Első lépés: csökkentsd az érzelmi nyomást!

Bármilyen karácsony elébe nézel is, ezt a szempontot érdemes átgondolni.

A legtöbben azt tanuljuk meg, hogy ez a pár nap a szeretet, az öröm és a családi együttlét ünnepe – minden békés és meghitt, mintha az összes problémánkat varázsütésre meg lehetne szüntetni, fel lehetne függeszteni.

Természetesen szuper, ha ki tudsz zökkenni a hétköznapokból és át tudod élni az ünnep varázsát. De az is teljesen rendben van, ha erre egyáltalán nem vagy csak részben vagy képes. Tökéletes karácsony amúgy sem létezik, nem érdemes ezzel nyomasztanod magad. 

Ráadásul, ha belegondolsz, az emberek világszerte sokkal változatosabb dolgokkal töltik az idejüket ilyenkor, mint azt általában hisszük. Nem minden kultúrában ajándékoznak, tartanak összejöveteleket vagy hasonló szertartásokat. Rengeteg különböző módot lehet találni arra, hogy megemlékezzünk erről a dátumról (ha szeretnénk). A lényeg, hogy létrehozhatod a saját tradícióidat, és megteheted magadért mindazt, amire igazán szükséged van.

Nem kötelező úgy ünnepelned, mint a többségnek. 

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mi is voltunk magányosak

A világhírű amerikai terapeuta, Robert Weiss izgalmas megfigyelése, hogy amint megváltozik az élethelyzetünk, mintha kialakulna bennünk egyfajta amnézia: nagyon hamar figyelmen kívül hagyjuk az egyedülléttel kapcsolatos tapasztalatok intenzitását, és olyan tanácsokat kezdünk adni másoknak (Járj társaságba!, Fel a fejjel! stb.), amelyek teljességgel haszontalanok, mert csak a felszínt kapargatják. Ebben a cikkben igyekszem elkerülni ezt a hibát.

 

Éppen ezért először azt foglalom össze, hogy Weiss és más szakértők szerint mit érdemes akkor tennünk, ha a környezetünkben élő magányos embereknek szeretnénk segíteni.

  • Jelezd, hogy elérhető vagy! Fontos figyelembe venni, hogy a magány gyakran más lelki problémákkal is összefügg, például a gyásszal, a depresszióval, a szorongással, amely miatt az emberek visszahúzódóvá válnak akkor is, ha egyébként igényelnék a társas érintkezést. 

A magány tehát többnyire belső gátakat is létrehoz, amelyeket nem mindig könnyű átugrania az érintett személynek. Ha viszont van valaki az életében, aki rendszeres időközönként ír neki, vagy becsönget hozzá, akkor tudni fogja, hogy van kihez fordulnia, amikor készen áll a kapcsolódásra. Adj időt neki, ne mondj le róla! 

  • A kis gesztusok is sokat számítanak. A legtöbb ember nem szereti azt érezni, hogy mások szánakoznak rajta, vagy karitatív projektként kezelik a vele való kapcsolattartást. Egy-egy kisebb meghívással (sétával, kávézással) érdemes kezdeni, amely egyik félnek sem jelent nagy elköteleződést. 

  • Az is jó, ha programot szerveztek. A magány bizonyos értelemben lecsupaszítja az életet, legalábbis a külső történések száma általában csökken. A belső történéseket pedig sokan nehezen osztják meg, attól félnek, ha beszámolnak a lelki folyamataikról, az panaszkodásnak minősül. Szóval kezdetnek sokat segíthet, ha koncertre, moziba vagy kiállításra mentek, ahol eleve adják magukat a témák. 

  • Törődj vele! Ha elhívtad vacsorára vagy egy programra, gondoskodj róla, hogy kényelmesen érezze magát. Ne hagyd egyedül az első adandó alkalommal, hogy más ismerőseiddel társalogj. Ettől csak még rosszabbul érezné magát, hiszen hirtelen kellene feltalálnia magát vadidegen emberek között. Igyekezz bevonni a beszélgetésekbe! 

  • Igyekezz nem lemondani a találkozót! Számodra talán nem tűnik nagy dolognak, ha elfelejted a telefonhívást, amit megígértél, vagy átvariálod a találkozótok időpontját. A másik viszont, akinek kevesebb társas kapcsolata van, sokkal kiszolgáltatottabb, mint te. Jó eséllyel várta a közös programot, és nehezen tud mást beszervezni helyetted. Ami neked egy gyors lemondás, neki valószínűleg súlyos csalódás: lehet, hogy aznap te lettél volna az egyetlen ember, akivel találkozott volna. 

  • Kérdezd meg, hogyan tudsz segíteni! Gondolatolvasás helyett sokkal egyszerűbb, ha kedvesen megkérdezed, mire lenne szüksége a másiknak, hogy jobban érezze magát, mi az, amit ebből együtt meg tudtok valósítani. Persze az is fontos, hogy a te határaid is tiszteletben legyenek tartva. Őszintén mondd el a másiknak, mennyi időt tudsz közös tevékenységekre fordítani. Ha ezt megteszed, mindkettőtök számára kiszámíthatóbbak lesznek ezek az alkalmak, és te sem fogod azt érezni, hogy olyan helyzetbe kerültél, ami meghaladja a kapacitásaidat.

