Abból indultam ki, hogy azok, akik az Instagramon élik az életüket, mindig jólöltözöttek és jólfésültek – jó, itt elbuktam – szuperizgalmas helyekre járnak, és természetesen szép dolgokat fotóznak – önmagukon kívül. Így összekaptam magam, dobtam a buggyos hippinacit meg a Birkenstock papucsokat, és azt csináltam, amit elgondolásom szerintem a filterlányok szoktak. Egy héten át elmentem az összes puccos eseményre, amire meghívtak, ha celebet is beígértek, az extraként nyomott a latban, és igyekeztem lefotózni mindent, amit újszerű világomban izgalmasnak gondoltam, vagyis nem azt, hogy a tyúkjaim végre tojni kezdtek... vagy, hogy van eladó betonkeverő. A hét végére totálisan kikészültem, pedig limitált aktivitást fejtettem ki, de a napi puccbavágás és sminkibinki is nagy áldozatokkal járt – hát még a celebek levadászása. 

1. „Edzősfotó”, első variáció 

A hetet nem is kezdhettem volna mással, mint egy edzős képpel, hiszen egy igazi Instacsaj második otthona a TEREM, ahol éjjel-nappal lehet gyúrni. Vagy úgy csinálni, mintha... Mindenesetre mindenképp érdemes megörökíteni, ha arra jártál, mert különben nem fognak leolvadni a kilók... és csökkenni a centik. 

zsuzsa adzőteremben pózol
Pózolj a tükörben - amikor senki nem látja!

2. Sminkes szelfi

Aztán elrobogtam jó Instalány módjára egy sminkeshez, mert, ugye, nem mehet az ember csak úgy a la natur egy koktélpartira. Feldobtak egy decens smoky eye-t, jelentsen ez bármit is. Ki nem hagytam volna a pózolást önmagammal, a sminket úgysem leszek képes sosem leutánozni. A mosolyt még gyakorolni kell. És igaza van a Szentesinek – már megint – tényleg nem mindegy, milyen a kamerád! 

pózolj tükörrel
Voilá!

3. Szép háttér előtti egész alakos

Na, végre! Jöhet a party – szivcsy-lávcsy máris folyik rólam a víz, ráadásul egy olyan csigalépcsősoron mászok fel a maxiszoknyámban, hogy uszkve háromszor majdnem lezuhanok – mondjuk, legalább szép sminkkel halok meg – hogy aztán elég ütős látványban legyen részem. Konkrétan verekedni kell A Helyért, a csajok tömege fotózgatja magát és egymást. Megvárom, míg mindenki elmegy, aztán hallgatom a profiktól az instrukciókat: láb előre, hát kihúz, kényelmetlen ülés... pipa, valami látványos cucc a kezembe, mosoly. Vagy valami hasonló. 

Aria hotel tetején a szerző
Pózolj szép helyeken!

4. Elengedhetetlen kellék: az étel

Persze az egész nem ér semmit, ha legalább egy baromi jól kinéző kaját nem raksz ki, de minél több, annál jobb! Tolj rá annyi filtert, amennyit nem szégyellsz, hadd sápadjon mindenki az irigységtől. Rák, hal, kagyló természetesen plusz pontot ér a játékban, esetleg egy jó bélszínnel tudsz még lájkokat szerezni. 

szép édesség
Ettől nem hízom el.

5. Látványos ital

A lényeget tartogasd a végére, de egy koktéllal – főleg nyáron – nem tudsz mellényúlni, csak úgy özönlenek majd a szívecskék. Ha low budgetben nyomod, egy hasonlót bárhol összedobhatsz, a rózsa, a levendula és a menta mind könnyen elérhető. Ha autentikus akarsz lenni, akkor matcha-teával csinálod (és ginnel). A jeget ne felejtsd el. Voilá, luxy életérzés. 

koktél
Színes, szagos, látványos

7. Köröm – comb- autó... vagy opcionálisan köröm-mell-autó

Remélem, senkinek nem kell elmondani, hogy kizárólag akkor leszel valós Instalány, ha posztolod a színes-szagos körmeidet és az autód kormányát. Ha van egy statment gyűrűd, vagy valami igen márkás darabod, azt legalább a fotózás erejéig vedd fel. Ha nincs autód, vagy nem elég menő, akkor kérd el a haver kocsiját, 

köröm és nissan
Pózolj az autóddal!

