Rengeteg blogger találta már meg a közösségi oldalon hívogatóan heverő témát itthon és külföldön egyaránt: az Instagram álságos, gonosz, ámde dögös boszorkái azzal mérgezik az ifjakat, hogy a látszólag tökéletes életüket mutatják meg képekben. Nos, én nem vagyok gonosz, ámde dögös boszorka (nem tudom, melyik igaz rám kevésbé, nagy a verseny), de szerintem pont úgy szelektálom az Insta-profilomra kikerülő képeket, mintha az lennék, és pont annyira álságos az összes közösségi médiafelületem. Ó, jaj. Persze látom ám, hogy vannak, akik soványabbak és szebbek nálam, és némelyik pofátlannak még cuki gyerekei is vannak, akárcsak nekem. És vannak, akik gazdagabbak, vagy legalábbis több és menőbb ruhájuk és nyaralós képük van, mint nekem. De mivel nem gondolom, hogy ez egy verseny, plusz eléggé rendben vagyok az életemmel, ezért ez egy kicsit sem zavar. Vagy csak egy nagyon kicsit, de az enyhe irigységemre rátolok egy filtert, és az máris csodálatnak tűnik.

Nézzük, mit csinálnak ők:

#reggeli

Alkalmanként lefotózzák a szépen elrendezett reggelijüket az ágyban vagy egy menő helyen. Nem mindennap, mert néha nem esznek semmit, néha meg egy kevésbé mutatós müzliszeletet vagy egy kávét (gondolom).

#jóreggelt szelfi

Lefotózzák, hogy milyen jól néznek ki félig kisminkelve, „jajmostébredtem” fejjel.

#edzés

Menő edzőterem/szép táj, sporcucc, gondosan beállított kép az edzés előtt, vagy video az edzés elején.

#mutimiteszel

Örülnek, ha étteremben ehetnek, hát, lefotózzák. Ha ez naponta kétszer történik meg velük, akkor annyiszor.

#holidaymood

Csodás helyekre járnak nyaralni, és katalógusba illő képeket posztolnak róla. Jó nekik.

#beauty

Szép körmök, márkás órák, tökéletes sminkek, fantasztikus frizurák.

Mit csinálok én, teljesen átlagos, nem több ezer követővel rendelkező kétgyermekes anyuka:

#reggeli

Néha lefotózom a gyerekeim reggelijét, és a saját kávémat a konyhánkban. Nem mindennap, mert néha csak arra van erőm, hogy corn flakest szórjak egy tálba, ami nem titok, de minek csinálnék róla képet?!

#jóreggelt szelfi

Ha a saját reggeli külsőmet épp nem tartom fotózásra érdemesnek (bárkivel megesik), lefotózom a gyerekeimet, akik smink nélkül is csodaszépek.

#edzés

Futás közben, előtt és után olyan hülyén nézek ki, hogy tuti nem készítek fotót magamról. Viszont a gyermekeim is gondoskodnak a napi mozgásomról, ami szerencsére vicces, így azt rendszeresen kiteszem.

#mutimiteszel

Örülök, ha van időm és kedvem főzni, ezért lefotózom, és kiteszem. Örülök, hogy elég gyakran megesik, hogy nem nekem kell előállítani a családom táplálékát, ezért ha jónak bizonyul az éttermi koszt, lefotózom.

#holidaymood

Csodás helyekre járok nyaralni, ahol szuper játszóterek vannak, és a férjemmel felváltva, a tengerbe is be tudunk menni. Az én képeim is megállnák a helyüket egy katalógusban, mondjuk, mint gyermek- és baba fürdőruhareklámok. Jó nekem.

#beauty  

A magam részéről minden rendben van köröm, smink és haj témában, de a 3.5 és 1.75 éves kislányok hamvas szépsége tízszer rámver, úgyhogy inkább őket fotózom, és rohadt büszke vagyok, ha véletlenül a bébiszitterüknek néznek (egyszer esett meg).

Amiről nem teszek ki képet: amikor hülyén nézek ki, olyat teszek, ami komolyabb magyarázatra szorulna (mondjuk, gyorséttermi sült krumplit eszünk családilag), érdektelennek találom a dolgot, vagy egyszerűen nem jut eszembe lefotózni. Meg igyekszem nem kitenni öt egymáshoz hasonló szupercuki képet a gyerekeimről, de ez nem mindig sikerül. És ahogy visszaemlékszem, a szüleim elég hasonló elvek mentén rendezték a családi fotóalbumokat. Persze azt nem látták több millióan, ami elég nagy szerencse, tekintve, hogy rólam nem sikerült elég előnyös képet találniuk.

De szerintem nemcsak a média és a közösségi média álságos, hanem mi is mind azok vagyunk.

Amikor három óriás szemeteszsáknyi szennyest rejtünk a szekrénybe, hogy a vendégek a szinte üres szennyestartót lássák (egy ismerősöm csinált ilyesmit), vagy amikor a bókra így reagálunk: „jaj, pedig csak felkaptam az első ruhát, és nem is sminkeltem”... miközben egy órát készülődtünk (ez egy ismerősöm ismerőse volt). Vagy amikor mindenkinek azt mondjuk, aki beszáll a több kiló morzsát tartalmazó autónkba, hogy holnap visszük takarítani (ilyenről meg csak hallottam). Szóval kit lep meg, hogy kicsit szépítünk az Instán, amikor ezt toljuk élőben is?! Amit amúgy a legtöbbször meg tudok érteni, mert a B opció sok esetben a nonstop magyarázkodás.

 

Tóth Flóra