-

1. Egy kis luxi mindenkinek jár

A legszürkébb napokat is különlegessé teheti egy jól megválasztott és klasszul előkészített palack bor. Természetesen itt nem a legdrágábbra kell gondolni. Csóró egyetemista koromban minden héten vettem egy palack jó bort, és esténként megittam belőle egy pohárral, miközben jazzt hallgattam. Heti 1500 forintból éltem az én kis boros high life-omat.

 

2. Rosszból jót csinál

A legjobb boraimat a legrosszabb napjaimra tartogatom, mert ha rossz a napom, és megbontok egy különleges bort, onnantól kezdve az lesz az a nap, amikor azt a különleges bort megbontottam, és nem a rossz részére fogok gondolni.

 

3. Menő társaság

Sokkal elegánsabb és trendibb egy pohár rozéval álldogálni egy buliban, mint sörrel vagy pálinkával. Ráadásul a borhoz épp úgy ért mindenki, mint a focihoz, így jó eséllyel a társalgással sem lesz gond.

 

4. azaz 4D

Megfűszerezi az életet és az ételed. Nagyon izgalmas a borokat és az ételeket összepárosítani, mert teljesen új dimenziót adnak egymásnak. Ez egy igazi tudomány, érdemes kiképezned magad belőle. Ez a néhány általános alapelv segít eligazodni az elején: az egyszerűbb, nem túl fűszeres ételekhez könnyű fehérborokat igyál, a zsírosabb, fűszerekben gazdag fogások a testesebb vörösborokat kívánják, illetve az ízesebb, erősebb fehérborokat.

 

5. Sokkal szórakoztatóbb leszel! (Egy darabig...)

A bor „szociális sikosító”, vagyis akkor, ha egy társaság elkezd borozni, sokkal könnyebben jönnek a témák, segít oldódni, és közvetlenebbé teszi, megolajozza a beszélgetést. Persze van az a szint, ami már káros, szóval jó ha ismeritek a saját határaitokat és odafigyeltek a mennyiségekre. 

 

6. Mondom: sokkal

A boros emberek legtöbbször jó fejek. Ha boros közegben mozogsz, rengeteg új kapcsolatra tehetsz szert. A bor az üzleti és magánéletben is jól össze tudja hozni az embereket és a társaságokat. Igen, pasifronton is hatásos...

 

7. Relax

Egy pohár bor segít ellazulni, és még a vérképzésre is jó hatással van. Egyesek szerint fogyaszt is, de én ezt cáfolom... (A borfogyasztás jótékony élettani hatásait immár tudományos kutatások is bizonyították, Fiala Borcsa erről írt remek cikkét ITT tudod elolvasni.)

 

8. Találd meg a hozzád illőt!

Ahány ember, annyi bor. Szerencsére nem kell egy klisét követni a bor esetében, mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legkedvesebb palackot, így hangulata és kedve szerint változtathatja, hogy mikor milyen bort iszik. Szeretem a borivás szabadságát és változatosságát.  

 

+1. Jól lehet vele takarítani...

Számítsuk a pezsgőt is bornak. A legjobb dolog a világon a vasárnap reggelt egy pohár pezsgővel kezdeni az ágyban. Optimális esetben nem egyedül. Nemrég hallottam valakitől, aki úgy kezdi a nagytakarítást, hogy megbont egy üveg pezsgőt. Simán el tudom képzelni, hogy ez komoly motivációt jelent a különböző házimunkák elvégzésekor.

 

Herczeg Ágnes
borszakértő

Képek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/macondo