1. Meghan Markle eljegyzési ruhája (vagyis kabátja)

Forrás: Getty Images/Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage

A kisebbik királyfi, Harry herceg 2017. november 27-én jelentette be a Kensington palotában, hogy jövőre, 2018 tavaszán összeházasodik a Meghan Markle nevű menyasszonyával (Pásztory Dóri EZT írta az örömhír kapcsán). Az amerikai színésznő szofisztikált szerelésben (mondjuk, jobb, ha ezt szokja, mert most már mindig ilyennek kell lennie) jelent meg az újságírók előtt. És a gerlepár nagyon boldognak tűnt. A fehér köntöskabát, és a nude magas sarkú csodásan mutatott a szép menyasszonyon, aki úgy fest, máris szépen puhítja a brit királyi ház szigorú szabályait. 

2. Melania Trump beiktatási ceremóniaruhája

Forrás: Getty Images/Rob Carr

Ha nem emlékeznétek kristálytisztán ara, hogyan indult ez a remek évünk, akkor mindjárt segítek feleleveníteni a januárt. Donald Trumpot ünnepélyes ceremónián iktatták be az amerikai elnökök sorába, ahová természetesen az USA újdonsült Firs Lady-je, Melania Trump is elkísérte. Bár hites urához az asszony nem bírt végig jó pofát vágni. Az a lekonyult mosoly, a hirtelen elkomorult arc be is járta a világsajtót, hetekig ezen csámcsogott mindenki, majd – ahogyan az lenni szokott – mémesült. Miután kiderült, hogy Trump lesz a világ egyik legnagyobb hatalmának a vezetője, számos divattervező visszakozott attól, hogy öltöztesse Melaniát. Viszont voltak, és a mai napig vannak olyanok is, akik szívvel és örömmel veszik, ha a First Lady az ő kollekciójukban jelenik meg. Ralph Lauren is ez utóbbiak táborához tartozik, ezért biztosan fülig ért a szája, amikor Trumpné asszonyság ezt a púderkék kabátot választotta. A ruha bevonult a történelembe, az már egyszer biztos. Pont úgy, ahogy Melania grimasza:

3. Melania Trump hurrikánjáró szettje

Forrás: Getty Images/Alex Wong

Na, még egyszer Melania. Az új First Lady nevéhez ugyanis nem csak a púderkék kabátka kapcsolódik 2017-ben (igazából lehetne sokkal több helye is a listán, de nem akarom Trumpékkal fullra nyomni ezt a cikket, mert annyit nem érnek). Augusztus 29-én az elnöki pár Texasba utazott, hogy a Harvey-hurrikán okozta pusztítást szemügyre vegye. Az elnökné meg milyen csukát húzott? Gumicsizmát? Nem. Zárt, kényelmes bakancsot? Neem. Hanem egy fekete, tűsarkú Manolo Blahnikot. Szerintem azt hitte, hogy ez a Szex és New York forgatása. Vagyis… nem, igazából tényleg nem tudom, mit hitt.

4. Pink MTV VMA-n viselt overálja

Forrás: Getty Images/Frederick M. Brown

Pink életműdíjat kapott az idei MTV Video Music Awards-on, és meg is ragadta az alkalmat, hogy pompás beszédet mondjon. Ez a ruha a tartalma, azaz a viselője miatt vonult be igazán 2017 divattörténelmébe. A beszéd így hangzott:

„Tudom, hogy nincs most erre túl sok idő, de talán ezt a rövid sztorit elmondhatom nektek. 
Nemrég a kislányomat vittem suliba, és azt mondta: 
– 
Mama, én vagyok a legcsúnyább lány, akit ismerek.
Én erre azt válaszoltam: – He? 
Mire ő:  Igen, úgy nézek ki, mint egy fiú, csak hosszú hajjal!
Az agyam kattogni kezdett: Jézusom, hatéves vagy, ez honnan jön? Vajon seggbe rúghatok egy hatévest?
De nem mondtam semmit, csak hazamentem, és készítettem neki egy Powerpoint prezentációt. A prezentációban androgün rocksztárok és művészek voltak, akik olyanok, amilyenek, és mások szinte biztosan minden nap viccelődnek rajtuk, de ők csak továbbmennek, lobogtatják a zászlóikat, és inspirálnak minket. Mint Michael Jackson és David Bowie és Freddie Mercury, Annie Lennox, Prince és Janis Joplin és George Michael és Elton John. Rengeteg művész…
Én csak azt szerettem volna tudni a gyerekemtől, hogy miért érez így magával kapcsolatban.
Azt mondta:  Úgy nézek ki, mint egy fiú.
Majd megkérdeztem: – Mit gondolsz, én, hogy nézek ki?
Azt mondta: – Hát, te csodaszép vagy!
Én meg: – Hát, köszi! De amikor az emberek rajtam nevetnek, épp azt mondják nekem is, hogy úgy nézek ki, mint egy fiú. Túl férfias vagyok, túl erős a véleményem, a testem túl erős.
Aztán megkérdeztem a gyerekemtől: – 
Úgy tűnök, mint aki növeszti a haját?
– 
Nem, mama!
– 
Úgy látod, hogy megváltoztatom a külsőm miattuk?
– 
Nem, mama!
– Úgy látod, változtatok azon, ahogy megmutatom magam  a világnak?
– 
Nem, mama!
– 
Úgy látod, hogy a koncertjeimen tele vannak az arénák emberekkel?
– 
Igen, mama!
– 
Szóval kicsim, mi nem változunk. Megfogjuk a kavicsot és a kagylót, és gyöngyöt csinálunk belőle. Segítünk másoknak változni. Hogy lássák a szépséget. És te, kicsim, csodálatos vagy, és szeretlek."

