúrával kombinálnák.

Forrás: Wikipedia, Szőcs Lilla

4. Városarculat 1.0: bajor-stílusú házikók vs. modern város

Szintén közkedvelt tévhit, hogy vidéki bajor házak romantikája fogadja az idelátogatókat. Akkor ezt tisztázzuk: Linz egykori acélváros, Európa egykori kulturális fővárosaként és feltörekvő egyetemvárosként eléggé modern látképpel rendelkezik. Bécs belvárosára is jellemző letisztult polgári házakat láttam inkább, amelyek már a mai kornak megfelelő modern épületegyüttesekbe torkollnak a Duna partján. Klasszikus és modern építészet harmóniája: ez Linz, nem a ködös alpesi romantika.

Forrás: Pexels, Wikipedia

5. Kultúra: hagyományőrzés vs. underground

Ausztria, azon belül is Linz igen híres a klasszikus zenei tehetségeiről. Egyebek közt tudni vélik, hogy itt komponálta híres linzi szimfóniáját Wolfgang Amadeus Mozart. És valóban, a Mozart-örökség érezhető a városon. Amiről viszont kevésbé ismert, mégis ugyanilyen fontos megemlíteni, hogy Linznek van egy igazán izgalmas underground oldala is. Ez az egyik olyan európai nagyváros, ahol támogatják a street artot, azaz az utcaművészetet. Erre a célra pedig a város ipari kikötőjében több méteres falakat jelöltek ki, amelyeken elképesztő graffitik kapnak helyet. Ez a „Mural Harbor Gallery”. Már a „tárlatvezetés” is igazi kaland; az ipari negyed falfestményeit a galéria kikötőjében dokkoló turistahajókról lehet megnézni. Csodás látvány, ha arra jártok, mindenképp menjetek el, nézzétek meg!  

Forrás: Pexels, Facebook/Mural Harbor Gallery

6. Városarculat 2.0: „Ausztriában tisztaság van” vs. „Á, már az osztrákok sem a régiek…!”

De, az osztrákok a régiek: Ausztriában tisztaság van. Hiába a „turistahorda”, a partizó tömeg, ami alkalomadtán ellepi a várost. Felső-Ausztriában is mindig, minden körülmények közt tisztaság van. Valaki mondja el, hogy hogy csinálják k-ö-ny-ö-r-g-ö-k!

Forrás: Flickr.com/Jakob Hürner

7. Emblematikus édesség: linzer vs linzertorte

A mogyorós vagy lekváros töltelékkel készült aprósüteményről sokan úgy hiszik, hogy Linz városából származik. Valójában a linzer Müller Antalnak köszönhető, akihez szövevényes úton került a budai Ruszwurm cukrászdába a magyar szabadságharcok idején. Ekkor született meg az aprósütemény receptje, amely Linzer Rudolf főhadnagyról kapta a nevét. Linz városának emblematikus édessége nem más, mint a Linzertorte. Ez ugyan ízében-állagában nagyon hasonló az aprósüteményhez ugyanúgy omlós linzertésztából készül és lekvár kerül a belsejébe, de nem aprósütemény, hanem tulajdonképpen egy rácsos pite, amit szeletelni kell.  

Forrás: Flickr.com/Grufnik, Szőcs Lilla

8. Ars electronica: múzeum elképzelés vs. valóság

A technológiai múzeumokról alkotta elképzelésemet a linzi Ars Electronica Center teljesen felülírta. A digitalizáció és újmédia vívmányait több emeleten keresztül – különböző  társadalmi aspektusokból – mutatja be a múzeum. A tárlatok és installációk segítenek megismerni a készülékeket, jogi-, társadalmi- és etikai kérdéseket vetnek fel, performanszművészek segítségével segítenek megismerni a jelenkor innovációit és felkészíteni mindenkit a jövőre. A mai kor magamfajta szülötteinek szerintem iszonyat izgalmas hely, és azoknak is rengeteget tud segíteni a minket körülvevő világról, akik egy picit már jobban benne vannak a korban. Úgyhogy ide mindenképp vidd el anyádat is!

Forrás: Flickr.com/PhotoAtelier, Szőcs Lilla

Linz összességében nagyon kúl város, a helyiek az Ars Electronica múzeumukkal, a street art-falfestményeikkel és a vendégszeretetükkel engem kilóra megvettek. Egy dolgot sajnálok csak, hogy nem ezen a héten mentem, mert David Hasselhoff épp gigamega koncertet ad Linzben!

via GIPHY

Lilla az Österreich Werbung meghívására utazott Linzbe.

 Szőcs Lilla