Így birkózz meg a karácsonyi magánnyal

Rengeteg pszichológiai cikket lehet olvasni a témában, eléggé változatos minőségű tanácsokkal. Alább igyekeztem a leghasznosabbakat összefoglalni. Könnyen elképzelhető, hogy lesz közte olyan, amely kivitelezhetetlennek tűnik a te esetedben, de talán olyat is találsz, amelyen érdemes elindulni. 

  • Hozz létre új tradíciókat! Ne arra összpontosíts, hogy miből maradsz ki! Erről amúgy is torzított benyomásaink vannak, hiszen a közösségi médiában felülreprezentáltak a boldog, romantikus, tökéletesnek tűnő pillanatok.

Igyekezz azzal foglalkozni, hogy mit tudsz kihozni a helyzetből. Milyen új hagyományokat tudsz teremteni? Karácsonyi filmeket nézel egyedül vagy másokkal? Elkezdesz kirakni egy karácsonyi puzzle-t? Vagy pont ellenkezőleg, valami nagyon mással töltöd az időd? Például horrorfilmeket nézel?

  • Maradj tevékeny! Sokszor az is segít ezeknek a napoknak az átvészelésében, ha csinálunk valami hasznosat, egyáltalán kilépünk az utcára. Az is lehet, hogy teszel egy szép, hosszú sétát, elvégzed a ház körüli munkákat, elmész egy karácsonyi misére, vagy dolgozol. A munka jó választás lehet, ha közben együtt tudsz lenni a kollégáiddal is. Talán pont ezeken a napokon – amikor minden lecsendesül kicsit – fogsz tudni belevágni egy olyan projektbe, amelyet régóta halogatsz.

  • Önkénteskedj! Ez kiváló módja annak, hogy új embereket ismerj meg, értelmes tevékenységet végezz, és örömet szerezz nehéz sorsú embereknek. Az ünnepek közeledtével számos olyan jótékonysági programot, ételosztást szerveznek, amelyhez várják a csatlakozókat. Azt is megfontolhatod, hogy felajánld a segítségedet egy olyan barátnak, ismerősnek, akiről tudod, hogy nehezen hagyja el az otthonát vagy le van gyengülve. Mindkettőtöknek jót tehet, ha a megfelelő óvintézkedések betartása mellett beszélgettek, találkoztok.

  • Keresd a kapcsolódást! Bármennyire nehéz, érdemes aktív lépéseket tenni azért, hogy legyen társaságod ezeken a napokon. Hívj fel egy régi barátot! Szervezz online játékestet! Vegyél részt valamilyen helyi rendezvényen! Köszönj be az új szomszédnak! Szervezz bulit, akár élőben (megfelelő körültekintéssel!), akár online. Hagyd, hogy az ismerőseid is meghívhassák az ismerőseiket, így jó eséllyel meg tudják találni egymást azok, akik együtt ünnepelnének.

  • Mondj igent! Előfordulhat, hogy szerénységből, tapintatból vagy félelemből utasítottál vissza egy meghívást. Ha megbántad, tudd, hogy teljesen oké felhívni őket és megmondani, hogy mégis jössz. 

  • Tegyél jót magaddal! A karácsony rázós időszak, megérdemled, hogy kellemes élmények érjenek. Mi az a konstruktív tevékenység, amitől jobban éreznéd magad? Talán megveszel egy könyvet vagy egy ruhát, amire régóta vágysz. Talán tartasz egy filmmaratont, ellátogatsz a kedvenc kirándulóhelyedre vagy finom ételekkel kedveskedsz magadnak. 

  • Tűzz ki célokat! Ha vannak céljaid, amelyeknek az elérésén dolgozhatsz, hamarabb telik az idő. Lehet valami apróság is: például, hogy megtanulsz elkészíteni egy újfajta süteményt, háromszor elmész sportolni, elolvasol egy regényt, és írsz két régi ismerősödnek. Bármi lehet, ami neked érdekes, és ami segít strukturálni az idődet.

  • Engedd megélni az érzéseidet!

A karácsony óriási stressz az életünkben. Abszolút rendben van, ha időnként kiborulsz, elfáradsz, elhagyatottnak érzed magad, ha nem minden romantikus és boldog.

Ha teret hagysz ezeknek az érzéseknek, valószínűleg hamarabb lecsengenek. Segíthet, ha a nehézségek mellett megpróbálod számba venni mindazt, amiért mégis hálás lehetsz az életedben. Már egy-két ilyen dologgal is elérheted, hogy pozitívabban kapcsolódj a jelenhez. Az új év lendületét pedig arra is használhatod, hogy pszichológus segítségével vágj bele az önismereti munkába, ha eddig halogattad.

  

Nem kell egyedül megbirkóznod a gondjaiddal

Fordulhatsz képzett segítőkhöz, akik meghallgatnak, támogatnak téged. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét (LESZ) éjjel-nappal, ingyen hívhatod a 116-123-as telefonszámon. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt eléred az alábbi weboldalon keresztül, illetve a 116-111-es telefonszámon. A Háttér Társaság LMBTQI-emberek számára fenntartott Információs és Lelkisegély-szolgálatát a 137-37-es, normál díjas számon lehet keresni, további elérhetőségeikről ezen a linken tájékozódhatsz. 

Milanovich Domi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Kerkez