Hát, így… Nincs mit hozzáfűzni.

5. Susan Sarandon sokat vitatott „nagybelépője” Cannes-ban

Forrás: Getty Images/Venturelli/WireImage

A 71 éves színésznő ellopta a show-t ebben a csodás Alberta Ferretti-estélyiben a 70. Cannes-i Filmfesztivál nyitóestjén. Sokan kritizálták is a mélyen dekoltált ruháért: mert, ugye, mit képzel magáról egy „ilyen öregasszony”, hogy így kirakja a melleit?! Na, én meg azt mondom, hogy úristen, de örülnék neki, ha így néznék ki negyven év múlva. Meg egyébként is, az rakja ki a melleit, aki akarja. Bravó, Susan! Lélegzetelállító vagy!

6. Szamosi Zsófi Oscar-ruhája

Forrás: Getty Images/Eddy Chen/Disney General Entertainment Content via Getty Images

A 2016-os Oscar-győztes Saul fia után idén is örülhettünk magyar filmsikernek az Oscar-gálán. Deák Kristóf Mindenki című filmje nyert ugyanis a legjobb rövidfilm kategóriában. Az egyik főszereplő, a szigorú tanárnőt játszó Szamosi Zsófia (a képen jobb szélen) egy gyönyörű, vörös Sármán Nóra-ruhát viselt a díjátadón. Elmesélte, többször is megállították az afterpartyn, hogy megkérdezzék, ki az estélyi tervezője. Mi mindenhogyan örülünk a ruhának, és szó sem lehetett róla, hogy lemaradjon erről a listáról ez a fontos magyar pillanat.

7. Jane Fonda Emmy-gálán viselt estélyije

Forrás: Getty Images/Jeff Kravitz/FilmMagic

Ehhez a pink Brandon Maxwell-ruhakölteményhez nem köthető semmilyen extra esemény, csupán annyi, hogy kedves viselője, az isteni Jane Fonda 78 éves volt abban a pillanatban, amikor felvette, és kiállt benne a vörös szőnyegre. Azóta már megünnepelte a 79. születésnapját is, amely pont ezen a héten csütörtökön volt. Isten éltesse utólag is. Puszilom és csodálom!

8. Bella Hadid az amfAR-gála káprázata

Forrás: Getty Images/ Toni Anne Barson/FilmMagic

Az AIDS-betegek megsegítésére rendezett jótékonysági amfAR-gálán általában a legtöbb fontos híresség részt vesz. Bella Hadid jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb modell a világon, és erre a listára kizárólag azért került fel, mert szerintem gyönyörű és kész. A Ralph&Russo ruha is, és ő is. 

9. Katy Perry a MET-gálán John Galliano tervezésében

Forrás: Getty Images/Dimitrios Kambouris/

Ez a darab nem Katy Perry miatt került a listámra, hanem John Galliano zsenialitását dicsőíti. A divattervezőt 2011 márciusában  menesztették botrányos viselkedése miatt a Dior-háztól, amelynek 15 évig volt a kreatív igazgatója. Egy ideig nem dolgozott, aztán a Maison Margiela-házat kezdte kreatív igazgatni, jelenleg is ott alkot. Ez a ruhaköltemény is az ő kezei közül került ki, és ha gazdag lennék, meg valaki el akarna venni esetleg feleségül, akkor ez lenne a menyasszonyi ruhám. Imádom!

10. Borbély Alexandra abban a percben, amikor Európa legjobb színésznője lett

Szandra az év egyik legnagyobb felfedezettje. Csodálatos ruháját Bódis Boglárka, az Elysian divatház vezetője tervezte, kifejezetten  az Európai Filmdíj berlini díjátadójára. És noha a darab valóban gyönyörű, leginkább nem is az a lényeg, hanem az a bravúros út, amelyet Enyedi Ildikó érzékeny filmje, a Testről és Lélekről járt be a premierje óta. Úgy tűnik, a film és Borbély Alexandra meg sem áll az Oscarig (a fenti pillanat azt örökíti meg, amikor Berlinben ő lett Európa legjobb színésznője), mi nagyon drukkolunk nekik már most. Remélem, 2018-ban az Oscar-gálán viselt ruhája is fenn lehet egy következő listán, ugyanolyan vonatkozásban, mint most Szamosi Zsófié… Ez pedig itt egy egész alakos fotó róla, mellette élettársa, Nagy Ervin és Enyedi Ildikó filmrendező.

Forrás: Getty Images/ Gisela Schober

11. Brie Larson Oscar-belépője

Forrás: Getty Images/Dan MacMedan

Bravúros teljesítmény ide, nagyszerű beszédek oda, erről a listáról nem maradhat ki a 2017-es Oscar-gála (szerintem)  legcsodálatosabb estélyi ruhája. Ezt az Oscar de la Renta költeményt pedig A szoba című filmből is ismert (amiért Oscart is kapott 2016-ban) Brie Larson viselte. (A filmben egy szexuális ragadozó által évekig fogvatartott nőt alakít, akit a nyolc bebörtönzött év alatt teherbe is ejtenek. Nézzétek meg!)

12. Jennifer Lopez a MET-gálán

Forrás: Getty Images/ John Shearer

J-Lo a MET-gálán mutatta be új párját az addigra már tűkön ülő nagyérdeműnek, és ennek örömére Elsa hercegnőnek öltözött a Jégvarázsból. A férfi neve Alex Rodriguez amerikai baseballjátékos, a ruháé pedig Valentino. A ruhának és J Lo boldogságának is nagyon örülök!

Várom nagyon a 2018-at! Boldog ünnepeket!

Sziasztok!

Szentesi Éva