1. Mérd fel a helyzetet!

Reggel, amikor munkába menet elbúcsúztatok, még úgy tűnt, minden rendben van, a kapcsolatotok sziklaszilárd talpazaton nyugszik, életed párja pedig derűs hangulatban ébredt. Igen ám, de azóta temérdek víz lefolyt a Dunán. Ha másnap is tökéletes harmóniában óhajtasz ébredni, légy résen! Lehet, hogy fogyókúrázik az asszony, és emiatt leesett a vércukra, esetleg Ryan Goslinggal álmodott; felhúzták az idegeit a gyerekek, a napközis tanár, a főnöke... vagy a hentes. Rákacsintott a buszsofőr, bókolt a postás, felszaladt egy szem a harisnyáján, vadiúj, szexi ruhában jött be a szürke egér kolléganő... vagy épp most jön a fodrásztól. A milliónyi eshetőség trilliárdféle reakciót igényelhet a férfi részéről. Indíts egy óvatos hogy vagy, életem szerelme? kérdéssel, majd lépj gyorsan hátra, és igyekezz minél több metakommunikációs információt begyűjteni!

2. Használd minden érzékedet!

Az információk pontos megszerzéséhez minden segítségre szükséged lesz. Ilyen többek között a haj- és hangszín vizsgálata, a ruházat szkennelése, a gőzölgő vacsora meglétének, vagy épp hiányának obszerválása, a háttérzajok szűrése és az arcszín elemzése.

3. Emlékezz arra, hogy hol vagy!

Nem mindegy, hogy a strandon, a bevásárlóközpontban, a haverok, a gyerekek, a barátnők, vagy az anyós előtt kerül a férfi veszélyes helyzetbe; esetleg kiárusításkor, Valentin-napon, karácsonykor, illetve évfordulón kell küzdeni az életben maradásért. Rendkívül fontos észben tartani, hogy a különböző viszonyok más és más túlélési technikákat igényelnek!

4. Légy úrrá a félelmen és a pánikon!

Túlélési helyzetben ugyanis ezek a legnagyobb ellenségeid! Ha nem tudsz úrrá lenni a félelmeiden, akkor a megfelelő helyzetelemzés sem jön össze. Ha pedig többen várakoztok egy próbafülke előtt, vagy az új romantikus vígjáték bemutatóján, igyekezz lelket önteni férfitársaidba!

5. Óvakodj a csapdáktól!

Ezek – kategóriák szerint csoportosítva – a következők lehetnek:

  • Botlódrótos ölőcsapda

Ezt a veremfajtát könnyebb felismerni, mint biztonsággal kikerülni. Rendszerint olyasmi kérdésekkel van lefedve, mint: „Szerinted ebben kövérnek tűnök?" Vagy: „Mit gondolsz, nem túl nagy benne a fenekem?" Esetleg: „Nem találod túl kicsinek a melleimet?"

Vigyázat, a teljes őszinteség életveszélyes lehet! Ezekre a faggatózásokra még a legtapasztaltabb veteránok sem mindig tudnak biztonságos választ nyújtani. Amennyiben nem érezzük magunkat maximálisan a helyzet magaslatán, óvakodjunk a verbális véleményezéstől, helyette próbáljunk kétértelműen hümmögni, köhécselni, igennek és nemnek is értelmezhető fejbólogatásokkal tarkítva!

  •  Illatanyagokkal megbolondított tomahawk csapda, avagy a „Tényleg szeretsz?" ördögi köre

A helyes viselkedés ebben az esetben a repetitív attitűd, minden egyes alkalommal őszinte, mélyről jövő lelkesedéssel és búgó hanggal átitatva. A korsó sörökkel szemben itt az eggyel több jóval biztonságosabb az eggyel kevesebbnél.

  • Csúszócsomós lábfogó hurok, avagy: „Mire gondolsz?"

Bár kézenfekvő lenne az őszinte válasz: „Semmire…" – óvakodjunk tőle! Egy nő (magából kiindulva) soha a büdös életben nem fogja elhinni, hogy élete párja valóban üres fejjel bámul maga elé. Érdemes tehát a hurok elkerülésére betáraznunk néhány kész választ, mint a „Csakis terád, szerelmem." Vagy: „Arra a boldog napra, amikor megismerkedtünk."

  • Billenőajtós farkasverem:

A közös étkezések során feltétlenül tartózkodjunk az asszony farkasétvágyának észrevételétől, ne kérdezzünk rá, hogy biztosan dupla adag tejszínes szószt kér-e a tésztájára, és igyekezzünk nem felfigyelni arra, hogy saját desszertjén kívül a miénket is bekebelezte. Az enyhe túlsúllyal rendelkező nőknek ugyanis bizonyítottan nagyobbak a túlélési esélyei, mint az ezt szóvá tevő férfiaké.

Fiala Borcsa

foto: flickr.com/frankieleon