8. Edzőterem, második variáció

Ha folyamatosan jársz terembe, akkor nem árt tudni, hogy nem elég, ha csak a trendi edzőcuccod mutogatod, hanem az eredményekkel is érdemes, sőt ajánlott virgázni. Mert tudod, ha nincs fotó, meg sem történt! Ha második otthonod az edzőterem, akkor hasonlót alkothatsz súlyzókkal is, sőt, te, a dagadó izom és a súlyzó hármasa is eszméletlen jól mutat. Persze megfilterezve, és megfelelő motivációs szöveggel ellátva. 

futógép eredmény
Mozogtál? Azonnal a világhálóra vele!

9. Pózolj celebbel!

Nehéz erre mit mondani, manapság semmit nem ér valaki, ha nem akaszt le legalább egy celebet, akivel mosolyogva összeáll, fennen hirdetve az örök barátságot, vagy legalábbis megmutatva: vagy annyira fontos, hogy odaálljon melléd a híresember, ne adj' isten szakmai beszélgetést folytasson veled. 

Zsuzsa Sárközi Ákossal, a Borkonyha séfjével
Szakmai egyeztetés a Borkonyha séfjével, Sárközi Ákossal

10. Pózolj celebbel! 2.0

Ha ugyanolyan neművel pózolsz, akkor jó eséllyel nálad szebb, vékonyabb, magasabb lesz az adott celebritás, ezt viszonylag nehéz kivédeni, ráadásul ők profin pattannak bármilyen kamera elé, tehát biztosan jobban fognak kinézni a képeken, mint te. Viszont te meg elmondhatod, hogy van közös fotód XY-al. 

Cyntia Dictator és Zsuzsa
Cynthia Dictator, aki profin pózol

11. A reggeli 

Sose felejtsd el, hogyha szép a reggelid, akkor mindenképpen ki kell posztolnod! Ja, hogy ezért kénytelen leszel szép dolgokat enni? Ennyi áldozatot igazán lehet hozni azokért a fránya szívecskékért. Erőltesd meg egy kicsit magad, told a smoothie-t, a szépen dekorált zabpelyhet chiamaggal, meg a frissen csavart narancslét. Vagy dobj be valami zöld trutyit, az mostanság jól pörög. 

egy tál eper
Nehogy a snassz vajas kenyered fotózd!

12. Nyálas természeti jelenségek

Nap, hold, eső, hó, naplemente – bármelyik lehet, kicsit fel kell pimpelni, és özönleni fognak a dicsérő szavak és szívek. Nincs mese, szeretjük a természetet, főleg megosztani... 

Naplemente
Naplemente - 100 like!

13. Luxy termékek

Ha van bármi olyan cuccod, ami kicsit is menőnek tekinthető, azonnal posztold ki! Ha nincs, akkor kérj kölcsön, csinálj úgy, mintha... nem ciki. Na jó, nem nagyon. Kamu cuccokkal ne próbálkozz, úgyis kiszúrják. Igen, még fotón keresztül is. 

Napszemüveg művirágon
Csak lazán!

14. És amik kimaradtak: állatok, kisgyerekek, cuki csajoskodás, cipők és ruhák bármilyen kontextusban, valamint szép csendéletek, vízpart, bikini, stb... stb... stb... 

Konklúzió az nem igazán van, annyi viszont bizonyos, hogy Instacsajnak lenni baromi fárasztó, a valóság megélése helyett az állandó fotózás irtóra frusztráló.

Az pedig egyáltalán nem jó, hogy a világnak csak egy igen kicsi – és torzult – szelete kerül ki a képmegosztó oldalakra, ami iszonyúan befolyásolja az embereket. Úgyhogy rakjátok ki – már ha akarjátok – a csúnya macskát, a levetett pulóvert, a gyerek házi feladatát... vagy a tescós napszemüveget egyaránt! 

Zimre Zsuzsa

 A képek a szerző tulajdonában vannak